thombau założyłem na clearing konto live mam potwierdzenie otwarcia konta przysłali mi meila z danymi do przelewu z kilkoma opcjami czy mozesz mi napisać z której opcji skorzystałeś? i jak dokładnie wypełnić przelew bo sporo tych danych jest w meilu.
Witam.
Czy ktoś ostatnimi czasy bawi sie w to zarabianie na swapie?
Ja ostatnio otwarłem pozycje w odl na 0.5 lota GBP/JPY i naliczają mi śmieszne stawki za dzień bo 0.6 - 0,8 funta , odpowiednio 16 i 17 października
Zawsze naliczali w przedziale 7 - 8 funtów, w zależności po jakim kursie było obliczanie finansowania a teraz takie śmieszne stawki.
Czy komuś z Was też tak obliczyli? Czy tak ostatnio jest, tzn. czy coś sie zmieniło? czy lecą poprostu w h... ?
Pozdrawiam
Tomek
no tak macie racje to jest konto normal. a mam takie pytanie ile potrwa podpisanie umowy z fx clerning i tzn ile wam potrwalo wysylanie dokumentwow itd. proponuje tez przedluzyc ten temat na na wymiane doswiadczen i uwag co do prowadzenia i zyskow z tego swapowania .
Podpisanie umowy trwa 1, 2 dni, bo documenty wysyła się zeskanowane e-mailem lub faxem.
Watęk jest bardzo godny pociągnięcia, ale oprócz mnie mało kto jest nim zainteresowany, choć to 100% zyski. Sądze, że większość graczy myśli o szybkim dorobieniu się, ale czy przypadkiem szybko nie przegra swojej ukochanej kaski?
System swap działa wolno, ale niezawodnie i wytrwali gracze po kilku latach mogą naprawdę dorobić się milionów.
ja sadze ze bardziej wynika to z niedowierzania przekonania ze to jest zbyt piekne zeby bylo mozliwe. ja sprubuje. mam takie pytanie gdyz nie bede potrafil sam sobie umowy przetlumaczyc czy masz moze ja w jezyku polskim do udostepnienia , nawet za jakas oplata?
Jest to naprawdę super system i nie można przegrać. Problem widzę w tym, że trzeba dorabiać się powoli, ale gdy reinwestuje się zyski, to można po kilku latach być milionerem. Powaga.
Umowa jest bardzo, bardzo długa ,ponad 10 stron tekstu. Mogę ci ją przetłumaczyć na język polski, bo przy okazji robienia różnych rzeczy jestem też tłumaczem pisemnym i ustnym.
Więc jeśli chcesz, to mogę ją dla ciebie przetłumaczyć, choć może to trochę kosztować.
Ale jak pograsz na swapie, to szybko ci się koszta zwrócą.
no ok popytam sie jeszcze ile u mnie kosztuje taka przyjemnosc i dam znac. i jeszcze jedna sprawa nie widze n demo fxclearing pary aud/jyp nie maja tej pary? ciekawe swoja droga jaka jest skala takich praktyk na swiecie i czy brokerzy specjalnie nie maja na celu przyciagniecie ludzi stosujacych takie praktyki. i tak zarobia na nas a my zyskamy.
kliknij prawym klawiszem myszki w oknie RYNEK i wybierz POKAŻ WSZYSTKIE SYMBOLE... pojawia ci sie dodatkowe pary. Jesli chodzi o tą umowe to na prawde chcesz ją cala tłumaczyć. Lepiej thombau podal by w miare mozliwosci punktu wazniejsze ( ew. kruczki )... wiem ze powinno sie czytac itd ale zakladajac cos w polsce przeciez nie robisz tego tak dokladnie ( robisz ? ). Tez bede chcial zalozy u nich konto wiec bedziemy sie wspierac informacyjnie. I jeszcze pytanie do założyciela wątku. Piszesz ze grasz 1 lotem a wplaciles 5000$.... masz w ten sposób ogromny margin i sporo pieniedzy sie marnuje.... nie da sie przy tej kwocie grać wieksza iloscią by nie wysypało za szybko pozycji i nie zwiekszylo liczby przelewów ? Ja myslalem wrzucic 5000zł ( w $ oczywiscie ) i sprawdzic jak długo przytrzymam 1 lota. pozdr.
