taniec leszcza ogonem po szkle rozpoczęty ........nie dacie się leszcze teraz to puścicie potem...ciekawe tylko czemu tzw. leszcz puszcza na samym dole... wie ktoś może???
Dnia 2009-05-13 o godz. 19:30 ~młody napisał(a):
> taniec leszcza ogonem po szkle rozpoczęty ........nie dacie
> się leszcze teraz to puścicie potem...ciekawe tylko czemu
> tzw. leszcz puszcza na samym dole... wie ktoś może???
To ciekawe co piszesz... pewnie na podstawie własnych doświadczeń?
Odpowiem Ci synku... całkiem gratis...
Leszcz nie potrafi tolerować odroczenia korzyści, zysk chce mieć teraz, i tak oddaje wytrawnym graczom przyszłe zyski.
Ot, i cała tajemnica.
Pojmiesz ją dokładnie na szczycie hossy....
Dnia 2009-05-14 o godz. 16:42 95147 napisał(a):
> ... tak jak pisałem o znaczeniu 7 Euro i sam kupowałem w
> przedziale 30-31 zł...
Buziaczki dla frajerów którzy
> oddawali po 30.
Chyba znowu wyjdę z papiera na plusie,
> może już za kilka dni
No i teraz przyjaciele... widły w Paryżu przesunięte na 7,02 czyli na wsparcie AT.
O to chodziło i to mamy. Droga w okolice 10 EUR wolna.... tam Was opuszczę znowu
na jakiś czas bo są jeszcze inne perły a lewarować nie zamierzam....
Pozdrawiam... ~baskerville - natchnąłeś mnie tym postem o DT na Orco - jestem Twoim dłużnikiem.... merci thank you spasiba hvala
Wyniki wzbudzają emocje ale oczywiście nie ma znaczenia długoterminowego czy spółka
wykaże 10 mln straty czy 5 mln zysku. Moim zdaniem będzie strata. Jeśli będzie dwucyfrowa wtedy być może przebijamy na powrót 7 Euro i droga na 5 otwarta.
Jeśli będzie tylko kilka milionów straty lub koło zera to chyba utrzyma się 7 Euro.
Bardziej istotne jest zadłużenie (do końca roku ok 300 mln Euro) Jeśli wejdą Amerykanie, spółka ma szanse przetrwać bo do końca 2010 jest raptem kolejne 200 mln do spłaty a do tego czasu koniunktura może się poprawić. Jeśli inwestor się nie znajdzie, trzeba będzie wyprzedawać aktywa ze stratami przekraczającymi kapitał własny. Ale do czasu wyjaśnienia tego mamy ochronę sądową...
No to mamy 45 mln Euro straty... ja od poniedziałku przeskoczyłem na polnorda,
obecna wycena Orco C/WK 0,33 przestaje być powoli atrakcyjna przy takim zadłużeniu.
Zresztą pisałem o tym w tytule wątku - będą wielkie zyski i straty.
posłuchaj 95145 ,to że wyskoczyłeś z papiera z 50 groszami na plusie za akcje,to nie musisz wymyślać bzdur na temat wyników,uważasz się za znawcę tematu? ,zobacz jak wyglądał polnord przed chossą ,biegał przez pare lat za 10zł gdy orco od 2000 roku nieschodziło poniżej 20 EURO,więc synku typu leszcz ,naucz się na drugi raz cierpliwości a nie plujesz sobie w brodę że taką gafę strzeliłeś,tylko o 20.00 godzinie się na życie nie targnij po prawdziwych wynikach za pierwszy kwartał...jeszcze zarobisz przecież 50 groszy na polnordzie...pozdrawiam.
Winiki juz są z raportu nieautoryzowanego za 1Q nie wynika koniec tylko, ze firma wykazała straty tak jak i wiele innych tej branzy, ale podjęłła szereg działań mających naprawić tą sytuację i to jest ważne. Co jest zamieszczone w innych tematach tego forum. Ale przytocze jeszcze tutaj. Apeluje również o więcej uprzejmości wobec swojego rozmówcy.
