• Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~Już w IRLANDI [87.96.12.*]
    Praca jest nie rozwojowa, co do komentarzy poprzedników jak najbardziej szczera prawda
    Odradzam.
    Pracuję w innym Banku i tu jestem szanowana.
    Cetelem a co to?
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~Jola [91.94.136.*]
    Masakra
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~xxx [87.205.152.*]
    oj pozdrawiam wszystkie cetelemki :) no co wy cetelem jest boski heh tylek odpada od siedzenia, z klawiatury wypadaja czesci, myszka nie dziala, sprzety uwalone nik nawet nie mysli zeby to posprzatac bo po co.A zarobki doslownie rewelacja siedz przez 12 godzin dziennie niszcz swój organizm a w zamian nabawisz sie hemorojdow :) brak jakich kolwiek szkolen pozwala ci na samodzielne zdobywanie wiedzy czyz nie bosko :) a co do kredytow to oczywiscie maja bardzo fajne promocje i warunki tylko jezeli ktos w tym nie siedzi to nie wie co zrobic zeby bylo najkozystniej i bez zadnych oplat i prowizji bo jest to dostepne tylko w punkcie kredytowym sie tego nie dowiecie bo asystent tez musi na czym zarobic o tyle o ile wcisnie wyzsze ubespieczenie ktore nie jest obowiazkowe mowiac ze jest superancko doslownie zapraszam do wspolpracy
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~kasika [87.207.82.*]
    czasami jak czytam te wypowiedzi to mi sie niedobrze robi.najłatwiej jest narzekac........komus tam klawiatura nie dzial, myszka..a zglosiliscie to przełozonym??????wszedzie jest dobrze, gdzie nas nie ma....najłatwiej jest narzekać ech ta mentalność
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~Bartłomiej [83.23.189.*]
    Moja historia z tym bankiem wygląda następujaco. Starając sie o kredyt hipoteczny zostałem poinformowany że widnieje w BIK-u jako nieżetelny klient. Jak sie okazało zostałem podany tam przez Cetelem Bank. Spłaciłem raty w cetelem, a tu po 2 latach okazało sie ze zalegam z niedopłatą 15 zł rzekomo za niewpłacenie raty w terminie. Nikt mnie o tym nie poinformował, za to umieszczono moje dane w BIK-u Skandal!!!! Nie polecam!!!!!!
  • pytanie Autor: ~mario [80.51.142.*]
    no dobra ale teraz mam pytanie

kupilem kompa na raty za posrednictwem cetelem, narazie wszystko jest ok choc jeszcze nie skonczylem slpacac, otrzymalem karte kredytowa od cetelem z limitem 3000zl. akurat zastanawiam sie nad kredytem na motor ok. 2000zl. co sadzicie o tej opcji wziecia kredytu na karte cetelem. czy wywala mnie w wała??

czy powinienem brac taki kredyt?? czy raczej nie??

wiekszosc z was tam pracowala lub pracuje, powinniscie cos wiedziec na ten temat, znacie w koncu ten bank i spotykaliscie sie z klijentami bioracymi tam kredyt.

to dla mnie wazna ocena bo najlepiej znacie ta instytucje.

czekam na odpowiedzi pozdrawiam
  • Re: pytanie Autor: ~KAPE [87.206.249.*]
    CZŁOWIEKU, NIE BĄDŻ SAMOBÓJCĄ I NIE ZADŁUŻAJ SIĘ W CETELEM
  • cetelem to złodzieje i szantarzyści Autor: ~krycha [83.8.136.*]
    Dnia 2008-09-09 o godz. 19:08 ~mario napisał(a):
    > no dobra ale teraz mam pytanie

kupilem kompa na raty za
    > posrednictwem cetelem, narazie wszystko jest ok choc
    > jeszcze nie skonczylem slpacac, otrzymalem karte kredytowa
    > od cetelem z limitem 3000zl. akurat zastanawiam sie nad
    > kredytem na motor ok. 2000zl. co sadzicie o tej opcji
    > wziecia kredytu na karte cetelem. czy wywala mnie w wała??
    >
    czy powinienem brac taki kredyt?? czy raczej nie??
    > wiekszosc z was tam pracowala lub pracuje, powinniscie cos
    > wiedziec na ten temat, znacie w koncu ten bank i
    > spotykaliscie sie z klijentami bioracymi tam kredyt.

to
    > dla mnie wazna ocena bo najlepiej znacie ta instytucje.
    > czekam na odpowiedzi pozdrawiam
    Już lepiej idź do prowidenta!!!!
    okradna cie a potem bedą szykanowac!!
  • Re: cetelem to złodzieje i szantarzyści Autor: ~joannamaria50 [77.252.23.*]
    otrzegam wszystkich nie bierzcie z cetelem i sigma banku pozyczki na karcie kredytowej bo za trzy tysiace bedziecie musieli spłacic ponad 6 tysiecy oni okradaja ludzi jestem tego przykładem to złodzieje okradaja klientów
  • nie bierzcie kart! i czytajcie umowy przy kupnie na raty! Autor: ~wiki [83.26.253.*]
    :/ kupiłam kompa na raty. w danym sklepie można było tylko przez cetelem, wiec oki. Pan sprzedawca uprzejmie zaznaczył w umowie, że chcę kartę, choć czytałam umowę i mówiłam, że nic nie chcę dodatkowego. Przysłali mi karte na 3tys. I tu zaczyna się prawdziwa bajka...

