• Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~ella [37.47.132.*]
    TO są jak najbardziej podstawy do roszczeń odszkodowawczych i naprawę szkody.
    Na I roku prawa już o tym wspominają. Idź do szkoły...
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Rety [37.30.113.*]
    Pozew o odszkodowanie to w USA, u nas praktycznie obce hasło. Na I roku dziecino to masz mleko pod nosem i galaretą trzęsiesz, dramat
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Obiekt [5.173.249.*]
    Chyba ktoś zaczyna się bać, ze wysyła trole. Przy tylu dowodach mogą wyjść jeszcze inne smaczki. Załóżmy maila do komunikacji
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Kio [80.51.81.*]
    Idź do szkoły lebiego. Naprawdę Idź do szkoły i się nie ośmieszaj...
    .
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Kielbasa [78.8.104.*]
    Dalej
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~PP [213.134.184.*]
    Są dwie opcje
    1. art. 15 MAR „Zabrania się każdej osobie dokonywania manipulacji na rynku lub usiłowania dokonywania manipulacji na rynku".
    motyw 47 MAR wskazuje, że „manipulacja lub usiłowanie manipulacji instrumentami finansowymi może również polegać na rozpowszechnianiu fałszywych lub wprowadzających w błąd informacji". 

2. art. 286 k.k. "§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.0"

Moim znadniem lepiej działać z art. 15 MAR,
    Chętnie się przyłącze, a pozew bym zaczął od kruszona, prywatnie, co do jego manipulacji i naganiania jest milion webinarow, samo dobro itd., nie zaszkodzi to spółce, a prezes może się ogarnie i przestanie grać przeciwko nam.
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~real [87.205.121.*]
    A jaki zarzut (żądanie) miałby być podstawą tego pozwu. Z ciekawości pytam, jako prawnik
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Obiekt [5.173.250.*]
    Chyba jednak nie jesteś prawnikiem, skoro nue widzisz zarzutów. Musisz się poduczyć
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Obiekt [5.173.233.*]
    mrcpozew@op.pl

Piszcie na tego maila, ustalmy wspólnie jakiś plan działania

Może ktoś już założył sprawę i można ja rozszerzyć o kolejne osoby?
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Zibbi [83.24.11.*]
    Jestem za!
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~skrobak [89.68.65.*]
    tez jestem za może jakiś screen z rachunku kto ile ma akcji żeby odsiać spadzów ?
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~ech [89.78.12.*]
    Nic mu nie zrobicie,ma 400 baniek na koncie.
    Wynajmie najlepszy prawników w Polsce i tyle z waszego pozwu.
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Zibbi [83.24.11.*]
    Ech ! Czas pokaze ...
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Obiekt [5.173.242.*]
    CDR tez miał prawników i co??? Mbank tez ma prawników, a sprawy przegrywa jedna za druga. Zobaczymy jak będzie, ale dowodów jest aż nadto
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Jankkow [78.8.104.*]
    Zatem:
    1. Dzialac trzeba, czas jest bardzo ważny.
    2. Powody są.
    3. NIE dajcie sie wyslannikom, ktorych celem jest zniechecenie lub/i odsunięcie w czasie, co dziala na niekorzyść drobnych.
    4. Trzeba to usystematyzowac a nas poddać weryfijacji aby nie bylo szczurów ! Moze jakas zamknieta grupa na FB z weryfijacja (screen dowodu i wyciagu z akcjami) ? Cos co bedzie zgodne z orawem ale rzetelnie uwiarygodni osoby.
    5. Warto wejść ROWNOLEGLE w kontakt z SII - proponuje aby ktos opraciwal tresc zgloszenia do SII i tu puscil a kazdy posuadacz osobno do nich napisze to ma ze jas wesprą wtedy też ????
    6. Napisalem na mrcpozew@op.pl (janko.......) ale prosze o info zwrotne z jakims potwierdeniem z kim piszę.
    To co Panie i Panowie - DZIAŁAMY ??? Osobiscie uwazam ze zarzad zageal bardzo nieuczciwie i wiele informacji okazalo sie nieprawdą wiec jesli nawet sprawa niezadowolenia drobnych inwestorow oraz przygotowanie sie nas do sądu wyjdzie na jaw powszechnie to Zarzad bedzie musial cos z rym zrobic alvo zrobi sie cos z zarządem
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Jankkow [87.105.34.*]
    Kiedy, hdzie, co i jak ???
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Ario [185.238.206.*]
    Napisałem już jakiś czas temu na tego maila i nie dostałem żadnej odpowiedzi...także nie jestem pewien czy to porozumienie istnieje...?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.172.236.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~ciekma [37.248.218.*]
    Do pozwu potrzeba 10 osób z tego co pamietam, jest tyle?
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Jagusia [185.25.108.*]
    trudno będzie udowodnić cokolwiek
    Np. jest podejrzenie że zarząd celowo gra na spadki bo chce skupić akcje z rynku po Taniości
    Ale dowód na to?
    To że osoby na profilu FB sympatuzjące z Wiśkiem albo Harder + spółdzielnia mówią wprost żegrają na spadki - nie jest żadnym dowodem w oczach GPW.
    Trzeba byłoby przynieść dowód np, że Kruszon z Monią i kimś jeszcze działając w zmowie sprzedali tego samego dnia akcje powodując wodospad przy ogłoszeniu wyników 2Q’21. dopóki nie ma dowodu nie można wykazać im że działają w zmowie.
    Co byłoby dowodem? Np mail albo nagrana rozmowa że uzgadniają miedzy sobą ten sam dzień sprzedarzy.
    Naruszenie dobrych praktyk czyli w praktyce komunikacja do d…py nie podlega penalizacji czyli nic za to im nie zrobią że nie rozmawiają z akcjonariuszami.