Pare wycinków z zamieszczonego przez kolege raportu, w temacie wyniki:
1. 16,3% wzrost obrotów do 54,8 mln
2. Koszty osobowe i inne opex spadek o 11%, co odzwierciedlało pierwsze efekty w
planie restrukturyzacji.
3. Skorygowany EBITDA wynosi 9,4 mln; w porównaniu do 7,4 mln; w 1 kwartale 2008. Wzrost EBITDA.
4. Brak strat pieniężnych na konto walutowe.
5. Procedura ochrony otwarta dla Orco Property Group SA przez Sąd Handlowy w
Paryżu dnia 25 mar 2009.
6. Orco najlepiej wypada w Polsce i Czechach.
7. Dnia 15 maja, wiadomość wysłana do posiadaczy obligacji
w celu zachęcenia do ich rejestracji.
8. Jedynym mankamentem jest to, że wynik netto wynosi -45,7 mln.
I moi drodzy to na tyle jeśli chodzi o podniecanie się stratami. POdsumowując spółka ma plan naprawczy i działa przejrzyście. To by było na tyle w kwesti tego tematu.
Przychody firmy wzrosły o 16,3 procent do 54,8 miliona euro z 47,16 miliona rok wcześniej. do tego wynik EBITDA jest większy,uważasz że te wyniki są tak złe by puszczać stop lossem? pomyśl zanim coś na drugi raz napiszesz...
C/WK wynosi na dzień 20,05,2009 0,12 i podskoczyło w stosunku do 15,05,2009 o 0,01 punktu(0,11). Skąd wziołeś te 0,33????? Bo ja swoje dane z GPW. Pozdrawiam.:))))
Dla zainteresowanych dodaje link:
http://www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spws1/wskznapl.html to jest moje źródło wskaźników. :))))
Nie wiem z kąd wytrzasnołeś te 2mld długu. Ja trzymam się oficjalnego C/WK zrobionego przez GPW, w końcu pracują tam ludzie odpowiedzialni za to.
Jeśli chodzi o ich majątek ( firmy orco) to odsyłam Cię do linka:
https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2009-05/PR_1Q_results_2009_200905200000119304.pdf
Tam majątek wg raportu za 1Q szacowany jest na 2,402,479 końcówka to tysiące, tak sądze. Bo inaczej majątek 2mln byłby śmieszny. Pozdrawiam.
Jak coś piszesz to podaj na drugi raz źródło swoich wiadomości. :)))
Chłopie idź do szkoły
C/WK pokazuje stosunek ceny akcji do wartości księgowej na akcję
a wartość księgowa jest w bilansie po pasywach... daj spokój... frajer
matoły do szkoły
chcesz mnie pouczać a nie znasz podstaw... lecz się
co ty kolego wypisujesz? WskaĹşnik wyliczyĹeĹ wg prawidĹowego wzoru (nie wiem czy podstawiĹeĹ prawidĹowe dane) ale to co piszesz dalej to juĹź lekkie przegiÄcie. WartoĹÄ ksiÄgowa, inaczej wartoĹÄ aktywĂłw netto to wartoĹÄ aktywĂłw ogĂłĹem minus zobowiÄ zania tak wiÄc podana przez ciebie wartoĹÄ kapitaĹu wĹasnego jest juĹź pomniejszona o wartoĹÄ poĹźyczek.
Wszystko co piszesz, o co innych oskarżałeś, czego chciałeś uniknąć wróciło do ciebie.
Podam parę cytatów:
95147
"Odpowiem Ci synku... całkiem gratis...
Leszcz nie potrafi tolerować odroczenia korzyści, zysk chce mieć teraz, i tak oddaje wytrawnym graczom przyszłe zyski.