Czesc wszystkim,
Przeczytalem wszystkie wasze komentarze. Super watek. Jestem bardzo zainteresowany. Czy moze mi ktos wskazac droge do przestudiowania tych systemow i tego rodzaju investowania. Moge podac swoj e-mail dla prywatnosci. Korespondencje moge prowadzic po polsku lub ang. Mam spore pojecie o ekonomii, ale nie wiele o forex'ie. Chce sie nauczyc. Wypowiedzi pana "thomba" bardzo mnie interesuja i kontact z nim.
wszytko, dotyczące jak inwestować, ile, u których brokerów jest albo w tym wątku albo w innych na tym forum, które zaczynają się od słów "SWAP System - ...." etc.
Poszukajcie, a znajdziecie i zrozumiecie.
Ja nie koresponduje indywidualnie bo nie jestem doradcą finansowym. Od tego jest forum, żeby o takich sprawach dyskutować. Prywatny mail mam dla prywatnych wiadomości.
moze mi ktos wyjasnic dlaczego wszyscy swapuja na EURJPY ,AUDJPY i GBPJPY skoro swap na tych parach wg tabeli saxotrader jest ujemny.Moze ja czegos nie rozumiem....moze jak jest ujemny swap to jest zysk a dodatni strata.Prosze o wyjasnienie.....
Pytania techniczne,
Zalozylem konto mini demo na fxclering zainstalowalem platforme poalczylem sie, wyswietlilem sobie wszytskie symbole, teraz otwietam nowe zlecenie aud jpy i:
Volumen - co z tym zrobic?
stop loose take profit - jak to ustawic
pozniej zlecenie oczekujace z tego co wyczytalem, next
Type: buy: limt, stop sell: limit,stop <- co z tym??
Pzoniej po cenie o ile przestawiac??
Na dole mam informacje ze moge przestawiac minum 5 pipsow od ceny rynkowej(mial byc 1?)
I jak juz otworze takie zlecenie to czekam az co???
Naprawde dzieki jesli ktos mi na to odpowie. Prosze poprostu oinstrukcje dla laika w tym temacie.
Dnia 2008-04-11 o godz. 20:05 ~konrad napisał(a):
> Pytania techniczne,
Zalozylem konto mini demo na fxclering
> zainstalowalem platforme poalczylem sie, wyswietlilem sobie
> wszytskie symbole, teraz otwietam nowe zlecenie aud jpy i:
> Volumen - co z tym zrobic?
stop loose take profit - jak to
> ustawic
pozniej zlecenie oczekujace z tego co wyczytalem,
> next
Type: buy: limt, stop sell: limit,stop <- co z
> tym??
Pzoniej po cenie o ile przestawiac??
Na dole mam
> informacje ze moge przestawiac minum 5 pipsow od ceny
> rynkowej(mial byc 1?)
I jak juz otworze takie zlecenie to
> czekam az co???
Naprawde dzieki jesli ktos mi na to
> odpowie. Prosze poprostu oinstrukcje dla laika w tym
> temacie.
poczytaj sobie w necie o podstawach gry na FOREXIE bo bez podstawowej wiedzy i terminologii
O Boże, kolego, ty wiesz mniej o forexie niż moja siostra totalna blondynka. Ona przynajmniej wie, że chodzi o waluty.
1 pip to spread, a 5 pipów to najmniesza różncia między pending order a current price.
Ja ciebie nie będę uczył abecadła, bo to nie miejsce na to. Kup sobie elementarz albo poczytaj na internecie i zacznij robić demo. Wszyscy zaczynali od zera, ale nikt ich nie prowadził za rękę jak w przedszkolu.
O ile mi wiadomo ODL Securities ma rachunek w banku Wachovia. A czy Szanowny kolega ~thombau czytał, że "Bank Wachovia Corp. stracił 400 mln dolarów" (http://aii.pl/a20315-bank_wachovia_corp__stracil__400_mln_dolarow.html)
Mam nadzieję, że pieniądze tam są bezpieczne?
pozdrawiam
moze mi ktos wyjasnic dlaczego wszyscy swapuja na EURJPY ,AUDJPY i GBPJPY skoro swap na tych parach wg tabeli saxotrader jest ujemny.Moze ja czegos nie rozumiem....moze jak jest ujemny swap to jest zysk a dodatni strata.Prosze o wyjasnienie.....
Bo różni brokerzy mają różne swapy. Akurat Saxobank ma fatalne, bo oba są ujemne.
Normalnie inni brokerzy mają np. przy zakupie AUDJPY $16, a sprzedaży minus $17.
