o czym wy dywagujecie? przecież to mała firemka produkująca jakieś kotły i pompy co to ma wspólnego z elektrownią atomową, która ruszy za jakieś 15 lat? pompy aktualnie się nie sprzedają, na horyzoncie uwalnianie cen prądu co będzie mega ciosem w branżę pomp. zimy coraz cieplejsze wszystko na nie, dlatego kurs leci spółka dobrze zarządzan ale otoczenie robi się bardzo ciężkie
Właśnie o tym piszę. Ale gość chyb nie kuma. Branża pomp nijak ma się do tego kto i jak produkuje prąd dopóki jest on drogi. A taki będzie w naszych warunkach jeszcze długo. I żadne programy OZE tu nie pomogą . Musiała by nastąpić jakaś rewolucja w kwestii magazynowania produkowanej energii. Wtedy pompy dostały by pewnie drugą młodość.
Tylko żeby grzać węglem to musisz mieć już gotowe rozwiązanie w domu. Kto ci da takie pozwolenia jak do 2035 elektryki maja jedzic Węgiel będzie tylko w elektrociepłowni a ty będziesz mieć wybór gaz lub Prąd. Jak Prąd to albo klima do grzania albo pc. A gaz będzie drogi to będzie kierunek pc. Atom będzie b szybko bo taki mamy klimat światowy
Ja nie mówię, że masz spalać węgiel w domowym piecu. Tylko to, że pompy ciepła wcale nie są rewolucją i nie wyprą innych metod ogrzewania budynków. Bo potrzeba do nich drogiego prądu. A jak zlikwidujesz kopalnie to ten prąd będzie jeszcze droższy.
Dnia 2023-10-31 o godz. 16:30 paaulinka napisał(a): > Ja nie mówię, że masz spalać węgiel w domowym piecu. Tylko to, że pompy ciepła wcale nie są rewolucją i nie wyprą innych metod ogrzewania budynków. Bo potrzeba do nich drogiego prądu. A jak zlikwidujesz kopalnie to ten prąd będzie jeszcze droższy.
A masz przykład ogrzewania - bez prądu ? Chyba wybuchem nuklearnym
prąd drogi ale trzeba przyznać że na TGE mocno potaniał ostatnio problem w tym, że u nas w gospodarce centralnie sterowanej, taniej dla indywidualnych nie będzie, bo te śmieszne tarcze trzeba luzować dla indywidualnych będzie tylko drożej ... w Polsce a Unex chyba głównie na eksporcie działa
Co się od wczoraj zmieniło, że zmieniły się wam nastroje?
Nuda. Nic się nie dzieje, biznes rozwija się i już. Ja jak zwykle -czekam na najbliższy raport.
A dziś zaczynamy krótki długi weekend, trzeba korzystać, jesień taka ładna!
___
Wasza CiepłaPompa, dumna właścicielka paru promili udziałów w przedsiębiorstwie SUNEX SA