Było tu już masę podobnych wątków i jakoś nikt nie pokusił się o krok dalej.
    Jeśli zawiąże się Porozumienie trzeba będzie uzbierać te 5% wówczas można będzie negocjować cenę skupu,

Pozdrawiam
    J.

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~ciekma [37.248.218.*]
    Porozumienie porozumieniem, a sprawa w sądzie to osobna kwestia. Ja się dopisuję. Parę linkow naganiania dostarcze
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Aa [83.26.167.*]
    Była taka spółka Polcolorit i cwaniaczka Marconi kombinowała była prezesem i głównym akcjonariuszem zrobiła w końcu wezwanie śmiech po 75 gr a jako zarząd rekomendowała wzięcie udziału by wszyscy mogli równo oddać wcześniej w ofercie publicznej sprzedawała znacznie wyżej i teraz zebrała się grupa ,p.kamil i reszta zrobiliśmy porozumienie akcjonariuszy i wystąpiliśmy do sądu o ustalenie wartości godziwej chciała ściągnąć spółkę z notowań zebraliśmy 10 procent wezwanie zrobili drugie ale po 5,80 prawie osiem razy drożej skontaktujcie się z p.Kamilem K. Kontakt na forum numer tel i to na bankierze monet parkiet i innych pomagało też SII było warto może by się podjął jest bardzo dobry i sumienny
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~sisi [62.141.204.*]
    powtarzam, pozew nie ma sensu, 7 lat w sądzie i nic nie udowodnicie !
    jedyna opcja to zebrać 5% i blokować delisting
    wiadomo że wezwanie Anabaza zrobi, powiedzmy po 100 zł (aktualna średnia 6-miesięczna to 169 zł/akcję)
    być może skupią nawet do 90% ale najważniejsze żeby nie przekroczyli nigdy 95%, bo wtedy przymusowy wykup i bye bye
    musimy się zebrać do kupy
    ja mam 2700 akcji a przecież jestem zwykłym leszczem
    takich jak ja pwenie jest ze 100 innych leszczy, to już jest 270000, Franasik ma 20 k akcji i mamy 300 kilo a to jest 3%
    dużo nie brakuje, akcje są mocno rozproszone
    to jest wojna panowie i nie ma co się już pieścić, jak sami nie zadziałamy to nas wycisną jak cytrynę !!!!
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Taaa [188.147.35.*]
    Podejrzewam że sadzenie prezesa spółki to jak sadzenie lekarza o błąd w sztuce. Można tylko po co. Nawet jak wygrasz nic nie ugrasz. Uważasz że ze swego majątku nam zwróci...... Ambergold, getback itp itd.
    Dzięki za zgłoszenia, będę odpowiadał po otrzymaniu informacji z Kancelarii. Nie będę weryfikował czy ktoś ma akcje czy nie, bo liczy się zarówno strata już zrealizowana jak i nie zrealizowana. Nie będę tez opisywał jakie argumenty będą używane, bo o tym WŻ się dowie na sprawie. Pozwólcie, ze nie będę tego odsłaniał przed trolami… Od razu mówię, ze pozew mogę złożyć sam i będzie można się do niego dołączyć lub złożymy od razu razem. Podsyłajcie jak chcecie tez linki z naganiania, może znajdziecie cos więcej już mam sam
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Geralt [46.204.83.*]
    Jestem za! Chętnie się przyłączę.
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Ciekawy [172.58.137.*]
    Pozew zbiorowy , nie potrzebny jest dobry prawnik , ale biegły dobry psychiatra :)))
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Sisi [62.141.204.*]
    Pozew zbiorowy nie ma szans powodzenia. Pomijam że sprawa będzie się toczyć 7 lat. Jest dużo lepszy i łatwiejszy sposób -
    Zrzeszyć się i zgromadzić 5%+ akcji
    Wtedy Wiesław może sobie ogłaszać wezwań ile chce, ale to my mu powiemy jaka jest cena. Wbrew pozorom drobni są potęgą.
    Porozumienie jest dla obecnych akcjonariuszy, którzy nie zgadzają się z wycena, pozew dla obecnych lub/i byłych akcjonariuszy ze strata (których jest naprawdę dużo). Rozprawa nie będzie trwała 7 lat, to totalna bzdura
    Nikt nie ma obowiązku się przyłączać do pozwu, możesz poszukać sobie inwestorów, którzy łącznie mają 5% kapitału zakładowego i nie grają dla Wiesława. Powodzenia!
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Stratny [5.173.98.*]
    W jaki sposób można dołączyć do tego pozwu?
    Ja już nie mam akcji. Nie wytrzymałem przy kursie 103 zł ale kupowałem je po 407zl. Realizując bolesna kilkudziesięciu tysięczną strate
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~ciernik [185.146.99.*]
    tutejszy akcjonariat to delikatnie mowiac dno więc nie zgormadzi się tych 5 % a np na Farm51 udało sie .....ale zycze powodzenia i mam nadzieje, że wam sie uda. Ja mam jakieś nic nie znaczace 150 akcji ale stratę mam największą włąsnie na tej spółce i chciałbym zeby sie wam udało!!

