Burak zrąbał prawnika od dużych liter. Burak jest nasz!!! Burak to nie jest żabi troll. Burakzewsi to swój chłop. Dawać go do PAM. Chyba ze tam już jest.
Dnia 2023-01-29 o godz. 20:02 ~aaa napisał(a): > Orlen wymieni czlonkom PAM akcje Petrolinvestu na akcje Orlen (za 1 akcje Petrola dostana 5 akcji Orlenu), > w ramach fuzji pozostali akcjonariusze Petrolinvest (nie-PAMowcy) dostana 1 akcje Orlenu za 30 akcji Petrolinvestu,
Czy Wy (a w szczególności Zośka) naprawdę nie widzicie, że nikt nie kwestionuje możliwości sprzedawania akcji komukolwiek przez kogokolwiek. Dyskusję wywołał aaa, jak wyżej, informacją o szczegółach przejęcia Petrola przez Orlen na zasadach niejednolitych, zróżnicowanych reguł innych dla akcji PAM i innych dla akcji pozostałych akcjonariuszy. I to właśnie jest - zresztą słusznie - kwestionowane. Nie dziwię się tej burzy, ale dziwi mnie ignorujący tę kwestię komentarz Zośki, która jakby intencjonalnie włącza się w nieistotny, boczny wątek dyskusji.
Realistą to ty nie jesteś Od PAM wezmą jw a od reszty zrobią np wezwanie albo .... coś innego wymyślą. Kogo oskarżysz? Orlen? Przewodniczącego PAM? A może siebie za głupotę
Dnia 2023-01-30 o godz. 21:12 ~Gatwick napisał(a): > Realistą to ty nie jesteś Od PAM wezmą jw a od reszty zrobią np wezwanie albo .... coś innego wymyślą. Kogo oskarżysz? Orlen? Przewodniczącego PAM? A może siebie za głupotę
Tak, tak. Właśnie Miedwiediew, podobnie jak Ty tutaj, wytyka głupotę krajom zachodnim, w przekonaniu, że to on ma rację.
No to poczekamy. Tak samo Ty masz nadzieję, że prezes Orlenu ulegnie jakimś fanaberiom i zastosuje niezgodne z prawem propozycje PAM. Obawiam się czego innego - że odmówi jakichkolwiek dalszych rozmów w temacie przejęcia Petrola widząc, że ma po drugiej stronie niekompetentnego przedstawiciela forsujacego nieprawne, nieakceptowalne rozwiązania w procesie fuzji. I niestety tak się zakończy ta przygoda PAM z Petrolem - wszystkich akcjonaiuszy pociągniecie za sobą na dno.
Dnia 2023-01-30 o godz. 22:26 ~Gatwick napisał(a): > Znowu błąd! PAM ma do pomocy doświadczone kancelarie prawne. Nikt głupiej propozycji nie usłyszy. Poczekasz i przekonasz się
Też na to liczę, ale historia uczy, że świrów u władzy nie brakowało i nie brakuje. Bo co tam jakaś spółka i zapaść jej akcjonariuszy, kiedy mamy przykłady zgotowania zagłady dla całych narodów przez ich przywódców w imię jakichś idei, odwetu czy chorych ambicji.
I nie takie kancelarie prawne były do pomocy, dlatego ich doradztwo żadnym gwarantem nie jest, bo na "widzimi się" i bezkrytyczne, bezpardonowe działanie niektórych, siły nie ma. Niestety, symptomy takiego działania w PAM, aż nadto, już były widoczne.
Ktoś tu zarzucił PAM , że niczym nie rożni sie od BLG , bo zarówno on chciał kasy dla siebie i swoich popleczników , tak i PAM chce zrobić podobnie , czyli tylko Pamowcy , a reszta czeka .
Nie zgodziła bym się z tak postawioną tezą . Bo popatrzmy jak było w 2017 . BLG miał podobno już dogadane z Inwestorem strategicznym /branżowym / , ze to on /Inwestor/ tworzy spólkę celową przygotowującą prace już na poziomie eksploatacyjnym /przejście z etapu poszukiwawczego na produkcyjny/ , a my jako Petrol otrzymywać będziemy 7% ....no własnie . Jeden zapis znalazłam z przychodów , inny zaś z przyszłych zysków /Zysk = Przychód - koszty całej spolki celowej w to wliczmy koszty produkcji jak rownież wynagrodzenia , nagrody etc/ Ale nikt nie mówił , że Inwestor wchłonie Petrola . Wtedy była euforia - Petrol żyje ! Bo oprócz kasy z zysku ma przecież Embę której nie udało sie sprzedac przez lata Conwellowi , więc kasa będzie płynąc w przyszłości do spólki . No i są Farmy Wiatrowe ! Skoro zagraniczni mogą mieć hajs z takich farm , to czemu nie miał by go mieć również Petrol ? Czar prysł . Petrol wyleciał z GPW , a BLG oznajmia , ze Inwestor się wycofuje , bo wspólnicy nie mogą sie dogadać , a on czyli BLG negocjował w zasadzie tylko z jednym /taki byl przekaz/ . Za zerwanie umowy nie usłyszeliśmy , by był zapis o odszkodowaniu/stracony choćby czas/ .