na początku pierwszego miesiąca wysłałam podanie o zamknięcie rachunku i zwróciłam karte. ponad miesiąc później otrzymałam pismo, że przyjęto podanie, ale musze spłacić całe zadłużenie. tydzień później otrzymałam blankiet z ratą (same ubezpieczenia, kwoty za administrowanie i inne). Myślałam, że mam spokój. Miesiąc później przyszedł kolejny blankiet za miesiąc, w którym umowa już nie obowiązywała... już mi ręce opadają, tyle kasy się marnuje - bo przecież jak nie wpłacisz, to figurujesz w spisie dłużników :/ walcze dalej, ale trudno mi się dodzwonić do działu obsługi klienta - widocznie wiele osób ma podobne problemy :/

odradzam.
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~POKRZYWDZONA [87.206.173.*]
    Zgadzam sie w 100 %. 2 lata temu kupiłam pralkę na raty . wg umowy jeżeli spłaci się ją do 10 dni nie nalicza się procentów prowizji i jest ok. tak więć zrobiłam. Zapłaciłam i wysłałam poleconym dowód wpłaty. a te złodzieje do dzisiaj mi przysłyłaja info ze jestem zadłużona juz o 550 zł. w ciągu 2 lat dzwoniłam do tego pojebanego banku ze 300 razy i za kazdym razem musiałam opowiadać swoja historię innej osobie , bo poprzedniej nie było albo już tam nie pracowała. wysłałam dwie skargi adresowane na dyrektora do dziś nie mam odpowiedzi a było to ponad rok temu. oni są złodziej=ami, którzy wymyslają zadłużenia. jestem teraz w BIK-u od 1,5 roku i w żaden sposób nie moge z tymi kretynami tego wyjaśnić. Szlag mnie trafia.
    OSTRZEGAM NIGDY ALE TO PRZENIGDY NIE BIERZCIE TAM KREDYTU RAT A JUż NAJLEPIEJ OMIJAJCIE TEN BANK SZEROKIM łUKIEM BO NIGDY SIę NIE UWOLNICIE OD TYCH SZANTAżYSTóW OSZUSTóW WYłUDZACZY PIENIęDZY TERRORYSTóW, CHAMóW.