Polecam ODL Securities, który ma nawyższe swapy i najmniejsze spready.
dzieki mel za pomoc az mi wstyd ze tego nie wiedzialem demo mam juz 3 mies na xtb ale jakos tam mi sie udalo a co do ostatniej wypowiedzi kolego to swap zalezy jaka przyjmiesz pozycje to jest ujemny lub dodatni ujemny jest zawsze wiekszy mozna to wliczyc w prowizje brokera
witam
to zostalo zaczerpniete z listy swap saxobanku
AUDJPY short -0.0196,long -0.0149.....z powyzszych postów wyczytalem ze najwiecej mozna wyciagnac na tej wlasnie parze ...dlaczego? wg saxo banku to chyba zajmujac dluga albo krótka punkty swapowe i tak zawsze beda odejmowane,a moze sie myle.A moze ujemny swap znaczy ze odsetki sa dopisywane jak to jest muglby to wyjasnic doglebnie ktos kompetentny....
pozdro
wiesz dlaczego? bo tak sie rozleklamowali ze trudno sie od nich opedzic holera. potrafia dzwonic do ciebie i namawiac i wszystko ladnie a jak podpiszesz umowe to wogole nie odp na meila ci naganiacze maja jakies profity za kazda umowe a potem maja cie w dupie nawet im nie przesle ani grosza za takie zachowanie umowe podpisze jeszcze raz z kims innym. ale moja w tym wina.
Jednego się obawiam - że przy długim trzymaniu pozycji bez handlowania zamkną Ci konto, zablokują możliwość wypłaty, albo tylko doliczą jakąś karę.
Do thombau - Ty z tego co piszesz generujesz jakiś ruch na koncie, piszesz, że handlujesz sobie. Jaki miałeś najdłuższy okres bez ruszania pozycji? Ja miałbym w planie nie robić tego czasem tygodniami, chyba, że na chwilę dla zachowania pozorów ;)
Najwyżej trochę stracę przy tej zamianie, ale statystycznie mogę też zyskać.
Handel pod Swap, tzw. carry trade jest to jedna z metod zarabiania pieniędzy na forexie i nie jest zabroniona. Żaden broker nie prawa się do tego przypieprzyć, chyba że ma to w umowie, ale ani ODL ani FX Clearing tego nie zabraniaja.
Mam pytanie dot. róznicy w cenie AUD/JEN czy innej pary u ODL ( 93.64 AUD/JEN) a FX (93.62 AUD/JEN) no i powstaje róznica w cenie a na tym ten system polega zeby pozycje sie kasowaly a zarobek byl na SWapie a tu na koniec wychodzi róznica . Wytłumaczcie mi to bo chyba sie zakreciłem ?
Dziki
Bolo
a czy ty przypadkiem nie otworzyłeś konta Standarad, a nie Mini? Przy ładowaniu Free Demo jest opcja Account Type i na mój gust wybrałeś nie to co trzeba, bo już kolejny kolega z rzędu ma ten sam problem z ujemnym swapem. Czytaj uważnie posty i to co ładujesz, a nie szukaj potem rozpaczliwie pomocy.
W umowach są różne rzeczy, tak na wszelki wypadek. U mnie FX Clearing nic nie pobierał, mimo że jedną pozycję trzymałem przez 3, 4 tygodnie. Dlatego trzeba sprawdzić demo, a potem w realu zacząć od małych stawek i jak jest OK, to zacząć poważnie grać i kosić szmal.
ja nie mówi o ujemnym swapie bo to wiem i rozumiem mówie na róznice w cenie na parach na dwoch roznych platformach. Mozliwe ze sie pomililem i otwarlem konto standard a drugie mam mini czy zwiazku z tym jest ta róznica cen na parach .
P.S
Staram sie czytac uwaznie posty wiec sorry jak sie powtórzylem .
Pozdro
Bolo
sorry, jak jestem czasem złośliwy, ale mam już swoje lata, choć nie aż tak dużo, i jestem zgryźliwy facet i wszystko mnie deneruje, więc czasem rzucę złośliwą uwagę, ale się tym nie przejmuj. Ja wszystkich chętnie pomogę na tym forum.
To, że różni brokerzy mają różne spready, to chyba oczywiste. Np. za USDJPY są tacy, co biorą 1 pipa, większość bierze 2 lub 3, ale są tacy, co biorą 4, 5 a nawet 10 (znam co najmniej jednego). Dlaczego tak się dzieje? Bo chcą zarobić, ale to obusieczny miecz, bo kto chce przepłacać za takie duże spready? Mają wtedy mniej klientów, chyba że ich nagabują albo ci ludzie są zupełnie zieloni albo chcą zainwestować kasę, a ktoś handluje za nich i też nie umie handlować.
