Atak na złotego. W EKG mówili że Glapiński kazał kupować dolary jak kosztowały poniżej 4 zł. Spodziewał się więc ataku na złotego po obniżce stóp. NBP może na tym sporo zyskać.
Jak to co wtedy... dla nich starczy. Sobie od gęby nie odbiorą a co potem to się zobaczy. Albo zadłużą jeszcze bardziej albo komuś się nie da albo podatki podniesie.
Sięgną mój pierwszy TP na 1940 ? Z węglem to już kopalnie mają problem co z nim robić. Uzbiera się jeszcze z rok na hałdach ceny bardziej spadną i będzie płacz że kopalnie nierentowne i inni mają je ratować. A JSW znów przejada złoty okres. Choćby długi pospłacali to by im SP mniejszy podatek pobrał bo by był mniejszy zysk.
Węgiel spalą chyba że będzie ciepła zima. Ciekawa jest wysoka cena ropy pomimo wzrostu liczby samochodów elektrycznych. Teoretycznie ropa powinna tanieć, coś tu się nie zgadza.
Nie spalą węgla za dużo ściągnęli węgla do portów. Elektrownie i ciepłownie będą go palić bo coś trzeba z nim zrobić a nasz zostanie. Ludzie wystraszeni zapasów na robili i nie będzie chętnych na zakup. Na wiosnę będzie płacz kopalń.
Zzz jestem za wzrostami. Ale zobacz czy nie mamy ABC korekcyjnego w trendzie spadkowym i zaczęliśmy spadek w straszne poziomy? Trend spadkowy i nawet nie testowaliśmy 2240.
Ja bym sobie chyba odpuścił te fale - nasz Gruby zawsze "ma nosa" w tych sprawach. No przecież nakłada dziś łopatami nową serię - tak się śpieszy, że nie czeka do piątku z rakietą :)))))
Zzz20 czy Ty jesteś nowy i nie oglądałeś nigdy okresu rozliczenia ? Nic nadzwyczajnego się nie dzieje. Stoimy praktycznie w miejscu i nic nadzwyczajnego się nie dzieje. Nie uważam że się śpieszy spokojnie roluje.
Akurat dzieje się, bo przerzucił się nie w piątek, ale praktycznie dziś. Bazę już ma na nowej serii - wartości minimum na piątek już wcześniej podałem :))))
Z tym ajfonem to już o nic nie chodzi - argumentem będzie, że jest 1g różnicy. Jak za dużo dziś spadną to będzie szybko jakaś bujda o AI - dlatego nie warto sprzedawać jeszcze za szybko Apple :))))
Patrząc historycznie często w tygodniu rozliczenia jest poziom do którego ciągle wracają i działa on jak lep na muchy ;-) Wygląda że teraz 1950 jest takim poziomem i nim LOP na starej serii nie spadnie poniżej pewnego poziomu mogą się od niego mocniej nie oderwać.
Co znaczy ostro dobierają ? Chodzi o to jaki jest LOP na nowej serii ? Jak na wtorek w tygodniu rozliczenia LOP na starej i nowej serii na całkiem normalnym poziomie. Często w środę poziomy LOPów na seriach się zrównują. Spokojnie rolują mało jest dużych pakietówek takich ponad 1000 szt. Ja tu nic ostrego ani ciekawego nie widzę. Odejście od 1950 o 15 pkt. w obie strony normalka.
Jankesa broni 4450 zamknięcie pod to by mogła być atrakcja dla banana. Banan zagrał pod taki scenariusz jak wczoraj u Jankesa. Czy dziś nie będzie odwrotny ? Raczej mało wierzę że u Jankesa będzie cos ciekawego i większy ruch. No chyba że jutro po danych o inflacji.