PS. MOżE KTOS BYł W PODOBNEJ SYTUACJI I POWIE JAK SIę OD NICH UWOLNIć.
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~krycha [83.8.136.*]
    Witaj,
    Ja mam lepiej :)
    mam pożyczke u nich no i wiadomo raty platne do 5-go każdego miesiąca...
    Prowadzę firmę i pieniądze różnie moi wpływają na konto zresztą nieważne czasami sie spóźniam suma sumarum pi tygodniu po wszystkich moich punktach biurowych są wysyłane faksy że będą mnie licytować a i komórki służbowe moich pracowników, które zastrzegłam z orange też są obdzwaniane.
    Na pytanie z kąd ma Pani ten numer wulgarny głos w słuchawce twierdzi że ja podałam ten numer a guzik prawda!!
    Jesstem w 8miesiącu ciąży na podczymaniu a te huje dzwonią do moich pracowników na firmowe zastrzezone komórki i wysyłają za mną telegramy ze mnie zlicytują a domnie niedzwonią , sory czasami puszczaja sygnal z zastrzezonego i sie rozłączają. A na telegramach umieszczaja numery tel., które są obsługiwane przez pijanych ludzi...
    Coś jeszcze chcesz powiedziec??
    Może trza ich w gazetach opisac to może przestana...
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~pokrzywdzony [89.231.203.*]
    ja z tym bankiem urzeram już 2'5 roku mam taki sam problem 4 miesiące temu zapłaciłem 70 złbo mnie straszyli.to miała być ostatnia wpłata jak się okazało dziś dostałem następną jakąś tam niby rate do zapłaty NIC Z TEGO NIE ROZUMIĘ.POWIEDZCIE CO ROBIĆ ?????
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~zdesperowana [89.230.183.*]
    Witam!ja niestety również wpakowałam się w to bagno....w lipcu tego roku wzięłam na raty wymarzoną sofę i myślałam że to świetna inwestycja.....jak się okazało oczywiście do dziś nie otrzymałam blankietów z rozpisanymi ratami.....przez prawie miesiąc wydzwaniałam do sklepu w którym wzięłam (bo jak narazie nie kupiłam) kanapę w celu uzyskania info na temat spłacania rat.Odpowiedź była następująca: proszę czekać na blankiety ponieważ czasami w CETELEM mają opóźnienie ale nie bedzie z tym problemu....heh to bym sobie poczekała:/ pierwsza rata za sierpień bez problemu wpłynęła na ich koncisko no i tu się zaczęło.....za posrednictwem Sami Swoi dokonane zostaly już dwa przelewy(za wrzesień i pażdziernik) które nie wiedzieć czemu nie wpłynęły na konto naszego bohatera "Cetelem".Od piątku wydzwania do mnie dział windykacji i próbuje mi wmówic ze nie spłacam rat.traktują mnie jak conajmniej przestępce a ja tylko chciałam wygodnie się wyspać na nowej kanapie;( twierdzą że zalegam im z dwiema ratami + odsetki.....nie mam pojęcia co mam z tym fantem zrobić,nie mogę się do tych oszustów dodzwonić...czy po wysłaniu im potwierdzen zapłaty dadzą mi spokój czy to walka z wiatrakami?moze ktoś jest lub był w takiej sytuacji....?
    P.S. kazdy kto pochlebnie wyraża się o tym pseudo banku tak naprawde nie wie co to znaczy: głuche telefony z cetelem, nagabywanie w pracy przez w/w, próby wyjaśnienia sprawy po dobroci i wieczne NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI!!!, użeranie się z urzędnikami tej instytucji po czym to wszystko nie daje żadnych rezultatów......
    Życzę wytrwałości ludzio takim jak ja którzy do tej pory nic nie załatwili a stracili już czas,pieniądze i NERWY.....pozdrawiam
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~olek [87.205.169.*]
    napisz skargę do rzecznika konkurencji i konsumentów w swoim regionie.
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~ns [193.0.242.*]
    jestem pracownikiem banku ale takiego banku jak cetelem jeszcze nie widziałam
    kazdemu moze się zdażyc zapłacic rate po terminie ale zeby dzwonic juz po 2 dniach i grozic ze zadz do mojego pracodawcy z prosbą o zwolnienie.wydzwania po pracy i po moich sąsiadach ze mają pozyczyc mi kase na spłate zaległej raty. Pan windykator Krzysztof P naduzywa swoich uprawnien grozi i upokaza traktuje w taki sposób w jaki by się psa nie traktowało. skandal kolejny pracownik chce zostac wylany z pracy jak ten z euro banku???
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~skandal [83.11.236.*]
    zgadzam sie traktuja ludzi jak padline przeciez za te raty których nie płacimy w terminie tylko pare dni pozniej płacimy odsetki i to nie małe a oni nas za to wyzywaja,,,,,
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~kica [95.40.124.*]
    Jestem pracownikiem Cetelem Banku od roku, pracuję w windykacji, również nigdy nie spotkałam się z takim bałaganem i brak poszanowania dla klienta,ale główna przyczyna tkwi w procedurach Banku oraz dużo zależy od ludzi,którzy zarządzają ową instytucją, jak szeregowy pracownik chce załatwić klientowi sprawę, gdzie zaszło jakieś nieporozumienie lub,gdzie bank popełnił błąd musi prosić się o to pracownikom wyższego szczebla, czeka i czeka na odpowiedź aż w końcu sprawę przejmuje ktoś inny i zaczyna się od początku powtórka z rozrywki dla klienta masakra współczuje,natomiast dużo problemów występuje z winy klienta,który nie doczytał umowy sama miałam tam kredyt jak jeszcze nie byłam ich pracownikiem i spłaciłam terminowo bez żadnych problemów,a kartę kredytową,którą mi przysłano odesłałam od razu wraz z oświadczeniem o rezygnacji, trzeba wiedzieć jak to załatwić, wszystkim,którzy mają problem z Cetelem współczuję i życzę powodzenia
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~mocno wkurzona! [77.115.134.*]
    Ja dziś miałam podobny przypadek, że osoba z windykacji Weronika Sz. nie dość, że dała mi dojść do słowa, krzyczała na mnie, groziła sądem to jeszcze na koniec rzuciła słuchawką! Wszystkie rozmowy są nagrywane, tak więc czy mogę zażyczyć sobie udostępnienia nagrania z naszej rozmowy i upowszechnienia go np w necie lub radiu? Nie pozwolę nikomu się tak traktować!
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~max [195.177.87.*]
    Ja mam bardzo podobną sytuację. Wziełem towar z RTVAGD na 6 rat. Spłacałem regularnie i mam potwierdzenia bankowe. Jednak te skurwysyny wmawiają mi, że zalegam z płatami albo, że jakieś raty nie spłaciłem. Nie dość że mają burdel w swoim banku to połączyli się z drugim złodziejem w postaci Sygma banque. Te żabojady niczym nie ustępują cetelemowi. Ja osobiście nie mam zamiaru im odpuszczać, mam dowody i wysłałem skargę do Głównego Inspektora Nadzoru Bankowego, a na dodatek jestem umówiony z Rzecznikiem Konsumentów. Nie mam zamiaru tym chujom dać się zastraszać, myślą że na debila trafili a tu nie ma lekko. Debilni ludziki wydzwaniają a wielokrotne tłumaczenia nic nie dają, to są osoby skretyniałe i ma co z imi rozmawiać. Czekam jeszcze przez jakiś czas aż wreszcie dostarczą mi szczegółowe pismo na temat rzekomego mojego zadłużenia, wtedy idę do sądu, ale jeśli będą mnie nadal nagabywać i wydzwaniać do znajomych, pozwę skurwysynów do sądu za rozsayłanie fałszywych informacji.
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~Tomek [46.112.72.*]
    Witam mam na imię Tomasz,pisze z kąta swojej przyjaciółki,chciałbym opisać wam swoje doświadczenie dotyczące tego tematu. A więc w 2008 roku zakupiłem skutera na raty w Naszym Lesznie(Leszno) zgodę o przyznanie kredytu dostałem z dwóch banków umowę podpisałem z AIGO,po tygodniu dostałem papiery do spłaty rat z cetelem bank moja przyjaciółka nie wiedząc o tym wzięła druczek i poszła zapłacić tą ratę. Po kilku dniach przyszły papiery z AIGO do spłaty rat zadzwoniła do mnie gdyż pracuje w delegacji z pytaniem dla czego przyszły raty do płacenia z AIGO skoro my mamy raty już z cetelem bank i już zapłaciła pierwszą ratę. Dosłownie zgłupiałem nie wiedziałem co jest grane,ale moja przyjaciółka szybko doszła do tego co jest nie tak poszła do danego sklepu i okazało się że sklep nie wycofał umowy z waszym bankiem ale załatwili że otrzymałem tą ratę z powrotem.Oczywiście moja przyjaciółka zostawiła te papiery na wszelki wpadek schowała je bo gdyby coś to mamy dowód. Traf chciał w styczniu przez roztargnienie wziąłem jeden z tych druków i poszedłem do swojego banku i zapłaciłem ratę po prostu pomyliłem druki,15.02.2011.wysłałem do was pisemną prośbę o zwrot tych pieniędzy dołączając kopie zapłaty nie otrzymałem do dziś żadnej odpowiedzi to jak to jest nie macie mnie jako swojego klijenta a pieniądze wysłane przez przypadek możecie brać? bo tak zostałem poinformowany przez telefon jak dzwoniłem to są jakieś jaja jak można przyjmować przelewy nie mając danej osoby w ewidencji nie rozumiem tego,jesteście nie kompetencyjnym bankiem i kto będzie mnie pytał o wasz bank otwarcie powiem że ma dać sobie spokój bo wyślesz rate a okaże się że raty nie mają chociaż masz dowód wpłaty. Jak dla mnie to zwykłe oszustwo!!!! I możecie być pewni że nie zostawię tak tego bo to moje pieniądze i chce je odzyskać.Jak nie nadajecie się do księgowani to do "0" z nie kompetentnymi ludźmi skoro nie potrafią księgować czas wymienić personel bankowy.
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~ANIELA [77.252.23.*]
    PROSZE ODDAĆ ICH DO PRAW KONSUMENTA DO WARSZAWY WYSŁAC UMOWE I SPŁATE KREDYTU
  • GE MONEY BANK Autor: ~Romek [85.198.212.*]
    Podobnie jak CETELEM to też złodziejski bank!!! Jeżeli nie zapłacisz raty na czas to doliczą ci takie odsetki, że nie dasz rady spłacić, poza ty monity telefoniczne nękanie w pracy. UNIKAJCIE KART KREDYTOWYCH Z GE MONEY BANK!!!
  • GE MONEY BANK Autor: magrap [83.28.50.*]
    NIGDY Ge Money !!!!!!
    Mam kredyt w tym banku na budowę domu od 6 msc, zastawiłam również hipotekę mojego obecnego mieszkania aby mieć lepsze zabezpieczenie kredyty a tym samym niższe oprocentowanie. Przy umowie zapewniano mnie że nie będzie problemu ze zwolnieniem hipoteki przy sprzedaży mieszkania aby dokończyć budowę, że będzie można przenieść hipotekę na dom rodziców aby zachować obecne warunki. Znalazłam kupców na mieszkanie, przyjęłam zadatek, wystąpiłam z wnioskiem do banku o przeniesienie hipoteki na dom rodziców którego wartość jest dwukrotnie większa od mieszkania a bank co??? ODMOWA!!!!! Powód nie znany, bank odmawia przeniesienia hipoteki i kropka, nie ma z kim dyskutować bo to jest ich tylko dobra wola. Nadpłacić kredytu nie można bo zrobili hipotekę łączną na obu nieruchomościach. Wyjście podali jedno spłacić całość kredytu dodam w CHF po kursie 3,50zł !!! ZŁODZIEJE i jeszcze raz ZŁODZIEJE!!!! Zadatek zgodnie z prawem muszę zwrócić kupcom w podwójnej wysokości !!! ODRADZAM i omijać Ge Money SZEROKIM ŁUKIEM!!!!
  • Re: GE MONEY BANK Autor: ~arti [10.20.29.*]
    też miałem z nimi problem chciałem kredyt hipoteczny jakie miały być proste zasady ale z czasem domagali się coraz to nowych dokumentów i zrezygnowałem
  • Re: GE MONEY BANK Autor: ~re [78.154.77.*]
    Dnia 2008-09-19 o godz. 03:54 ~Romek napisał(a):
    > Podobnie jak CETELEM to też złodziejski bank!!! Jeżeli nie
    > zapłacisz raty na czas to doliczą ci takie odsetki, że nie
    > dasz rady spłacić, poza ty monity telefoniczne nękanie w
    > pracy. UNIKAJCIE KART KREDYTOWYCH Z GE MONEY BANK!!!
    To złodzieje przesyłają rachunki do zapłaty w kwocie 0,15 groszy ,gdzie wpłata w banku tegoż zobowiązania wynosi 2,50zł.Czy są to normalni ludzie?
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~Ja [91.94.237.*]
    Zrobię to jak na aukcji.