Powodzenia!
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~lutek [81.168.143.*]
    A moze jednak warto ?
    Powiedz swojemu szefowi Wiesławowi, że się czarne chmury gromadzą.
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Xman [37.30.21.*]
    Jak juz skladacie ten wniosek to prosilbym zebyscie nie skladali zabezpieczenia na majatku merkatora, jak mi z rok temu na Krvitaminie taka informacje dali to akcje w dol jedna trzecia poszlo. Tam akurat w odwrotna strone bylo ze fund za wczesnie sprzedal a informacje ze beda super zyski za pozno podane byly...Po zabezpieczeniu majatku w miare szybko sie dogadali i wycofali roszczenie...W sumie spolka ktora takze wyplynela na covidzie (plyny dezynfekujace) :) Pamietajcie ze sprawy sadowe wprowadza hardkor na kursie...Ale chyba juz i tak jest wystarczajaco wesolo skoro 90 % wartosci spadly ... Zeby nie bylo jak najbardziej popieram walczcie o swoje...Na CD Projekt tez sie dogadali....
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~kolo [*]
    Dobra inicjatywa. W USA już od dawna kancelarie prawne ogłaszałyby się wszędzie na pozwy. Przecież za tą trzecią nogę to wiele osób mogło podjąć decyzję inwestycyjną a trzecia noga to jak bajka Andersena dzisiaj brzmi. Gdzie umorzenie?
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~sisi [62.141.204.*]
    powtarzam, pozew nie ma sensu, 7 lat w sądzie i nic nie udowodnicie !
    jedyna opcja to zebrać 5% i blokować delisting
    wiadomo że wezwanie Anabaza zrobi, powiedzmy po 100 zł (aktualna średnia 6-miesięczna to 169 zł/akcję)
    być może skupią nawet do 90% ale najważniejsze żeby nie przekroczyli nigdy 95%, bo wtedy przymusowy wykup i bye bye
    musimy się zebrać do kupy
    ja mam 2700 akcji a przecież jestem zwykłym leszczem
    takich jak ja pwenie jest ze 100 innych leszczy, to już jest 270000, Franasik ma 20 k akcji i mamy 300 kilo a to jest 3%
    dużo nie brakuje, akcje są mocno rozproszone
    to jest wojna panowie i nie ma co się już pieścić, jak sami nie zadziałamy to nas wycisną jak cytrynę !!!!
    Zatem:
    1. Dzialac trzeba, czas jest bardzo ważny.
    2. Powody są.
    3. NIE dajcie sie wyslannikom, ktorych celem jest zniechecenie lub/i odsunięcie w czasie, co dziala na niekorzyść drobnych.
    4. Trzeba to usystematyzowac a nas poddać weryfijacji aby nie bylo szczurów ! Moze jakas zamknieta grupa na FB z weryfijacja (screen dowodu i wyciagu z akcjami) ? Cos co bedzie zgodne z orawem ale rzetelnie uwiarygodni osoby.
    5. Warto wejść ROWNOLEGLE w kontakt z SII - proponuje aby ktos opraciwal tresc zgloszenia do SII i tu puscil a kazdy posuadacz osobno do nich napisze to ma ze jas wesprą wtedy też ????
    6. Napisalem na mrcpozew@op.pl (janko.......) ale prosze o info zwrotne z jakims potwierdeniem z kim piszę.
    To co Panie i Panowie - DZIAŁAMY ??? Osobiscie uwazam ze zarzad zageal bardzo nieuczciwie i wiele informacji okazalo sie nieprawdą wiec jesli nawet sprawa niezadowolenia drobnych inwestorow oraz przygotowanie sie nas do sądu wyjdzie na jaw powszechnie to Zarzad bedzie musial cos z rym zrobic alvo zrobi sie cos z zarządem
    Na stronie SII kontakt: interwencje@sii.org.pl
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~sisi [62.141.204.*]
    tylko przez SII
    oni mają doświadczenie w tych sprawach, wiedzą jak do tego podejść
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: wind808 [93.105.120.*]
    19 K do kupki . Jeszcze tylko 481 K

