Poniżej podam poziomy na których były znaczne ilości kontraktów zawierane. Zakładam, że one nie zostały zamknięte, ze stratą bo to z ostatnich 6 dni. To są poziomy na najbliższe dni do zaliczenia: 1915-1920 - ok 20 tys 1923-1930 - ok 5 tys 1934-1940 - ok 6 tys
Dane nie są super dokładne, ale mają oddać obraz co się działo na poszczególnych poziomach. Poniedziałek oraz wczoraj to idealne 2 sesje do zamykania S przez Grubego-strategia +/- 100 pkt. Zerknijcie na LOP, który jest nadal niski i większość S gra krótkoterminowo i zamyka pozycję jak tylko jest na zysku. Tak to widzę. Miłego dnia życzę i do usłyszenia po 15.
Czyli kasowy przetestował okrąglutki 1900. Jak dla mnie sygnał był z kasowego a FW próbuje za nim nadążyć. Teraz by się przydało mocniejsze cofnięcie DAXa.
Ja z L to bym wolał opcje piobora narazie odbili się od dolnej bandy i czy zaczną się piąć czy jeszcze będą czarować albo szykować na zjazd nie wiadomo widzimy że od miesiąca podobny przedział próby wybicia góra nieudane dołem też nie idzie za bardzo.
Na złamanie wsparć Jankes nie pozwolił choć czekaliśmy już w odpowiednim miejscu. Wybicie górą bez korekty... była mocna pomoc z otoczenia i nawet nie spróbowali.
Banki słabną po mocnym starcie rano. Kontrakt na DAX kolejny raz testuje 15500. Jeśli mocniej odpadnie to może dobralibyśmy się do strefy 1905-7. Trudno będzie ale jakby ją złamali miśkowi wróciła by nadzieja że jeszcze coś dziś zaprezentuje.
Zauważcie jak rynek pilnują. Cofnęły się trochę banki. Dax zaczął cofać zaczął robić się realny scenariusz jaki opisałem to momentalnie szarpnęli Orlenem. Obrót mały wszystko co chcą zrobią.
Ja się nie smucę tylko zastanawiam jaki będzie ostateczny mocny ruch. Bo rano była faza siły, teraz faza czarowania a potem chyba jeszcze ruch ale jaki ?
Ogólnie to myślę że ostateczny ruch to będzie dół ale. Jakoś czuję w kościach że kasowy ma ochotę próbować jeszcze raz testować 1900 a może nawet FW testu 1920.
Ravcio, sorki, ale przecież oni kupują nadal tanie akcje. Nie widzisz tego? Mogliby już być 20 pkt wyżej, ale specjalnie sobie zbierają na niskich poziomach. Później wystrzał jak już nazbierają. No i im niżej S bierze ulicy tym lepiej ;-) Dziś na FW to jeszcze 1930 zobaczymy :-)
Zależy do którego punktu porównywać. Mówiąc o styczniu rok temu to może i tanie ale mówić o sierpniu zeszłego roku to drogie. Porównuj raczej zyski i perspektywy zysków. Taki np. JSW super zysk ale co z tego jak państwo go jakoś wyciągnie a cena surowca spada i już go nie powtórzą. Banki ... wiadomo jak zrobią "wakacje kredytowe kolejna odsłona " znów nie będzie zysku. I tak by można ciągle :-)
Ravcio no i widzisz super myślisz. Kasy inwestor nie dostanie z dywidendy i co ma zrobić. Podbijać cenę, aby sprzedać dużo wyżej +50% co najmniej. I właśnie to trzeba robić :-)
Ravcio według zasady spadkowej patrząc od góry 80-60-40-20 musi być:) tylko himarsy już się produkują a wojna potrwa z 2l bo leopardy w 2024 mają dotrzeć na Ukrainę:)
Dziś RPP raczej nic nie zmienią i nie powiedzą nowego ale może coś rozgrywają pod to na walucie podobnie jak na naszych obligacjach. A może ruch ta nich to tylko efekt korekty poprzedniego ruchu.