NEGATYW odradzam, odradzam.
    jeżeli nie wierzysz lub nie wierzycie to idźcie tam pracować.
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~paragraf [83.7.12.*]
    Taki jest też mBank który lekceważy klientów nie można się dodzwonic do kierownictwa niby internetowy,a wszystko trzeba przez telefon na swój koszt i pocztą zwykłą. Brak szacunku dla klientów i UWAGA! ( rzekomo bank internetowy)oni rozbudowują sieć generuja koszty i czekac jak tylko zbankrutują ! A cetelem to oszuści bo atakuja klienmtów ale nigdzie nie podają wyraźnie stawek i obciążeń za usługi! obys tytko z oszustami zaczął - po tobie!
  • UWAGA KARTA KREDYTOWA CETELEM Autor: ~fonzi [79.185.67.*]
    Zakupiłem swego czasu trochę sprzętu RTV na raty, po paru miesiącach dostałem kartę kredytową z limitem 3000 zł. Nie wiem co mnie podkusiło, żeby ją aktywować. I tu się zaczęły schody. Zrobiłem zakupy kartą na kwotę 2700 złotych, spłaciłem całe zadłużenie po 5 dniach. Myślę "będzie OK, w końcu mam na spłatę bez odstetek 50 dni". Ku mojemu zdziwieniu na pierwszym wyciągu pojawiło się 52,87 zł odsetek, 10,71 zł ubezpieczenia spłaty kredytu!!!!!!!!! Jesteście pracownikami, więc odpowiedzcie skąd odsetki i jakie ubezpieczenie kredytu skoro go spłaciłem praktycznie natychmiast? Może to ubezpieczenie było za 5 dni, czyli za miesiąc było by 10.71 x 6. Ale mniejsza z tym. Zapłaciłem wszystkie koszty, i stwierdziłem że po h...j mi taka gówniana karta. Jestem na etapie zamykania karty już od 6 tygodni. Codziennie telefony, faxy, (które giną za każdym razem) nikt nic nie wie, przychodzą dalej wyciągi z ubezpieczeniem i opłatami za administrowanie limitem. Mieszkam w KRK ale w przyszłym tygodniu wybieram sięosobiście na ulicę Kijowską 1 ... widaomo w jakim mieście...
  • uwaga Z OSTATNIEJ CHWILI: KNF skontroluje Cetelem Bank Autor: ~fonzi [79.185.67.*]
    KNF skontroluje Cetelem Bank