Ot, i cała tajemnica.
Pojmiesz ją dokładnie na szczycie hossy...."
Po twoich wypowiedziach widać że pozbyłeś się akcji i to całkiem nisko.
95147
"Bardziej istotne jest zadłużenie (do końca roku ok 300 mln Euro)"
"Przypominam że zadłużenie wynosi łącznie ponad 2 mld euro"
Co mam ci wytłumaczyć?
Czy ja pisałem że wzrośnie albo spadnie? Ta spółka jest zagrożona upadłością,
Jej kapitał topnieje... pisałem że będzie bujało i tyle.
Od dołka wzrosło 100%. Teraz może być czas na spadki.
Ja wolałem wyjść z papiera, jeśli zleci odkupię taniej.
Jeśli nie, mam na oku co najmniej kilka dobrych walorów.
No i buja... tyle że akcje wg wyceny fundamentalnej nie są obecnie tanie.
Najnowszy bilans pokazuje że mogą nie udźwignąć gigantycznego długu.
Co do zadłużenia, wszystko jest w raporcie czarno na białym.
no co jak sie liczy - 250 mln kapitalu przez 10 mln akcji = 25 euro!
w tym tempie to za 1q akcja ebdzie warta 20 eur
za 2 q 15 eur
za 3q 10 eur
za 4q 5 eur
gdzies pomiedzy za 3q a za 4q dojdziemy do aktualnej wyceny tych akcji.
No ale wezmy pod uwage ze po drodze to sie kryzys skonczy i colony capital wejdzie
zatem? Mysle ze bedzie jazda do 50-60zł
a ty wracaj do pisania licencjata i graj na polnordzie.
Człowieku jakie źródło mam ci podać? Masz raport a w raporcie bilans.
Weź bilans jak nie znasz angielskiego to weź google przetłumaczą
Co ja jestem niańka leszczy?
Mam ci może jeszcze wytłumaczyć skąd wiem że 2+2 jest 4?
Tymczasowych nicków z wczoraj nie będzie za parę dni, ja tymczasem czekam z boku.
Zostanie jeszcze kilka osób które przyglądają się spółce
Baskerville dzięki za AT. Doszedłem do podobnych wniosków
chociaż AT znam bardzo pobieżnie.
Tymczasem widzę że Paryż zdezorientowany, nie wiedzą co robić... co sądzicie?
Przełamanie 7 Eur ze względu na małe obroty uznaję za nieprzekonujące.
Jednak ze względu na ekstremalnie słabe fundamenty utrzymuję mały udział papiera w portfelu, wybicie z konsolidacji w dół może oznaczać głębokie spadki... a przyszłość tej spółki niepewna... pozdrawiam.
Na Świecie znowu pniemy się w górę:
BOVESPA +0,9% DAX +0,6 CAC +0,6 FTSE +0,9% NASDAQ +0,6%, SP500 +0,6%.
U nas dominowała sprzedaż przed weekendem i w końcówce sesji strach przed możliwością zjechania w poniedziałek, jak się okazało niesłusznie. Na zakończenie naszej sesji indeksy na Świecie były na niskim poziomie.
Poza tym Francja zakończyła kurs spółki na 6,99 euro aktualny kurs złotego 4,39.
O sytuacji finansowej spółki i jej działaniach było już sporo napisane nie będę teraz tego tu przytaczał. Faktem jest, że w tym 1Q tego roku znacznie strata zmalała i nie była w setkach milionów jak poprzednio. Teraz rozmowy z Colony i trochu restrukturyzacji w firmie zrobi swoje.
piszesz o ozwodnieniu i tymżęemisja będzie to C/WK bdzie 1 a jaki sposób skoro fundusz obejme akcje za gotówkę przeceiz nie dostanie za darmo ięc troche bez jaj proszę
wystarczy sprzedac ostatnio oddana inwestycje w Budapeszcie , piekny palac , a koniec z brakiem plynnosci, czy to malo jako argument?
ale fundusz tez chce zebrac po cenie kolo 30 zl lub ponize j, ceny wynajmu jednak w orco sie ustabilizowaly i stopien wynajecia sie poprawil , wiec 2 kwartal moze byc juz na zero z malym plusem.
wazne ze tu nie ma juz baw o dalsze spadki a ja majac zabezpieczenie w krotkich kontraktach od paru dni mam czas do czerwca na krotkich.