Tak samo ze Swapem. Jedni za EURJPY płacą $14, inni $12,5, jeszcze inni $7.5 i mniej. Są pary, np. USDCAD, że przy zakupie swap jest ujemny, np. minus $3, a przy sprzedaży też ujemny, np. minus $1,5, zależnie od brokera.
Nie ma tego w umowie, ale jest w umowie możliwość naliczania opłat za masę rzeczy, między innymi za "nicnierobienie" :) Podejrzewam, że dopóki zarabiają na otwartej pozycji, to Cię nie obciążą, ale gdy zaczynają tracić, to może być gorzej. Jaką miałeś sytuację - byłeś głównie na minusie czy na plusie? Poniżej fragment z umowy o opłatach.
Trader shall pay such charges (including, without limitation, markups and markdowns, statement charges, idle account charges, order cancellation charges, account transfer charges or other charges) arising out of FXClearing providing services hereunder. FXClearing may change its charges without notice. All such charges shall be paid by Trader as they are incurred, or as FXClearing in its sole and absolute discretion may determine, and Trader hereby authorizes FXClearing to withdraw the amount of any such charges from Trader’s account(s).
Brawo, że chciało ci się czytać całą umowę i to w dodatku po angielsku.
Większość brokerów, banki i inne dziwne instytucje mają długachne umowy i różne rzeczy w nich wypisane. Owszem, trzeba to czytać i dobrze wiedzieć, co tam jest. W rzeczywistości jednak nie ma większych problemów z takimi instytucjami z wyjątkiem porzyczkodawców typu Provident, którzy mają ukryte opłaty i potem człowiek się nie pozbiera.
Najpierwsz grasz na demo więc nie musisz się martwić o taką umowę. Potem na realu na małe kwoty i jak coś jest nie tak, to rezygnyjesz z takiego brokera. Nawet jak ci pobiorą jakieś opłaty to nie jest to majątek, najwyżej zapłacisz za Swap.
Firmy tak na wszelki wypadek mają różne klauzule w umowie, ale nie są one w normalnych warunkach wykorzystywane. 99% tranzakcji jest normalnych.
Ja mam w FX Clearing konto real już prawie 2 miesiące. Trzymam jedną pozycję przez 3, 4 tygodnie i nie miałem żadnych kar, płacenia swapów itp. Firma bierze to sobie w koszta, że ludzie tak handlują. Handlowanie pod swap, czyli carry trade, to jedna z popularnych metod zarabiania kasy i żaden z brokerów się do tego nie przyczepia, bo tak musieliby się do wszystkiego przywalić i nic by w końcu nie zarobili.
Trzeba przeczytać poprzednie posty, to się dowiesz jak odrobić straconą kasę i zarobić dużo więcej. Możesz nawet zostać milionerem. Chciałbyś zostać milionerem? To myślisz, że zapytasz kogoś, da ci odpowiedź i hop siup?
Jak nie wiesz co to jest Swap, to poczytaj. Każdy forexowicz to wie. A wiesz co to jest spread? Czym się różni broker od maklera albo dealera? No to od tego masz internet.
Co za problem podać w wyszukiwarce hasło SWAP i poczytać? Jak ci się nawet tego nie chce, to jak ty chcesz odrobić tą kasę? Bo masz tylko dobre chęci? To nie przedszkole ani podstawówka.
A wiesz przypadkiem czy u tego brokera Clearing można zdeponować środki w innej walucie niż USD? np w EURO. Pytam dlatego iż jeśli dolar będzie się tak szybko osłabiał do PLN to ten realny profit to będzie na dużo niższym poziomie. Ja osobiście mam konto real na ADMIRAL MARKETS i depo w EURO jak wiadomo najmniej traci do PLN. dla przykładu usd do pln w ciągu roku straciło około 25% to jest sporawo.
