Dnia 2023-10-30 o godz. 16:55 wilk_z_banana napisał(a): > Banan niedowartościowany a giełda nasza nad 3-4k powinna latać.
Nie chcę mi się dyskusji toczyć bo tu głównie technicy, ale ten frazes jest powtarzany bezrefleksyjnie. Zastanów się nad składem W20 i zmianach w nim. Zwykle dochodzą spółki, które są mocno grane (wolumen) a więc często blisko szczytów albo już po, a wypadają spółki "po okresie świetności" czyli znacznie niżej wyceniane (przykład Mercator). Przy takiej konstrukcji W20 ma ograniczony potencjał wzrostów, chyba że jest mega hossa. Dlatego 4k to na razie tylko tv można mieć.
Spoko wiem jak jest od lat lecz jest pewna przesłanka że będzie lepiej, ja swoje L sprzedam po 2360 i z nadzieją że odkupie taniej tylko po to, a w tym tyg 2200 do testu.
Wyniki Orlenu bardzo dobre. Amerykanie pompa - pożądana korekta, ale odbiciem tego na razie nie nazwę. Azja słabiej. To co dzisiaj dla odmiany - skoro USA rośnie, to banan leci? W myśl przepływu kapitału między rynkami?
Ja siedzę w shortach na bankach, dla mnie najbardziej zadziwiająca to jest postawa Mbanku w stosunku do kolejnych beznadziejnych tak naprawdę wyników. Niesamowity balon rośnie na akcjach tego banku.
Dokładnie, ogólnie banki wszystkie poruszają się praktycznie w korelacji z PKO i wyglądają jakby byly rozgrywane przez ten sam kapitał, dlatego dzieją się takie anomalia jak na Mbanku. No ale długo już tak się tego ciągnąć nie będzie dało. Natomiast wiele spółek z W20 ma jeszcze pole do wzrostu.
Tak sobie patrze na najwieksze banki USA i wszystkie sa okolo 20% nizej od swoich rocznych szczytów a u nas około +10% powyzej. To musi jeb...ć tylko kiedy
Przyszłość .... zmienią Prezesów na swoich i tak samo będą je doić. Będzie kasa potrzebna dla SP bo jej nie ma i spółki SP dalej będą służyć do tych samych celów. Kasy nie ma i z powietrza się jej nie wyczaruje.
Odnośnie cudów. Nie wierzę też że nagle na bananie coś się trwale zmieniło po wyborach i teraz miesiącami lub latam będziemy mocni. Wszedł szybki kapitał spekulacyjny jak zawsze wyciągnie ile się da i spuści na koniec z zaskoczenia by na dole tanio wrócić.
Panie M. zawsze może być gorzej bo z pustego i Salomon nie naleje a król jest nagi. Jak będzie zgoda jest szansa na lepsze jak dojdzie to zwady i przeciąganiu każdy w swoją stronę to nic z tego nie wyjdzie. Dostali szansę a teraz ją wykorzystają bądź nie a naród za 4 lata rozliczy jak wykorzystali.