Tak dokładnie-technicznie powinna być fala spadkowa. Cieszyliście się z S choć nie było podstaw wielokrotnie. Sesje jednokierunkowe tylko-powtarzam od dawna. Wczoraj zagrali i świeczkę zrobili jak marzenie dla S. Tylko po to by zrobić to co zrobili :-) Większość indeksów ma fluktuacje, ale nie tu-wiadomo o co chodzi ;-)
nasza giełda może teraz nadrabiać zaległości fundamentalne zaburzone w ostatnim czasie wojną i wykorzystać szanse bagatelizując zagrożenia na co wskazywać może at ale mimo fatalnego miejsca w cyklu zresztą podobnie jest w wielu krajach (siła giełd do miejsca w cyklu) u nas fundamenty są coraz lepsze a szanse coraz wyraźniejsze np ewentualna udana kontrofensywa? zakończenie wojny i odbudowa można pod to już grać ? kolejnym mocnym fundamentem może być napływ na gpw z PPK który już równoważy suwak ( być może ponowny zapis zwiększył napływ nawet o 30% nie ma jeszcze danych bo dopiero kwiecień obliguje do napływów ) swoją drogą to chyba nie przypadek że teraz ponowny zapis ponieważ od stycznia suwak zacznie zbierać większe kwoty gdyż pierwszy obowiązkowy rocznik 1969 wchodzi w suwak ! choćby z tego powodu najbliższe 8 miesięcy to teoretycznie najlepszy okres dla gpw gdyby nie cykle ale cykle też przyspieszają i byc może to nie problem ?
Kupiłem opcje spadkową bez premii za 230 zł na 3,5 sesji do rozliczenia tej serii (OW20P23....). To odpowiada sile 1/2 dużego konia. Oczywiście nie polecam tych instrumentów bo nie wolno tego robić na forum.
ja walczyłem na tych opcjach na początku zeszłego tygodnia ale na szczęście w porę zrozumiałem że nie ma się co z koniem kopać :) ale i tak na 10 sztukach ze 600 w plecy zaliczyłem na koniach to by była z wypłata :)
w/g mnie nawet zakładając że z poziomu ok 1340 do 1980 był wzrost tylko 3 falowy i była tylko korekta to późniejszy spadek z 1980 do 1645 był również 3 falowy i zakładając nadal korektę ( korektę korekty:)) to z dołka 1645 mamy ewidentnie 5 falową strukturę więc jest to tylko 1sza fala drugiej nogi korekty 1340/1980 można śmiało założyć że średnioterminowy trend zamienił się na wzrostowy jeżeli nawet nadal korekcyjny i jakieś spadki w niedalekiej przyszłości nie powinny zagrozić poziomowi 1645 zanim nie wyjdziemy na poziom 2300 minimum jako nadal korekcyjny niedźwiedzi w długi terminie ruch
ja zakładam że teraz nastąpi korekta nawet dość mocna ale nie zaskoczy mnie jak pójdą rozszerzenia jakby jednak stany załamały struktury spadkowe a są tam już blisko granicy bólu :)
masz banan jest juz tak zmarginalizowany ze klient z ciut wiekszym depozytem robi co che na rynku, po prostu nie ma przeciwwagi bo nikogo juz gra na nim nie interesuje poza garstka zapalenców, zagranica mowicie kto bedzie inwestował w rzadowego wig20
77777.... spadek z 1980 był 5 falowy tylko zamarkowany ale na pewno był 5cio. To tak wg mnie bez rozwodzenia się co do reszty to wg mnie też trochę źle liczysz. tyle w temacie dlatego dopuszczam 20setek - mogę się mylić, weryfikuje rynek.
Misiek padł w butach na razie, czas pokaże. Powiem, że mi trochę nie smak bo jak "świnia w koryto" się nie zapakowałem tak z niedowierzaniem podszedłem i coraz bardziej żałuję. Spadek od teraz ale wg prawideł powinno być od 20, wtedy będziecie łykać na wyjściu nad szczyty.... ;). Oczywiście mogę się mylić ale można mieć gdzieś z tyłu głowy taką teorię.
Opcje spadkowe (put) są wyceniane w ostatnim tygodniu z małą premią albo bez. Opcje wzrostowe typu call mają dość duże premie aż do końca sesji rozliczeniowej. Mając opcję bez premii można zamknąć kontrakty spadkowe zastępując je opcjami. Opcje są bezpieczniejsze bo roliczenie następuje dopiero w dniu ich wygaśnięcia a kontrakty rozliczane są po każdej sesji. Można też zabezpieczyć kontrakty typu L opcjami put ale trzeba mieć depozyt pokrywający wirtualną stratę po sesji. Takie zabezpieczenie ma sens jeżeli ruch wzrostowy jest duży i przekracza wartość opcji.
nie ma smiania S moga zejsc na zawał wyjatkowo wredne zagrania, byłyby jaja jakby mu sie nie udało zlecenia odwolać na wszelki wypadek ustawie sie na S po 2000, ale pewnie sie otworza po 1910 lub nizej
Kto to wie co zrobią. Jedno jest pewne że rozgrywa to tak mocny że nie ma godnego przeciwnika i pewnie ona sam robi teraz korektę. Będzie chciał to ją skończy po kilku punktach a jak będzie chciał to jak mocno rynek wyciągnął to tak szybko go spuści jak przyjdzie pora. Uważałbym co zrobią o 9:30 bo ostatnio w okolicach tej pory startowąły automaty co szarpały w górę.
Po prostu kapitał ucieka z USA i szuka alternatywy, a akcje atrakcyjne u nas plus dywidendy-to dodatkowe proceniciki zysku plus dodatkowy zarobek na USD zrobią. Eldorado dla zagranicznych ;-) A rynek zdołowany to można tanio się obkupić. Taka moja teoria! Raczej L cały czas do 2100, może 2200.
Tak z psychologicznego punktu patrząc na dzisiejsze TKO czemu miało służyć ? Zwykła drobnica jak my patrząc na taki pokaz została zachęcona do L a S dodatkowo wystraszone. Czy jeśli kierownik zamierza iść wyżej to by taki pokaz robił ? Czy może raczej chciał zachęcić innych bo odebrali jego L na cofce a on wykorzystując to by zmieniał kierunek ?