Sytuacja w mBanku i Bossie świadczy raczej o interpretacji komunikatu w sprawie sankcji. Tego się obawiam, bo wypłaty były tu zawsze w dniu wypłaty dywidendy po sesji.
Dodam jeszcze, że w XTB oprócz tego, że dywidenta wypłacona to w momencie zablokowania akcji cena była 11,54 i dalej tak stoi (oczywiście wiem, ze przy ewentualnym puszczeniu akcji odcięcie będzie) i potej cenie aktualnie broker wylicza wartość posiadanych akcji
bzdury opowiadasz, pieniądze powiny pojawic sie w dniu wypłaty dywidendy, część BM mogła mieć problemy z przewalutowaniem ale nie wszystkie. XTB wypłacił dywidendę zapewne że środków własnych przed otrzymaniem kasy z KDPW i przed raportem IRL. Na miejscu klientów XTB nie cieszyłbym się więc przedwcześnie, być może będą musieli zwrócić otrzymane pieniądze.
Ostatni wpis przez pomyłkę wysłał mi się dwa razy i pewnie dlatego został usunięty lub może moderator też wtopił na IRL i dlatego prawda nie jest wygodna :)
Dlaczego uważasz że KDPW dostał pieniądze od IRL? Ostatni raport spółki świadczy o czymś wprost przeciwnym, aktywa są zamrożone więc stąd raczej wynika ze pieniądze nie zostały przekazane. Tak jak pisałem XTB pewnie się pospieszylo i wypłaciło dywidendę ze środków własnych.
Nie uważam tak, tylko dopytuję czy środki zostały przesłane przez IRL do KDPW, spółka dopiero 27.05 poinformowała o problemach z wypłatą po otrzymaniu pisma z ministerstwa litewskiego, czyli wcześniej powinna zrobić przelew na wypłatę dywidendy. Jeżeli nie tzn. że IRL oszukuje akcjonariuszy.
Bo to Santander jest. Nikomu na niczym w tym badziewiu nie zależy. A pracownica DB obecnie Santander Siedlce w żywe oczy próbowała mnie skroić na ładną sumę 5 cyfrową pod okiem kamer. Taki to Bank. Uciekam przed nim jak mogę.
Z dzisiejszej rozmowy z BM NS - spółka nie zgłosiła i nie przesłała srodków na wypłatę dywidendy. DM wysle zapytanie do KDPW w sprawie wyjasnienia tej sprawy co moze potrwać ...
Ludzie, ale co Wy piszecie, obudźcie się, tej spółki już w zasadzie nie ma, nie potraficie czytać???!!! Litwini wstrzymali import prądu z Rosji, cofnęli spółce zezwolenia na import i prowadzenie działalności, wcześniej Polska cofnęła koncesję IRL Polska do obrotu na TGE, czy Wy żyjecie w kosmosie??? Wiecie jakie jest główne źródło przychodu spółki??? Ktoś pisze o braku powiązań - Inter Rao LT > RAO Nordic OY > RAO UES > Siecin. Jeżeli ktoś będzie chciał odzyskać jakiekolwiek pieniądze to w mojej ocenie będziemy się sądzić na Litwie z rządem ponieważ zamiast uderzyć w większościowego akcjonariusza rozwalają spółkę mając w nosie 20% akcjonariuszy w Polsce...
Nie wiem kto dostał a kto nie, oczywiście mam nadzieję że wszystkim indywidualnym z GPW wypłacą bo nie wiem jakie byłoby uzasadnienie żeby nie wypłacać.
Moje obawy wynikają z tego co czytam, między innymi czytam komunikaty ze spółki i nie wiem dlaczego inni nie czytają. Spółka zamieściła dwie istotne informacje na swojej stronie internetowej 20 maja i 27 maja, nie wiem dlaczego nikt z inwestorów tam nie zagląda i tego nie czyta?
Zgadzam się, że podstawowy biznes polegający na handlu tanim prądem z Rosji to raczej przeszłość. Jest jeszcze farma wiatrowa, która być może stanie się teraz tzw. "masą upadłościową"... A co do dywidendy to KDPW nie przesłała jej domów maklerskich, ale czy otrzymała od IRL tego telefonicznie nie da się ustalić. Przynajmniej mnie się nie udało - proszą o korespondencję. Nie istnieje konieczność jakiejkolwiek informacji?. "Nie ma pana dywidendy, ani informacji i co nam pan zrobi..."
będziemy robić korekty tych wypłat ale z jakich srodkow została wypłacona ta dywidenda ? nie od KDPW ? nie, nie były to środki z KDPW bezpośrednio od IRL ? nie, były to nasze środki-XTB generalnie, jeżeli znamy z wyprzedzeniem szczegóły dywidendy staramy się ją jak najszybciej wprowadzić do systemu - aby była widoczna w instrument info, w tym wypadku Bloomberg nie podawał informacji, że wypłaty nie będzie więc nastąpiła wypłata - księgowanie na rachunkach, choć my nie otrzymaliśmy tej dywidendy, dlatego musimy skorygować te księgowania