• Re: Krok po kroczku...RNA ESPI Autor: ciacho1984 [89.68.180.*]
    Kolejny tydzień za nami, przez 4 dni akcje były zbierane mocno. Dzisiaj spadek mocny , ale bez wolumenu, to oznacza , że podaż została zebrana wcześniej ( około 50-60 tys akcji). Fundamentalnie napływają dobre informacje, podaż obawia się o swoje akcje, bo tu w każdej chwili może być ukryte zlecenie co daje im dużo niepewności.

Ten tydzień był dobry bo kto chciał szybko wyjść to miał ku temu okazję. Poziom cenowy jest niski, więc tu może już nie być za chwilę czego na tych poziomach zbierać.

Trolle utrudniają czytanie forum, więc jak ktoś ma jakąś fundamentalnie ważną wiadomość niech pisze w takim dłuższym wątku jak ten, by nie ginął on w gąszczu śmieci.

Jakieś przemyślenia posiadacie na temat dalszego ruchu, czy 2022 będzie próbą powtórki roku 2020 i umowy z Galapagos ?
    Ktoś coś więcej wie o wystąpieniu prezesa 9 grudnia na "VI Kongresie Polskiego Kapitału" organizowanym przez @ForbesPolska  i może napisać co mówił?
    .
  • Re: Krok po kroczku...RNA ESPI Autor: ~wycena [91.204.206.*]
    Szanujcie więc swoje akcje bo robi się ciekawie.

Dobre spostrzeżenie , również uważam, że bardzo inteligentnie odbierają towar - tu niby spada ale cały czas pełna kontrola i podbieranie.
  • Re: Krok po kroczku...RNA ESPI Autor: ~Mike [5.173.64.*]
    Wczoraj dobrałem na konto IKE, dzisiaj jakieś okruchy ktoś cały dzień bawił się szukając miejsca na zbicie kursu i w jeden moment udało mi się złapać prawą i lewą stronę. Zobaczymy następne tygodnie, ale poziom 38 i niżej uznaję za anomalię po ostatnich informacjach. Wszystko poniżej 40 jako doskonałe poziomy do budowania pozycji.

Następny tydzień jak dla mnie może spadać, planuję konto IKE żonie założyć i kupić za limit. Perspektywiczna spółka, branża biotechnologiczna obecnie mocno niedowartościowana, kiedyś nadejdzie jej czas.
  • Re: Krok po kroczku...RNA ESPI Autor: ~wycena [91.204.206.*]
    Szanujcie więc swoje akcje bo robi się ciekawie.
  • Re: Krok po kroczku...RNA ESPI Autor: ~Szatan [193.192.179.*]
    Witam no racja Ciach jest zbieranie !!oskubali mnie z 700 szt na 37 zł, udało się odkupić minimalnie drożej.
    PS. Trzymasz nadal Grodno ?
  • Re: Krok po kroczku...RNA ESPI Autor: ciacho1984 [89.68.180.*]
    Dnia 2021-12-14 o godz. 16:39 ~Szatan napisał(a):
    > Witam no racja Ciach jest zbieranie !!oskubali mnie z 700 szt na 37 zł, udało się odkupić minimalnie drożej.
    > PS. Trzymasz nadal Grodno ?

Grodno trzymałem do początku stycznia, wyszedłem praktycznie na samej górce tegorocznej, zmiany przepisów prawa mnie ku temu skłoniły. Miałem plan wejść na korekcie , ale dokonałem innego wyboru i niestety wtedy złego Torpol przed dywidendą. Grodno jest jak pisałem wcześniej spółką fundamentalnie dobrą, co pokazał ten rok , przy takich przeciwnościach w branży oze i przepisach , pozostała część firmy generuje wysokie dochody. Nie bez powodu w tym roku spółka została typem BOŚ w portfelu na rok 2022. Spółka z potencjałem na wzrost ale o wiele mniejszym niż OAT po zmianie przepisów( liczę tu okres 2 lat).

OAT rozgrywam od zeszłego roku od umowy, najpierw małymi paczkami , teraz już zdecydowanie większa ilość, ale już bez rozgrywania tylko trzymam i dobieram systematycznie ( część na IKE). Wartościowo w portfelu waży więcej niż Grodno w najlepszych moich czasach (większość z arkusza w przedziale 100-198 zł jest wystawiona przez moja osobę - ilości nie podaję by nie ułatwiać grającym na spadki). Ja patrzę na kontekst w dłuższym czasie, stabilność akcjonariatu, perspektywy zachowania kursu w czasie spadków na giełdach (polecam brać to pod uwagę, bo mogą być takowe , wtedy wszystko dostaje).

Ja dzisiaj dobierałem po 37.3-37.4 zł ale nie wstrzeliłem się wcale w dołki bo dosłownie przed samym zrzutem, tak bywa. Pakiet docelowy zebrałem, więc teraz będę dobierał poniżej 40 już tylko, a to może już długo nie potrwać.