Jak nie zmienią. Dadzą impuls do pójścia w górę :-) Jakby w USA stopy pozostawili BZ to gdzie by oni byli? Dlaczego u nas nie może być takiego ruchu w górę porządnego?
Dnia 2023-02-08 o godz. 16:29 ravcio napisał(a): > Etam w górę mają zejść pod 4140 do końca naszej sesji to bananek jeszcze by zdążył 1900 przetestować od góry ale impulsu trzeba z zewnątrz.
Spadek LOPu o 3 tysiaki w jeden dzień... wycinają na tych ruchach równo wszystkich i tych z S i tych z L. Nim dojdzie do ostatecznego ruchu pod rozliczenie wytną całą drobnicę.
Dawno nie widziałem tak małego LOPu. Ma ktoś jakaś teorię ? Mi się wydaje że tak skołowali tymi ruchami drobnicę oraz część jej wycieli że ludzie boją się grać. Wydaje mi się że szykują większy ruch a Lki to już miały swój okres chwały na tej serii to coś by się teraz misiowi należało.
Dnia 2023-02-08 o godz. 16:43 ravcio napisał(a): > Czekam na dzień kiedy niewinny spodeczek u Jankesa taki z 0,5 zmieni się po naszym w zamknięciu w np. - 3 % do -5 %. A uważam że będzie taki dzień.
-3 możliwe, ale -5 to chyba przy następnej bessie, bo wiosna może okazać się prowzrostowa. :)
Kolejny raz napiszę, S-ki to dziadostwo-ponad pół roku gnębiły giełdę. Mało wam jeszcze? Zamykajcie sobie te dziadowskie S z rana i wypad z rynku póki czas. Mam nadzieję, że po raz kolejny raz zostaną powiezione, bo ile można liczyć na nieszczęście innych. I Ty Ravcio piszesz, że L-ki coś zarobiły to teraz S? Sorki, ale żebyście Shorciarze tracili przez najbliższe 3 lata, bo to chore co robią cwaniaczki. Wskakują na chwilkę i chcą majątek zrobić. Takie dziadowanie... A ja połowę L zamknąłem, a jutro od Was odbiorę tą połowę taniej. A na koniec tygodnia się pośmiejemy ;-)
Pewną ilość pozycji ma animator. Jeżeli jest jeden to wie jakie pozycje przeważają u graczy. Czy robi z tego użytek nie wiem ale czasem na GPW są dziwne i niespodziewane ruchy.
Np jestem gruby otwieram 30k zakładam że rynek będzie rósł to przeważam L czyli odpycham swoje S jak tylko trafi się okazja to no zaorskiemu i innym co mają większą kasę i nagle się robi że ma po miesiącu cudowania nie po 15k tylko 25k na L a 5k na S i wtedy wyciąg albo zjazd analogicznie zależy co mu się oplaci
2 opcja która teraz trwa to fundusze są chytre na akcje więc ostrzejszy ruch nie wskazany więc gruby ma 30k pozycji i działa jak my poszło do góry opycha troche L spadnie np w okolice 1890 opycha S i tak sobie pyka bez wychylania bo wie że Fundy czyhają kupić akcje więc gruby nie obrał kierunku na kontraktach bo sam go nie jest pewien czy ktoś nie wskoczy dlatego taki mały lop na koniach jak się wyklaruje kierunek lop w momencie na 55k wskoczy dlatego warto na niego zerkać.
Pobior no stres przestrzegła ok ja na S też bym nie zostawał bo himarsy zrobiły propagandę międzynarodowa i wpłynie na rating naszego kraju na arenie więc tylko siedzieć na L a S od czasu do czasu jak ktoś ma czas pilnować i współczuję tym graczom co pozamykali L że strata. Dziś widać że rynki wschodzące dostały kopa więc będą lecieć up górna banda albo wyczekiwane 2050. Na celowniku