No i przyszedł rok 2020 -Umowa trójstronna / ci którzy nie byli na WZA nie bardzo się orientują/. Kto nie dotrzymał warunków Umowy ? Czemu nie ujawnił się Inwestor branżowy z którym BLG , uniemożliwiał kontakt stronie Porozumienia ? Szczególy znają Ci ktorzy byli przy stole.
Co możecie zarzucić PAM ? To , że szuka Inwestora , który wszedł by do spólki jako Inwestor - udziałowiec ? Nawet na początek z 20% udziałów/czyli akcji/ - przejął wladzę , zrobił Audyt , rozgrzeszył , badz nie stare zarzady i rn i robił porządki po swojemu . Oczywiście jest jeden warunek - Inwestor wie , że koncesje są tyle warte ,że warto wziąć je poprzez Petrola . Czy PAM w takim scenariuszu nie myśli rownież o tym by Petrol trwał , a akcjonariusze odzyskali w przyszłości swoją kasę tu zainwestowaną. ? Bo jak już wiecie BLG w Polsce nie zostawił nic , poza nazwami spólek. , które już częściowo sądy same wykreślają z tzw. urzędu.
Jeśli jesteście lepsi od PAM , to należało skrzyknąć się nawet z "ukrytymi grubasami" i znależć Inwestora -branżowego / bo finansowy to dopiero zacznie go szukać z pozycji 2ch krzeseł i jednego pokoju wynajętego w biznesowej dzielnicy:)/. No i tenże Inwestor-branżowy, niech kupi akcje od wszystkich , lub zaproponuje coś nie do odrzucenia.
Kupiłem dzisiaj pierwszy raz ten papier dwuwarstwowy na przecenie. Było 9,99 pln co mnie jakoś nie przekonywało, ale za 8,99 na promocji ograniczonej czasowo skusiłę się a tuzin rolek.
Wcześniej wchodziłem w prosty nie wyszukany biznes tutaj i leciały jednowarstwowe budżetowe za 6,99 pln uczciwej wydawałoby się ceny. Człowiek miał spokojniejsze trawienie jak dumnie dzierżył taśmę promocyjną do domu. Uśmiechał się tak sam do siebie.
Tymczasem co odkryłem inwestując 8,99 vs. 6,99 respektiwli.
A więc okazało się, że palce nie przebijają tej makulatury..
Ja byłem pewien, że technika dwuwarstwowa to nie Nasa i jak przebijało się jednowarstwowe, tak i dwie będzie.
Tymczasem ni ma tak. 8,99 to już technologia nanostrukturalna Nasa i jest zupełnie inne expirijenc.
Duma mnie rozpiera i tera to siem brechtam i patrzem trochem z pogardom na tych łosi z penetrującym paluchem jadącym na tych pergaminach po 6,99 pln.
Berbeć przeczytałem z zainteresowaniem wynurzenia odnośnie przebijalności papieru ale ja nie znam podwójnego dobrego po 9,99/12szt normalnej ceny. To chyba jak z pisaniem12.000/akcję. ps: najtańszy podwójny to Rossmann 7,49/8szt składam na 2.
Dnia 2023-01-30 o godz. 08:20 ~adwokat napisał(a): > > Orlen wymieni czlonkom PAM akcje Petrolinvestu na akcje Orlen (za 1 akcje Petrola dostana 5 akcji Orlenu), > > w ramach fuzji pozostali akcjonariusze Petrolinvest (nie-PAMowcy) dostana 1 akcje Orlenu za 30 akcji Petrolinvestu,
Orlen ani żadna inna firma nigdy nie kupi akcji Petrolinvestu, ba nie weźmie tego bankruta nawet za darmo.
Powód jest jest bardzo prosty - nawet przy założeniu, że OTG jest coś warte, to długi znacznie przekraczają tego wartość. Kupując pakiet większościowy ten dług musi być uwzględniony w skonsolidowanym bilansie.
Nadzieja to chyba wiesz w której kolejności umiera, nie wprowadzaj ludzi w błąd bo napisałeś jako ,,Przelew" to ja już nie czytałem tylko do konta, a tu zonk .