Polecam patrzeć na korelację z kursem Galapagos, ale to tylko główna cząstka. Nowy ETF80 może być kołem na młyn po spadkach spółki właśnie tam (to mało kto bierze obecnie pod uwagę, a dla funduszy będzie to miało znaczenie). W zeszłym tygodniu jak obserwowałem to około 50-60 tys akcji zniknęło zebrane przez jedną osobę, sporo osób dobierało w tym ja. Pamiętaj o jednym kupić tanio 100-200 akcji to nie problem , ale większa ilość to już nie takie łatwe. Spadki mogą być obecne, mogą upaść badania, zajść fundamentalne zmiany, polecam brać to również pod uwagę. Ja dobrałem za cały limit tegoroczny IKE i w kolejnym roku zrobię to ponownie, będzie olbrzymi problem trzymać kilka lat(3-5) takie akcje, a część chcę poczekać przynajmniej na finalizację 2 etapu umowy z Galapagos i może kolejną umowę drugą ich flagową cząstkę.

• Re: Krok po kroczku... Autor: ~VV [31.0.123.*]
    35/0
  • Re: Krok po kroczku... Autor: ~wycena [91.204.206.*]
  • Re: Krok po kroczku... Autor: ~Hiobownik [79.184.154.*]
    36/0
  • Re: Krok po kroczku... Autor: stachsgh [31.0.49.*]
    Krok po kroku, tu jest racja. Oni też tak działają i jest spokojna, zobacz co
    https://www.youtube.com/watch?v=oVrdIXQ2g30
    Drug-drug Interaction and Food-effect Study With GLPG4716 and Midazolam in Healthy Subjects

Recruitment Status : Completed
    Trolle utrudniają czytanie forum, więc jak ktoś ma jakąś fundamentalnie ważną wiadomość niech pisze w takim dłuższym wątku jak ten, by nie ginął on w gąszczu śmieci.
  • Re: Krok po kroczku... Autor: ~Hm [89.64.43.*]
    Skarbiec wypchnął 70tys. akcji, przy tak płytkim rynku = -20%, i na razie nie widac chętnych do zakupów, chociaż potencjalnie jest tu 12 funduszy które po hossie na surowcach i bankach będą przenosiły kase do innych branż może część środków trafi tutaj, ale do czerwca nie widać pod co...
    Czemu nie podają nic o włóknieniu płuc w przebiegu covid, czemu GLP przeniosło badania na czerwiec?
    https://stooq.pl/q/h/?s=oat

NN odebrał papier
  • Re: Krok po kroczku... Autor: ~Mike [5.173.64.*]
    Żona dziś założyła IKE, jutro podpisać umowę do banku i przy tych cenach cały limit w OAT. Papier na długi czas na takim koncie to idealny wybór.

Ciekawi mnie dziwna popularność na biznesradar obecnie 3 pozycja, toż nawet po umowie nie było takiego miejsca. Ktoś na jakichś grupach wrzucił ta spółkę ? bo spekulacyjna ona nigdy nie była.
    Rzeczywiście w necie jest duży ruch spółki no i trole dwoją się i troją - setki postów negatywnych dla spółki - będzie ciekawie.
  • Re: Krok po kroczku... Autor: ~Mike [5.173.64.*]
    Obrotu brak, podaży również, ten tydzień może określić dalszy trend.

Dzisiaj wycena Ipopemy potrzymana na 55.
  • Re: Krok po kroczku... Autor: ciacho1984 [89.68.180.*]
    Rekomendacje nie grają, ja bardziej boję się bardzo pozytywnych. Tu rekomendacja neutralna, ciekawy cytat z niej "Kurs akcji OncoArendi spadł o 24% od początku roku bez wyraźnego powodu." - osobiście się z tym zgadzam, bo nie było żadnego kataklizmu a kurs jakby badania upadły. Tu jest bardzo blisko ceny z debiutu, a jednak sporo się od tego czasu zmieniło.

Zdecydowanie widać brak podaży, lewą stroną niewiele wpada, dziś kolejne dobranie ( 37.6 i 37.95) . Nie ma sensu próbować łapać dołki, dobieram systematycznie małymi porcjami jak pisałem wcześniej.

Po 17 grudnia spadek do indeksu sWIG 80, zapewne jakieś resztki podaży mogą nastąpić do tego czasu ze strony funduszy. Optymalizacji podatkowych nie liczę bo to są bardzo szybkie ruchy z wora do wora, technicznie mogą zaburzyć lekko obraz szczególnie wolumenem, jednak na koniec roku może dojść nawet do wyciągania kursu pod zjawisko window dressing.

Troli na forum tyle, że czytać go nie idzie (mają swoją robotę do zrobienia , ale moderacja powinna reagować szybciej i blokować choć IP najbardziej aktywnych).
    Troli na forum tyle, że czytać go nie idzie (mają swoją robotę do zrobienia , ale moderacja powinna reagować szybciej i blokować choć IP najbardziej aktywnych).