Dnia 2009-05-22 o godz. 22:12 ~DO 95147 napisał(a):
> piszesz o ozwodnieniu i tymżęemisja będzie to C/WK bdzie 1
> a jaki sposób skoro fundusz obejme akcje za gotówkę
> przeceiz nie dostanie za darmo ięc troche bez jaj proszę
Nie będę w kółko tłumaczył oczywistych spraw.
Fundusz obejmie akcje za gotówkę ale wzrośnie ogólna liczba akcji więc oczywiście rozwodnienie nastąpi. Czy to takie trudne?
Możliwe że C/WK będzie wtedy w przedziale 0,6-1 ale to oczywiście zależy od wyniku
negocjacji i wyników za kolejne kwartały.
a widzisz kolego trochę argumentów i juznie piszesz żę C/WK będzie 1 tylko 0,6-1 a t ojest znaczna różnica jęsli wejdzie fundusz gotów wnieść docelowo 160 MLN w dodatku chce objać akcje po 5-7 EURO to obecny kurs +/- 7 EURO jest niewygórowany trzeba przyznać zakąłdajać żę fund wyjdzie z inwestycji napewno nie ze stopą zwrotu 10 % , a jeśli wejaz tak duża kasa zanczy widzą w tym interes z reztą z jakiego poziomu ORCO spadło to nie muszę przypominać pozdrawiam rozwiązanie juz w czerwcu
Nawet przez światłowody widać , że jesteś KMIOT i słoma ci z butów wystaje.
Napisz mi do jakiej wsi dostarczają ci radiowy internet - ROTFL
>/
Twoje krowy i świnie tez mają dostęp do internetu ?!!!!!!!?
Inaczej. Wg mnie są dwie możliwości. Albo żabojady wracają szybko i wyraźnie ponad 7 Eur
albo będziemy mieli powolne obsuwanie się kursu - gra na wykrwawienie byka.
Wszedłem w piątek ale nie ukrywam że w razie czego będę ciął straty.
Żadnego uśredniania - uśredniać w dół można ostatecznie mocne fundamentalnie spółki,
robiłem tak z sukcesem na bankrucie - Dudzie ale nie powtórzę tutaj takiej gry vabank.
..albo inna mozliwość - jeszcze jakiś czas mizeria i potem ni stad ni z owąd ruch w górę o 15% pod porozumienie z Colony i kilka zielonych dni. Oczywiście zaraz potem dowiemy sie, że baskerville wskoczył na Orco tuż przed żabim skokiem i jest milion pińcet do przodu ROTFL.
dawno pisąłem boczniak i wyjazd pod emisję dla Funduszu i w zależnosci poprawka windy jak Fundusz wejdzie tak by odciąć tych co zarobili grosze i sprzedali
Aktualnie indeksy europejskie na minusie:
Dax -1,7%, CAC -1,4%, FTSE -0,1%. U nas tak samo WIG 0,9%, WIG20 -1,0%.
Orco we Francji kurs aktualny 6,75 razy kurs złotego 4,41 = 29,76zł. Wsparcie jest w okolicach 29,00zł.
Giełdy na dalekim wschodzie na plus: KOSPI -0,2% a NIKKEI +1,3%.
Za oceanem piatek zakończył się na lekkim minusie: NASDAQ -0,2% a SP500 -0,1%
a BOVESPA +1,0%.
Pozdrawiam. Po takich korektach teraz czas na wybicie.:))))))