nooooo widać jakie banki mają wyniki-jedne wakacje w tą czy drugą stronę nie zaszkodzą. A i tak będę wakacje w 2024-co to zmieni dla banków i tak mega wyniki będą :-)
Bankom spadną zyski ale dlaczego miedź na to zareagowała spadkiem o kilka procent ? Pewnie dyskontują jakieś dane z USA, które się pojawią dzisiaj albo jutro. W Chinach spada popyt a ceny spadają. mają już deflację.
Zejście pod 2090 to już było trochę na siłę i na szybkiego. Uważałbym na 2096 wyjście nad by już było ostrzeżeniem że jeszcze wrócą do 2100 i testu 2107 bo powinni go jeszcze przetestować.
Przetestowanie 2107 jak najbardziej ale te 2080 nie widzę na razie zapatruję się w przynajmniej próbę powrotu nad 150 do końca tygodnia. 2080 będzie zdecydowanie za nisko w mojej ocenie - niedopuszczalne i po zrobieniu tego można się podziewać kolejnego spadku.
2088 to już prawie i niewiele zbrakło, tylko 8 pkt, a jutro z rana mogą to szybkim ruchem zrobić. S-ki są szalone ;-) a tak serio to piszę o 2077, a przebicie 2077 na dłużej no to dopiero problem się zrobi, oby nie.
Tak wysoko wracać to już nie ma po co chyba że korekta znów się rozejdzie po kościach. Teraz to odbić i jeśli na bazowych korekta się nie skończy to poprawka w dół za dzień dwa albo nawet dziś po otwarciu Jankesa.
Ja stawiam że jutro jeszcze przetestują dzisiejszy dołek a Jankes nie wywinie numeru i spadki utrzyma a najlepiej jakby coś dołożył. Trochę wyciągnęli FIX a skoro zlecenie się doczekało na FIX to niech tak będzie.
Do podatku we Włoszech dołożył się downgrade kilku małych banków w USA przez Moody's. Teraz pojawiła się informacja że we Włoszech ograniczono podatek bankowy od zysków do 0,1% lokat. Pewnie jutro odrobią straty na dzisiejszej panice. Ciekawe jak zachowa się Orlen. Myślę, że pójdzie do góry i docelowo zniweluje odcięcie dywidendy.
Nie bardzo rozumiem z czego się cieszyć i kto kasę robi ? Bo chyba SP na innych akcjonariuszach. Nie wiem czy PZU ma akcje Orlenu ale jeśli tak i dostanie dywidendę. To SP automatycznie skasuje od tego podatek 19%. Potem PZU tą kasę ujmie w zysku + dywidendę wypłaci od zysku czyli znów SP dostanie 19% podatku w sumie od kasy z której już dostał podatek :-)