Po interwencji "Gazety Wyborczej" Komisja Nadzoru Finansowego prześwietli Cetelem Bank, który udzielał promocyjnych pożyczek bez odsetek, a potem żądał do swoich klientów karnych opłat. A dzisiaj rzecznik praw konsumentów w Rzeszowie powiadomi Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów o naruszaniu przez Cetelem Bank zbiorowych interesów konsumentów - informuje dziennik.
    Niedawno "Gazeta" opisała historię kilku osób z całej Polski, które wzięły kredyty w Cetelem Banku. "Bank zapewniał, że jeżeli klienci spłacą kredyt w ciągu pół roku, to nie naliczy im żadnych odsetek. Miesięczne raty ustalał im wcześniej pracownik sklepu, który w imieniu banku podpisywał umowy. Po wielu miesiącach bank informował ludzi, że kredytów nie spłacili do końca, i naliczał im karne odsetki. W jednym przypadku prawie tysiąc złotych, w innym prawie 2,5 tys. zł. Okazało się, że bank miesięcznie obniżał raty o... dwa grosze, i na tej podstawie uznawał, że ludzie nie spłacili kredytów zgodnie z promocyjną ofertą [...].", przypomina gazeta.
    - źródło bankier.pl 10.10.2008
  • Re: uwaga Z OSTATNIEJ CHWILI: KNF skontroluje Cetelem Bank Autor: ~otylia [89.76.121.*]
    Dnia 2008-10-10 o godz. 13:45 ~fonzi napisał(a):
    > KNF skontroluje Cetelem Bank

Po interwencji
    > "Gazety Wyborczej" Komisja Nadzoru
    > Finansowego prześwietli Cetelem Bank, który udzielał
    > promocyjnych pożyczek bez odsetek, a potem żądał do swoich
    > klientów karnych opłat. A dzisiaj rzecznik praw konsumentów
    > w Rzeszowie powiadomi Urząd Ochrony Konkurencji i
    > Konsumentów o naruszaniu przez Cetelem Bank zbiorowych
    > interesów konsumentów - informuje dziennik.
    Niedawno
    > "Gazeta" opisała historię kilku osób z
    > całej Polski, które wzięły kredyty w Cetelem Banku.
    > "Bank zapewniał, że jeżeli klienci spłacą kredyt w
    > ciągu pół roku, to nie naliczy im żadnych odsetek.
    > Miesięczne raty ustalał im wcześniej pracownik sklepu,
    > który w imieniu banku podpisywał umowy. Po wielu miesiącach
    > bank informował ludzi, że kredytów nie spłacili do końca, i
    > naliczał im karne odsetki. W jednym przypadku prawie tysiąc
    > złotych, w innym prawie 2,5 tys. zł. Okazało się, że bank
    > miesięcznie obniżał raty o... dwa grosze, i na tej
    > podstawie uznawał, że ludzie nie spłacili kredytów zgodnie
    > z promocyjną ofertą [...].", przypomina gazeta.
    -
    > źródło bankier.pl 10.10.2008

Czy ktoś zna finał tej spawy tzn. czy KNF pomoże jakoś nabijanym w butelkę klientą - jestem w takiej sytuacji i proszę o pomoc lub info - wzięłam kredy na sprzęt w euro rtv agd we wrześniu ub.r. i tak samo mnie oszukano.

op
  • Re: uwaga Z OSTATNIEJ CHWILI: KNF skontroluje Cetelem Bank Autor: ~fix [212.76.37.*]
    Tak. Finał był taki że cetelem miał rację. Umowa mówi że kredyt można spłacić w ciągi 6-ciu miesięcy licząc od daty pierwszej raty a klienci liczyli to w miesiącach. Czyli rata była na 7-mego stycznia klient zamiast spłacić kredyt do 7-mego lipca spłacił kredyt pod koniec lipca. Czyli zgodnie z umową nie w ciągu 6-ciu miesięcy. Taki też był zapis w umowie. Bank nie popełnił żadnego błędu. Klienci po prostu "rozdmuchali sprawę".

Pozdrawiam
  • Re: UWAGA KARTA KREDYTOWA CETELEM Autor: ~pingwin1203 [213.199.219.*]
    Dnia 2008-10-10 o godz. 13:40 ~fonzi napisał(a):
    > Zakupiłem swego czasu trochę sprzętu RTV na raty, po paru
    > miesiącach dostałem kartę kredytową z limitem 3000 zł. Nie
    > wiem co mnie podkusiło, żeby ją aktywować. I tu się zaczęły
    > schody. Zrobiłem zakupy kartą na kwotę 2700 złotych,
    > spłaciłem całe zadłużenie po 5 dniach. Myślę
    > "będzie OK, w końcu mam na spłatę bez odstetek 50
    > dni". Ku mojemu zdziwieniu na pierwszym wyciągu
    > pojawiło się 52,87 zł odsetek, 10,71 zł ubezpieczenia
    > spłaty kredytu!!!!!!!!! Jesteście pracownikami, więc
    > odpowiedzcie skąd odsetki i jakie ubezpieczenie kredytu
    > skoro go spłaciłem praktycznie natychmiast? Może to
    > ubezpieczenie było za 5 dni, czyli za miesiąc było by 10.71
    > x 6. Ale mniejsza z tym. Zapłaciłem wszystkie koszty, i
    > stwierdziłem że po h...j mi taka gówniana karta. Jestem na
    > etapie zamykania karty już od 6 tygodni. Codziennie
    > telefony, faxy, (które giną za każdym razem) nikt nic nie
    > wie, przychodzą dalej wyciągi z ubezpieczeniem i opłatami
    > za administrowanie limitem. Mieszkam w KRK ale w przyszłym
    > tygodniu wybieram sięosobiście na ulicę Kijowską 1 ...
    > widaomo w jakim mieście...
    . stanowczo odradzam ,byłem i poza roznową na parterze w jakimś kojcu nic nie wskórałem , kierownik nie osiągalny , ochrona b. szczelna no chyba że lubisz architekturę zwłaszcza elewaje to b.polecam widok nie zapomniany zwłaszcza z -er-ki jak trafi cię szlak na miłą i kulturalną obsługę Ja takrze zrobiłem 200 km aby to CUDO zobaczyc na własne jeszcze wpeółni sprawne oczy Życzę miłego zwiedzania stolicy
  • Re: UWAGA KARTA KREDYTOWA CETELEM Autor: ~stellaaa [83.1.217.*]
    Może jestem niedzisiejsza, ale nieprzyszło mi do głowy że podpisując umowę o sprzedaż ratalną lodówki tym samym zakładam konto w banku Cetelem i otrzymuję karte kredytową . Przecież gdybym chciała założyć rachunek bankowy poszłabym do banku a nie do sklepu Rtv I Agd. Ale jak widać świat się rozwija. Moi drodzy ostrzegam Cetelem wciska karty kredytowe na siłę. Panie na infolinii nie udzielają konkretnych informacji, wręcz unikają podawania konkretów. Na infolinii i tak ci niepomogą więc pozostajesz z problemem sam! Teraz muszę wydawać pieniądze na telefony , znaczki i jednoczesnie cierpliwość.