Witam. Jestem zielony w temacie zarabiania na swapie ale po przeanalizowaniu postow na forum wydaje sie to dosc bezpieczne i mysle ze chcialbym sie w tym troszke pobawic:) Potrzebuje jednak pomocy starszych i bardziej doswiadczonych kolegow. Rozpoczynam prace w doradztwie finansowym ale nie jestem doradca inwestycyjnym a nie chcialbym spedzic tygodnia przed komputerem na nauke i samodzielnie rozkminiac jak to wszystko ruszyc. Licze na wasza pomoc. Prosze o jakies wskazowki i ciekawe rozwiazania sprawdzone przez doswiadczonych inwestorów:) Prosze o kontakt mailowy adriangruda@interia.pl
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Jak do tej pory nie miałem żadnych problemów u tego brokera, aczkolwiek jeszcze nie wypłacałem nic z depo ale mam potwierdzenia od innych użytkowników co do tej operacji i do tej pory odbywa się bezproblemowo.
Witam. Oto wyliczenia na szybko za rok 2007, czyli ile ten sposób dałby nam zarobić w zeszłym roku
od 2 stycznia do 29 grudnia
Założenia:
Wpłata – 5000$ na Fx Clearing i 5000$ na ODL
Para walutowa – EUR/JPY ( spread: 3 pipsy Fx Clearing i 3 pipsy ODL, czyli po 9,69$ za pipsa na dzień dzisiejszy )
Wielkość pozycji – 1 Lot
Zysk ze SWAPU za jeden dzień 14$
Koszta przelewu tak jak autor napisał - 20$ Fx Clearing i 20$ ODL
Teraz koszta otwarcia pozycji: 2 x przelew = 40$ + 2 x spread (2 x 29$) = 58$ , tj. łącznie 98$
Takie koszta trzeba ponieść przy otwarciu pierwszej pozycji jak i każdej nastepnej po zaliczeniu jednego z kont margin calla
Teraz wyliczenia. Dla 1 Lota i pary EUR/JPY oraz 5000$, na zaliczenie margin calla
potrzebujemy ok. 500 pipsów. Patrząc na wykres za rok 2007 od 2 stycznia margin calla zaliczamy kolejno po 62, 9, 26, 67, 41, 15, 0 , 6, 28, 17, 10, 15, 4, 1, 44 dniach. Jak można zauważyć
trafił się nawet dzień gdzie była zmienność 500 pipsów i nie otrzymaliśmy SWAPU
Przy wyliczeniach zakładam że po margin callu robimy przelew i mamy na drugi dzień zasilone konto
(co jest raczej niemożliwe). Mamy więc do wykonania 16 przelewów (koszt 1568$) Zysk ze SWAPU za cały rok to 4886$ (349 dni: 365 dni – 16 dni na przelewy)
Czyli 4886$ i 19% podatku = 3958$ - koszta przelewu 1568$ = 2390$
Ostatecznie mamy 2390$ zysku co daje nam 5138 zł (po kursie 2,15 za $)
Czyli z zainwestowanej kwoty 21500 zł (2 x 5000$ =10000$ = 21500 zł)
otrzymujemy stope zwrotu 24% w sakli roku. Fakt więcej niż na lokacie ale czy warte zamrożenia takiej gotówki czy jednak nie bedzie bardziej opłacalne grać konwencjonalnie?
Jeśli koszta otwarcia pozycji i przelewów można odliczyć od podatku to zostanie nam więcej. Druga kwestia to czas dotarcia przelewu jeśli będzie trwał z dwa, trzy dni to będziemy jeszcze bardziej w plecy i wtedy jest już to nieopłacalne. Trzecia kwestia to strata na dolarze jeśli w przeciągu roku dalej straci na wartości , choć przed tym da się obronić.
Jeśli gdzieś w obliczeniach jest błąd to proszę pisać, obliczymy raz jeszcze :)
"Mamy więc do wykonania 16 przelewów (koszt 1568$)"
Ja mam pytanie tylko do tego.... jesli 16 przelewów to czemu nie 320 dolców koszt, jesli po 20$?
