Dwa scenariusze widzę: jeden, to gruby szykuje grunt pod na rolowanie w przedziale 2020-2050 i utkniemy tu do przyszłego tygodnia lub wyjście górą i tam rolowanie. W tym pierwszym scenariuszu potem w górę, w drugim - nie mam zdania.
Goldman Sachs obniża prawdopodobieństwo recesji w USA Jacek Rzeźniczek 5 września 2023, 12:58
Goldman Sachs obniżył we wtorek prawdopodobieństwo wejścia amerykańskiej gospodarki w recesję w ciągu najbliższych 12 miesięcy do 15% z wcześniejszych szacunków na poziomie 20%.
Albo to "tylko" gra pod decyzję RPP albo już kolejna faza ewakuacji z banana i PLN. Samego osłabienie do dolara jeszcze można by tłumaczyć ruchem na EUR/USD ale i do EURo PLN się sporo osłabia.
To tak zaczyna wyglądać jakby chciało przestować dolną linię trendu - WLT obecnie na 2000-2010 to co idzie po dołkach z listopada lutego maja i ostatnio, następną rónoległą rozpatruję na okolicach 1960-70 i później dopiero 1850 - potencjane poziomy zatrzymania/dwrotu z klasycznej AT. Intra w mojej ocenie jest wyłożony.
Piobor czasem lepiej coś na DT ugrać niż na zbyt wiele się nastawiać. Tym bardziej na nieobliczalnym rynku. Mam dwie zagadki: - Jak dziś Jankes skończy. - Co zrobią u nas ze stopami i jaka będzie reakcja na to.
Na Dino istne szaleństwo, 4% w górę, 4% w dół. Dalej pompuja balona za prawie 300 mln ! I to mimo obniżenia rekomendacji przez Morgana ! A Orlen tradycyjnie, wyjście ponad zamknięcie i później ponad 1% spadku. Już poniżej 62 zł. Jutrzejsze otwarcie będzie ciekawe. TKO poniżej 2000 pkt na WIG20.
Ktoś kto by się dzisiaj w tym rozegraniu połapał i dobrze zagrał mógł fajnie zarobić. Nie byłem to ja i dzisiaj nie grałem. Ale i pomylić się można było podwójnie.
Dziś sesja miała normalny przebieg :-) Dało się zarobić zacnie na L i na S. Tak jak wiele sesji wygląda na zachodzie. U nas jest przegięcie, że albo ciągną jak oszalałe byki lub jak oszalałe miśki. Zawsze jest przegięcie w którąś stronę i to jest chore. Sasyn się za to kiedyś weźmie :-)
Jest jeszcze szansa dla byków bo w zakresie 1999-2006 była ostre mielenie kontraktami. Do rozliczenia zostało niewiele i jezeli teraz byki nie zaistnieja to zakładam zamkniecie na S i żadne sygnały z AT czy z gospodarki tego nie zmienia. Inna sprawa złe dane z gospodarki USA to zakonczenie podwyzek stóp procentowych i koniec umacniania USD.
Obniżą stopy-to tak sypną bankami to 1950 będzie w chwilę (choć to żadnego wpływy na wyniki banków nie będzie miało). Dax też nie pomaga bo on poniżej 15 ma cel. To może małe S? ;-)
Chcą postraszyć tylko Glapińskiego żeby nie robił głupot :))) Niech nie zmienia stóp to rakieta na 2200+ Poza tym najwyższy czas już na pompowanie energetyków pod gaz w zimie :)))