Był prze paroma tygodniami pomysł na stowarzyszenie, ale jakoś umarło samo z siebie.
    Może tym razem.
    Nie wiem dlaczego rozdzielacie ew. działania.
    Pozew jest jedną z możliwości, wymagającą zatrudnienia prawnika. O nieznanym czasie ew. efektów.
    Stowarzyszenie, tak naprawdę dla policzenia "drobnych" wydaje się być prostsze.
    Przecież te działania można łączyć.
    Jeden problem to rozmowa na tym forum jest cokolwiek trudna ? denerwująca ? ze względu na trolle i poziom wielu wypowiedzi.
    Zadzwonię do gościa który miał wcześniej pomysł na stowarzyszenie, i zobaczymy co jest w chwili obecnej grane.

• Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Tadeusz [89.64.70.*]
    Do roboty. Takie jest życie, ktoś zarabia, a ktoś traci pieniàżki i ma papier.
    Cxulem do pozwu. Pozew nie o strate a o wprowadzanie w błąd, nieuczciwe zagrywki.
    Uwaga - BĘDĄ MOCNO ZNIECHĘCAĆ a nawet wyzywać !
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Zibbi [83.5.208.*]
    Taaa do roboty ! A myslisz s kąd ludzie intewtowali kasa ? Kradli je czy cięzko pracowali zeby je mieć?!! W normalnym kraju tego prezio i jego popszedni CFO pan kruszon siedziali by w pierdlu ale no cos na banan wszystko możliwy
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~fsgd [31.182.204.*]
    pozew da wam tyle ze stracicie pieniadze na adwokatow
    Dziękuję za a troske, jak wygram to z kosztami procesu i prawnika i jrszcze pare skladowych wiec trzeba działać.
    ludzie stracili tu majątki !!! Presio krętacz śmiał z wycena DM BOŚ przy 650pln i segerował ze są warte o wiele wiecej . W tym samym tyg członki zarądu sprzedali na gorce a potem prezio kłamca z fundusz NN daja rekomendacji na 1300pln ( tydzien potem NN sypał cały jego pakiet w rynku i nikt nie wie jeszcze o tym...) po tym jak cena nurkowała i ludzie zaczeli gadać o kierowaniu sprawa do sądu nagla pan kruszon ( popszednie CFO) sam o 23 nagrywa filmik na youtube ze wszystko w porządku i nie wie dla czego taka cena i ocena z boś ( ktora spadła bo pewnie widzili co jest grane) a potem sam prezio sprzeda po 400 z ABB ( po tym jak zminił zdania z dywidendy na skup mimio ze obiecial tego... ) ponad 400 mln pyniłi mu na koncie i od tego momentu ani jedna konferencja da drobnych tylko na tweeter i wybranych media ... przez dwa nie tczymali ani jedna słowa czy obietnice i celowo działali na szkoda drobnych prowadzać im w błądzie ... prezio krętacz najskuteczniejszy naganiacz na spadki skutek tego społka w wig 20 w rok czasu od 770 do 70 !!! Czego jeszcze nie rozumiesz jego interesuje tylko jak wyprowadzic zyski z społka a cena akcji ma w nosie ! w normalnym kraju siedział by w pierdlu ale coz na banan wszystko możliwy a panowie z KNF NIE ROBIĄ NIC A NIC!!!!!?
  • Re: Pozew zbiorowy - Autor: ~Stan [46.204.20.*]
    Prezes nie może sugerować ceny za walor. Na tym poleciał Eleon Musk
    Tu banan ! Tu można
    Zasypują ten wątek
[x]
MERCATOR -1,55% 57,30 2026-05-15 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać