Dobrze ci idzie. Gdy zamykasz jakąś pozycję, tzn. uważasz, że powinno od tego momentu iść w przeciwną stronę. Czemu więc, nie otwierasz od razu przeciwstawnej pozycji? Wtedy zarobiłbyś w obie strony. Oczywiście, jest ryzyko, że zrobisz to za wcześnie, ale jak pokazują kreski, rynek potem często wraca, do poziomu jaki były wcześniej. Także, nawet jak na sesji otworzysz pozycję za wcześnie lub za późno to rynek najczęściej na tej samej sesji wraca do tych poziomów i możesz potem zamknąć pozycję, jeśli uważasz, że jesteś w błędzie co do kierunku.
Ale, że utrzymali CDR do końca to jestem w szoku, najczęściej po mocnym wzroście było potem z górki na pazurki. Może rzeczywiście tam pora na zmianę trendu. Zobaczymy, czy jeszcze będzie wyciąg na fixie akcji i futów. Jeśli tak skończą jak teraz to jest ok. Trzeba coś zostawić na jutro. :)
Jeszcze teraz czekać aż te mocno zdołowane spółki jak Pepco czy Cyfrowy pociągną, z Cyfrowym ostatnio mieliśmy próbkę jak to może wyglądać jak 12 zł przebiło, do tego taki Kruk czyDino po sporych korektach i klasycznie Orlen w sam raz żeby znowu w drugą stronę bandy na 67/68 podciągnąć
Co tak daleko wybiegasz w przyszłość. Najpierw niech przejdą poziomy, które wcześniej padły czyli 2380 i 2400 na indeksie a potem będzie można myśleć, co dalej.
Piobor, nie odpowiedziałeś, na moje pytanie. Może umknęło, więc ponawiam: Dobrze ci idzie. Gdy zamykasz jakąś pozycję, tzn. uważasz, że powinno od tego momentu iść w przeciwną stronę. Czemu więc, nie otwierasz od razu przeciwstawnej pozycji? Wtedy zarobiłbyś w obie strony. Oczywiście, jest ryzyko, że zrobisz to za wcześnie, ale jak pokazują kreski, rynek potem często wraca, do poziomu jaki były wcześniej. Także, nawet jak na sesji otworzysz pozycję za wcześnie lub za późno to rynek najczęściej na tej samej sesji wraca do tych poziomów i możesz potem zamknąć pozycję, jeśli uważasz, że jesteś w błędzie co do kierunku.
Tak jak dziś patrzyłem to ten wzrost LOPu nie wynikał z tego że ktoś zbierał z ofert tylko były takie umówione po 200, 500 szt pakiety i od razu skokowy wzrost LOP. Stąd dziś przybyło chyba z 14 tys pozycji i LOP ogromny, nie widać też jeszcze dużej przesiadki na nową serię. Próbowali odpalić też stopy byków poniżej 2344, ale nie udało się. Zastanawiam się co będą grali?
Dnia 2024-03-11 o godz. 18:26 ~Chris-tex napisał(a): > Strasznie płytka ta korekta była
Jeżeli myślisz o piątkowo-poniedziałkowej korekcie w spadku, czyli odbiciu o 60 pkt od piątkowego dołka 2315 to zgoda :-) Na taką korektę to nawet nie trzeba całej sesji, ale tu chyba chodziło jeszcze o coś więcej. Jutrzejsze dane o inflacji konsumenckiej z Niemiec o 8:00 i USA o 13:30 mogą się okazać tylko strzałem z kapiszona a nie armaty, więc oczekiwania na wysoką zmienność po ich publikacji mogą się nie zrealizować.
Weniu tak jest zawsze przed zmianą serii a te umówione pakiety po 200 500 szt to zlecenia cross graczy którzy posiadają rachunki w tym samym domu maklerskim
Danzel odpowiadam, kiedyś próbowałem takiej gry tzn. na 2 kierunki i okazało się, że zarobione punkciki szybko były tracone i przeradzały się w straty-bardzo duże niekiedy :-( Niestety stety, ale mamy często jednokierunkowe sesje na bananie. Stąd moja gra na zabieraniu ze stołu wygranej i wypatrywanie kolejnej okazji- nawet mimo utraconych korzyści. Czasami małe są wygrane, ale lepsze to niż nic. Staram się grać daily na zaobserwowanych sygnałach i to przynosi efekt i zadowolenie-dziś poziom 2343 pisałem o możliwym ruchu w górę i pod to poszło L. Każdy robi jak uważa, ale trąbienie, że będzie cały czas spadać i spadać to jest chore. Ja czasami specjalnie oponuję takim stwierdzeniom ;-) Ile można? Ale jak to pisze Pan M-bessa zaczyna się na szczycie hossy. Tylko kiedy ten szczyt będzie? Ostatnie wzrosty trwały 19M, a spadek 11M. Zakładając równość fal wzrostowych to jesteśmy blisko przesilenia-tak mi się wydaje :-(
Dnia 2024-03-11 o godz. 16:00 ~Danzel napisał(a): > Dobrze ci idzie. Gdy zamykasz jakąś pozycję, tzn. uważasz, że powinno od tego momentu iść w przeciwną stronę. Czemu więc, nie otwierasz od razu przeciwstawnej pozycji? Wtedy zarobiłbyś w obie strony. Oczywiście, jest ryzyko, że zrobisz to za wcześnie, ale jak pokazują kreski, rynek potem często wraca, do poziomu jaki były wcześniej. Także, nawet jak na sesji otworzysz pozycję za wcześnie lub za późno to rynek najczęściej na tej samej sesji wraca do tych poziomów i możesz potem zamknąć pozycję, jeśli uważasz, że jesteś w błędzie co do kierunku.