Uwierzcie mi - nie chcecie mieć doczynienia z Bankiem Cetelem -on każdego wyprowadzi z równowagi i wyczyści portfel!
  • Re: UWAGA KARTA KREDYTOWA CETELEM Autor: ~Robert [78.131.238.*]
    Ja zas mam taki problem kupilem sobie spanko przyszly mi raty z cetelem a po 2 tygodniach splata karty kredytowej ktorej oczywiscie nigdy nie mialem i tak oto chca ode mnie 600 zl
  • Re: UWAGA KARTA KREDYTOWA CETELEM Autor: ~alexia [77.115.84.*]
    Unikam tego banku jak ognia.Jak słyszę,że kredytuja zakupy na raty to rezygnuję.Mialam i nadal mam problemy z kartą NOMI obsługiwaną przez Cetelem.Nie moge się doczekać ostatniej raty żeby się od nich uwolnić.Mieszają nawet wtedy, gdy wszystko powinno być jasne.Tracę czas,cierpliwość i impulsy telefoniczne na wyjaśnienia.UNIKAM JAK OGNIA!!!!!!!!!
  • Re: UWAGA KARTA KREDYTOWA CETELEM Autor: ~VoiTech [83.7.162.*]
    To by się zgadzało. ja na zamknięcie podobnej karty czekałem 2 miesiące. oczywiście w tym czasie przychodziły wyciągi i blankiety do wpłaty. Mimo iż zadłużenie było spłacone to jeszcze przez dwa miesiące musiałem płacić jakieś odsetki, ubezpieczenia oraz koszty korespondencji. Aż wreszcie jakieś dwa miesiące temu dostałem zawiadomienie że karta została zamknięta i od tej pory opłaty przestały być naliczane. Niestety ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu karta wciąż widnieje jako aktywna w Biurze Informacji Kredytowej i obniża mi zdolność kredytową!
    Reasumując ja też przestrzegam przed korzystaniem z usług tego banku
  • KARTA KREDYTOWA CETELEM Autor: ~Ślązak [77.45.26.*]
    Witam!
    Brałem kredyt w Cetelem Bank i dostałem kartę kredytową.Chciałem ją użyć przy kolejnych zakupach sprzętu RTV.Po przeczytaniu postów o problemach z tą kartą kredytową,postanowiłem ją zwrócić.Skontaktowałem się z Bankiem i kazali kartę pociąć i odesłać,tak też zrobiłem.Spłaciłem zaległe raty odesłałem im kartę i nasza współpraca zakończyła się pozytywnie.Na dowód otrzymałem 2 razy pismo iż z niczym im nie zalegam oraz pismo iż otrzymali kartę.Nie było więc tak strasznie jak ludzie pisali.Może się poprawili?Ja jestem zadowolony z ich obsługi.Życzę innym aby również mieli tak miły i łatwy kontakt.
  • Re: KARTA KREDYTOWA CETELEM Autor: ~były posiadacz karty [94.246.132.*]
    Ja również uważam Cetelem za najgorszy bank. biuro obsługi klienta- panie niekompetentne, nie umieją odpowiedź ani wyjaśnić żadnej sprawy. Kredyt mam spłacony już kilka miesięcy a do dnia dzisiejszego nie jest zamknięty przez co nie mogę otrzymać w innym banku. Żadnej odpowiedzi, żadnego wyjaśnienia. Ostatnio pani rzuciła słuchawką. Jak najdalej od tego banku.pozdrawiam
  • Re: KARTA KREDYTOWA CETELEM Autor: ~jmhngb [46.113.188.*]
    zobacz tu:

http://dobra-karta-kredytowa.blogspot.com
  • Re: UWAGA KARTA KREDYTOWA CETELEM Autor: ~ewcia [83.28.78.*]
    Ja również miałam styczność z Cetelem i mam takie same niemiłe doświadczenia jak wszyscy tutaj wpisywani to jedna wielka śćiema i nabijanie ludzi w butelkę i jednogłośnie potwierdzam to NAJGORSZY BANK W POLSCE
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~Miki [91.94.138.*]
    KNF mam nadzieje że opublikuje jakie zaszły nieprawidłowości. Do tej całej masakry zaprosił bym PIP, PIH, a na koniec Sanepid. Pracowałam w miejscu które nazywa sie POK proszę sobie wyobrazić że oprócz temperatury jaka była w pomieszczeniu powyżej 38 Stopni panował smród wydobywający się z toalety. W momencie kiedy przyjeżdżał przełożony z uśmiechem na twarzy mówił "(...)że przesadzam."
    Człowieku jeżeli czytasz ten komentarz to mam nadzieje że w swoim domu nie masz takich zapachów. Jeżeli jest inaczej to w takim bądź razie jesteś świetnym kandydatem na to stanowisko.
    Bank to za mocne słowo.
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~Mariena [62.141.213.*]
    W pełni się z tym zgadzam ja zalegam z jedną ratą na kredycie gotówkowym i według nich jestem już przestępcą grożą mi więzieniem.Dzwonią do mnie codziennie po 10 razy, przysyłają po 6 listów codziennie tej samej treści,i wszystko na mój koszt..Ludzie uważajcie ,nie bierzcie ŻADNYCH kredytów ani gotówkowych ani ratalnych w tym banku.Jest to najgorszy bank w Polscei życzę im żeby splajtowali.A te ochydne babska które tam siedzą to chyba muszą nieżle zarabiać za takie traktowanie klientów.Poprostu koszmarny bank,modlę się o dzień w którym się od niego uwolnię.
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~karola85 [77.254.49.*]
    uważajcie na ten bank, jesli sie płaci w terminie jest ok;ale jak sie spoznilam z rata zaczynaja sie kosmiczne odsetki, kwoty ktore biora sie z nieba, 15 zl policzyli mi za przyslanie jakiegos upomnienia to chore,nigdy ie bierzcie od nich zadnych kart,pozdrawiam
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~okradl mnie lukas [69.93.127.*]
    witam

jestem bardzo sceptycznym i surowym klientem ale w moim bogatym doswiadczeniu z bankami akurat CETELEM BANK jako jedyny pozostawil pozytywne wrazenie. To o czym piszesz spotkało mnie i do tej pory sciga mnie mafia z firmy giełdowej KRUK ( tak tak to zalegalizowana mafia ) za rzekome niezaplacone raty kredytu w Lukas Banku.

tak wiec jak dla mnie to Lukas Bank wyłudza pieniadze i zastrzasz ludzmi swoim zbrojnym ramieniem ( firma notowana na GPW : KRUK SA )

mysle ze kazdy obiektywnie niech sobie oceni kto podaje fakty a kto mity, kto rzetelnie udziela kredytów a kto oszukuje i zastrasza, ja mam na to kwity i to jest dla mnie podstawa.

• Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~KUBA BUBA [91.94.251.*]
    Czuje się jakbym wygrał 6 w TOTO-lotka. Właśnie w dniu dzisiejszym stałem się najbardziej szczęśliwym człowiekiem na świecie. Wysłałem listem wypowiedzenie to był bardzo trudny moment. Ale jestem w końcu szczęśliwym Człowiekiem. Tak w dwóch zdaniach.
    NIe polecam pracy w tym Banku.
    Nie pchaj się tutaj do pracy jeżeli chcesz normalnie żyć.
    To tak jak Matrix masz do wyboru dwie tabletki niebieską i czerwoną.
    Proponuje nie wchodzić do pokoju gdzie Panowie przekonują do pracy w tym Banku.
    Bank dobrych rat ale trudnych warunków pracy i socjalu.
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~Przemo [78.8.70.*]
    Tak czytam co tu wypisujecie ludzie i jestem bardzo miło zaskoczony!! :)) macie świętą rację ten bank o jednym słowem syf i żenada!!
    Zetknłem sie nawet z taką sytuacja ze wyrzucili z pracy hostesse bo ta nie zgodziła sie harować 7 dni pod rząd, bo akurat inna chciała sobie dorobić i przejść na doradce kredytowego do konkurencji (sklepy rtv agd). A przy okazji zarzucili jej nie dotrzymanie poufnych informacji (tzn kierownik miał sie o niczym nie dowiedzieć ze druga hostessa przechodzi do innego konkurencyjnego sklepu). A powiedział jej to kierownik regionalny, który jest debilem bez szkoły ze średnim wykształceniem i od niej 3 lata młodszym - ma ze 20 lat...

Generalnie to należałoby zakazać działalności takim oszustom na rynku!!
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~Kontrahent [91.94.130.*]
    Panie dyrektorze Rafale I z regionu poznańskiego ( dyrektorze piszę z małej litery bo na dyrektora trzeba oprócz znajomości bankowych i Exella mieć pojecie o zarządzaniu zasobami ludzkimi) Pytanie skąd wiem o tym na Golden line nawet na forum odpowiada Pan na trudne pytania. Potrzebowałam 4 godzin żeby dowiedzieć się kto kreci tym bałaganem na rynku zachodniopomorskim. W ciągu 14 miesięcy zmieniło się 9 przedstawicieli przez mój sklep. Mam pytanie. Albo nie potrafi Pan wybierać osób, albo jest Pan nie doskonały w swoich posunięciach? Może czas zastanowić się nad zmianą profesji. Bo ja jestem już zdegustowany tą całą sytuacją.
    1. Brak rzetelnych informacji od przedstawiciela.
    2. Wymieniają się jak papier do du.....
    3. Umowy kwitną w sklepie po 4 tygodnie.
    4. kiedy rozmawiałem z ostatnim przedstawicielem to był tak zestresowany, ze nie wiedziałem czy karetki nie wzywać ( załamany tak małą ilością umów z ubezpieczeniem)
    5. Informacje przekazywane z opóźnieniem
    6. Brak systematyczności w działaniu.
    7. W swoim biurku zbieram wizytówki Pańskich pracowników i wpisuję daty bo nie wiem jakie imię mam użyć podczas rozmowy.
    8.Kiedy przyjeżdżający Pańscy pracownicy podejrzewam że są po Zasadniczej Szkole bo z bankowością maja tyle wspólnego co Makowicz z fryzjerstwem. Przepraszam obrażam bodajże przedstawiciela jednego który miał wszystko poukładane i można było z nim porozmawiać na każdy temat. ( a który to był to nie pamiętam)
    9.Do centrali nie mogę się dodzwonić komórki do Pana nikt mi nie chce podać.

Moja propozycja może oficjalne pismo wyślę do Warszawy a władze przekażą Panu na ręce.
    Proszę skoordynować swoje działania i ruchy w pracy.
    Piszę na forum bo to jest jedyny sposób komunikacji z Panem.
    Mam nadzieję że odpowie Pan na ten wątek jeżeli czyta Pan te komentarze. Sa bardzo żenujące i smutne.
    Pozdrawiam z zachodniopomorskiego.
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~Batman [91.94.69.*]
    Norma
  • Re: CETELEM BANK - NAJGORSZY BANK W POLSCE Autor: ~KREJZOLKA [79.163.138.*]
    Jestem zaskoczona niektórymi negatywnymi wypowiedziami.Wypisujecie takie rzeczy o tym banku,że strach brac jakikolwiek kredyt.Jednak moje doswiadczenia z Cetelem Bank są pozytywne.Korzystałam z kredytów 3 razy,właśnie spłaciłam ostatni z wyprzedzeniem i wszystko jest ok.Może problem maja ci,którzy nie płaca w terminie.Raz niezapłaciłam raty terminowo i przyszedł tylko jeden list,po którym zaraz uregulowałam zadłuzenie, i wszystko było w poządku.Nigdy tez nie odniosłam wrazenia,że konsultanci to jakies niedouki,zawsze odpowiadali na wszystkie pytania rzeczowo.
    Mam jednak wrazenie,że byli pracownicy oprócz narzekania mało potrafia.
    Klientom banku Cetelem i nie tylko tego radze terminowo spłacać raty i czytac umowy a napewno nie bedą mieli problemów.