...... chyba kapuje, dodajesz koszt spreadów, ale my przeciez nie chcemy ich płacic, nasza pozycja nie moze zostać wywalona, nawet kosztem większego mrożenia kasy. Przelewu nie wykonujemy po fakcie tylko przed, oczywiscie nie zawsze sie uda, ale policz ze 4 spready a nie 16.... !!! o !!! i nawet policzyłaś 16 razy 2 , po co ? i jeszcze przelewy razy 2, po co ? ogólnie obliczenia poplątane, przy czym żeby były prawidłowe konieczna jest analiza historycznych wykresów.... zatem krótko mówiąc wg. mnie koszty beda mniejsze a zysk przez to wiekszy.... a i podatek nie do konca pewny ( zagraniczni brokerzy ), wiec jest lepiej niż piszesz o ile nie bedzie innych niespodziewajek w stylu wywalenia kamperskiej pozycji przez brokera, naliczania swapu za wspomniane kampowanie czy tez wizyty paru ogórków z pałkami wysłanych przez bankrutującego ( przez ) nas forexodawcy. Tak wogole to mi zaimponowałas i mam nadzieje ze moj post cie nie urazil. pozdrawiam serdecznie
Witaj MEL, a wiec szukamy oszczednosci na spreadzie, mozna zrobic tak ze tuz przed zaliczeniem margin calla wplacamy kase ktora mamy na boku, pytanie kiedy robimy wplate, przy jakiej ujemnej wartosci konta, -400 pipsow? Zostaje nam 100 pipsow do margin calla. To niewiele. Wystarcza dane i juz mamy margin. Zanim dojdzie nam przelew musielibysmy miec dalej otwarta pozycje na drugim zarobionym koncie zeby zaoszczedzic na ponownym otwarciu pozycji (3 pipsy) no ale co jesli kurs w tym czasie zawroci zanim dojdzie nam przelew na drugie konto, mozemy stracic zarobek wielu tygodni, 3 pipsy w plecy to dwa dni swapu w plecy, kilkadziesiat pipsow to... lepiej nie liczyc. Druga kwestia. Jesli Fx Clearing jest bliskie margin calla to nie mozemy za wczasu dolac pelnych 5000$ bo wyjdziemy poza prog free swap i zaczna go nam naliczac, pytanie ile dolac zeby tak sie niestalo, skad wiemy jaka bedzie zmiennosc pary zanim dojdzie przelew. Rodzi sie wiele watpliwosci przy takich manewrach. Jesli chodzi o koszta dwoch przelewow to raz - wybieramy z zarobionego komta, dwa - przelew na puste konto, chyba ze jest inny sposob. Zapraszam do dyskusji chetnych. Ps. Sorry za literowke, pisze z komorki.
Pozdrawiam
EURJPY jest faktycznie szybkozmienne i czasem trzebaby dokonywać za dużo przelewów. Wieć lepiej otworzyć AUDJPY, ma większy spread i nie trzeba tak często manewrować. Owszem, jak się otwiera 1 lota na 5.000$ to trzeba szybko przelewać, ale można otwierać na 10.000$. Zarobek mniejszy, ale jak by nie było, pewny, a nie jak na wielu systemach i graniu na pałę, ciągła strata. I tak dużo lepiej się opłaci niż fundusze i inne loaty, a ryzyko zerowe.
Mam takie pytanie do tych co mają rachunki na ODL i Fx Clearing. Jaki jeszt czas oczekiwania na dotarcie przelewów od i do brokerów?
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
wydaje mi sie tak wczesniej ktos pisal ze konto otworzone z 5000$ dalej pozostaje mini czyli bez swap nawet po wzroscie. a ile kupilas lotow w tych swoich obliczeniach? moze po pomniejszeniu nie bedzie tak czesty przelew potrzebny a pozycji wogole nie trzeba zamykac a po za tym dlaczego ta para nie liczylas na innej na aud jyp gpb jyp
Konto po wzroscie nadal zostaje mini ale po doplacie i przekroczeniu 5000$ juz nie zostaje mini i zaczyna sie naliczanie swapu. W zamysle bylo dorzucenie kasy przed zaliczeniem margin calla zeby nie placic za wznowienie pozycji ale skad wiadomo jak bardzo zmieni sie stan konta zanim dotrze przelew? A napewno sie zmieni. Jesli kurs przed dotarciem przelewu odwroci sie i rachunek zacznie odrabiac "strate" to okaze sie ze po dotarciu przelewu bedzie juz wiecej niz 5000$ i po zabawie. A obliczenia sa dla 1 lota. Na AUD/JPY zmienosc jest bardzo zblizona do EUR/JPY a spread wiekszy; 5 pips natomiast GBP/JPY za ostra jazda, zbyt czesto by wywalalo a i spread najwiekszy.
Pozdrawiam
no masz kobieto w sumie racje niech sie thomabu wypowie co on na to. ale sluchaj mozesz otworzyc 0,5 lota i problem rozwiazany masz duzo wiecej marginu i jest latwiej i otwierasz 3 rachunki po 0,5 lota. no ale fakt trzeba duzo wieksze pieniadze wiec system ten trzeba uznaj jako dobry lecz mniej sie na nim zarabia niz pisza