Jeżeli otworzysz pozycję za wcześnie czy za późno to nie czekaj aż rynek zawróci w twoim kierunku bo możesz się nie doczekać. To że często zawraca nie oznacza wcale że tak jest zawsze i jak jesteś pechowy to akurat nie zawróci :-) Na tym wątku wielu forumowiczów zostało tak przewiezionych.
Dlatego ja pisałem potem o 2370, czy przejdą, bo na duże spadki się nie zanosiło. Nie było ochoty na większy ruch w dół, a jeśli nie chce spadać to znaczy, że będzie rosnąć.
Neutralne dane o inflacji z Niemiec wywołały lekki spadek kontraktu na DAX. Nasz kontrakt powinien się otworzyć na małym plusie a później to jakaś konsolidacja i czekanie na 13.30 i dane o inflacji z USA.
~piobor [79.185.3.*]2024-03-11 15:09 No to można próbować S - ;-) Ja już po zabawie-dziś nic nie robię :-)
Odpowiadam Krystkowi, "można próbować" - brak pewności zagrania i stąd nie wchodziłem w to, zgarnięte ze stołu co moje i obserwacja. Ale i tak lepiej wchodzić w S po 2360 + niż po 2346 ;-) Ale po co S jak L obowiązuje ;-)
Trochę żałuję, że nie dołożyłem do głównej pozycji na nowej serii w okolicach 2340-2350, podobnie jak piobor widziałem sygnały na intra, że szykują podbitkę. Ale na dziennych i wyższych interwałach wygląda to wciąż na korektę, którą mogą pogłębić, a staram się unikać uśredniania jeśli po ostatnim uśrednieniu różnica jest mniejsza niż 50pkt. No i dzisiaj może być ciekawa sesja po 14:30, jak będzie się przekonamy. A poza tym powodzenia, trafionych decyzji i podatku do zapłacenia na koniec roku od zysków z giełd.
No i dzisiaj bujanko, przynajmniej do 14:30, ale raczej wąska konsola.
Tak sobie myślę że jak wielu uważa że Orlen zniknął z RKS to już po sprawie to mi się wydaje że to celowe zagranie i zeszli tylko tuż pod prób by zmyłke zrobić. Tak samo wyszli wcześniej tuż nad próg dla efektu strachu. Orlen przed rozliczeniem jeszcze namiesza.
Lucek, ale znowu było widać po zleceniach, wolumenie, że domykają lukę, ewentualnie troszke niżej zejdą po SL tych bardziej nerwowych i podlecą znowu do góry. PAtrz na nową serie jak pięknie rośnie luka między indeksem i najstarszymi seriami, powód jak dla mnie jest oczywisty. Nie wiem tylko co wymyślą na CPI bo tutaj może być korekta nawet 50-60pkt, taka szybka, brutalna, a to będzie pierwszy poważny test młodych byczków (z wczoraj i dziś).
Poza tym piobor gratulacje, jedna malutka rada, uważaj na syndrom nieomylnego/boga giełdy bo wielu się przelewarowało i potem szybko oddali nawet kilkuletnie zarobki. Sam tego doświadczyłem wiele lat temu, na szczęście nauka kosztowała tylko 140% kapitału do gry.
Spoczko, tylko chciałem pokazać, że na L da się również wygrywać-tylko tyle. Powodzonka! Dziś byłem na S i na L i zainkasowałem znów 18 pkt i tyle mi wystarczy. Szukam kolejnych sygnałów na daily
To nie luka między ineksem a MŁODSZYMI seriami tylko baza i tak powinno być że im dalsza seria tym większa baza.Natomiast kurs wolumen i lop wskazują na realizację zysków z L.Co do zleceń to sporo było crossów i tyle
Mi to tam lotto co Ty piszesz. A z czego Ci wychodzi, że będzie ruch w dół? Tak z ciekawości pytam. Kanał spadkowy od 27 lutego został wybity? czy nie?