- ponoć 8 gr za post płacą - nie dziwne że klient napiera dzień i noc :-))))))))))))))
  • unikalna aktywność biologiczną #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ciacho1984 [89.68.180.*]
    Za twitterem spółki "W Communications Biology (Nature) ukazała się praca naukowa z udziałem zespołu #OAT. Potwierdzono unikalną aktywność biologiczną #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Tym razem, w kontekście immunosupresyjnej aktywności prekursorów erytrocytów wydzielających ARG2. " .
    https://www.nature.com/articles/s42003-021-02914-4

Piękna sprawa coraz więcej fundamentalnych wiadomości, a automat mieli na kursie , dziś chciałem podebrać trochę papieru i udało się, ale automat tam nie daje łatwo się wykiwać. Systematycznie małymi porcjami , ja zbieram lewą stroną obecnie, niech automat ma więcej zabawy i poświęci trochę swoich akcji.
  • Re: unikalna aktywność biologiczną #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~hmm [91.227.66.*]
    UP
  • Re: unikalna aktywność biologiczną #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~Hiobownik [79.184.154.*]
    Podbijam
  • Re: unikalna aktywność biologiczną #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~wycena [91.204.206.*]
    Dziś ktoś większy chyba wkurzył się automatem i wskoczył przed niego z kupnem ładny wyłyk z 37 do 39.
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ciacho1984 [89.68.180.*]
    Czekamy na godzinę 20 dzisiaj i wypowiedź Powella, tu ustawi rynek globalnie na kilka tygodni.

Budująca postawa Galapagos w UK dzisiaj, zobaczymy jak zakończy się w stanach.
    Na dzień dzisiejszy, brak jest grających na spadki mocne, wystawiłem zaczepne zlecenia o koło 14:30 po kursie 36.85 mimo że było to pierwsze zlecenie przez ponad godzinę po lewej stronie nie wpadło nic. Wcześniej dobrałem minimalną ilość ustawionymi zleceniami i nawet pierwszy raz od ponad tygodnia podebrałem prawą stroną po 37.15 - 61 akcji.

Dla chcących kupować, to tylko na długi termin akcje i tu trzeba być tego świadomym, poziomy są niskie , ale światowe rynki być może czekać będzie po nowym roku bessa, większość graczy jej nigdy nie doświadczyła i nie sądzę by mieli w niej się odnaleźć szczególnie dla tych zaczynających po marcu 2020 roku. Dla mnie papierek lakmusowy był dzisiaj i zachowanie się wolumenu na spadkach , jutro jeżeli będą negatywne wiadomości z Usa to zobaczymy sypanie grającego na spadki i próby przełamań i wtedy będzie mocarny test papieru. Jak ktoś ma SL ustawione to polecam poczekać na wiadomości i rozważyć czy je zostawiać, czy czekać i SL robić z ręki, albo czekać i trzymać papier ( tu każdy niech podejmie decyzję).
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~Mike [5.173.64.*]
    Stopy w USA bez zmian, indeksy odbijają momentalnie. Galapagos w USA mocny podczas momentu spadków indeksów, teraz momentalnie jeszcze mocniejszy wzrost. Czy tam akurat coś z naszą spółką związane niewiadomo, ale szanse są na to. Jutro zobaczymy czy zacznie się próba zbierania akcji czy dalej zaniżanie kursu.
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~Wielki_Gatsby [5.173.151.*]
    Nic raczej w kwestii zachowania kursu sie nie zmieni. Dopoty dopoki polityka zarzadu nie doprowadzi do realizacji znaczacego kamienia milowego ktoregos z projektow z pipeline. A na to zdaje sie szybko nie zanosi. Wiec fund bedzie dalej gral w to co gra, bo dla niego OAT w skali potfela ma promilowy badz procentowy udzial. A zarabia na razie gdzie indziej, wiec moze czekac i wyciskac innych akcjonariuszy z ich pozycji bez zadnch obaw ze nastapi szybka aprecjacja kursu. Jedynie to mogloby mu przerwac ta polityke w jakims zakresie
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~Mike [5.173.64.*]
    Ja czekam na wiadomości z Galapagos bo tam coś musi u nich być na rzeczy od zeszłego tygodnia wzrosty.

Może zarząd też zdecyduje się na jakiś zakup kilku tysięcy ( od 5 wzwyż) to pokazałoby że warto zbierać innym.

Ja jeszcze widzę jeden scenariusz, że mając wiedzę o postępach badań , można obecnie skupować na rodzinę. To oczywiście bardzo mało prawdopodobna opcja, ale można ją rozważać.

Akcje idealne do portfela IKE albo na osobne konto maklerskie by nie kusiło obracać już przy tych poziomach. Prawą strona dziś umiejętnie zbierana, ale tak by nie dać za bardzo kursowi odjechać na północ.
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ciacho1984 [89.68.180.*]
    Dzisiaj brawa dla grającego na spadki, końcówka mistrzowska, jako że miałem zlecenie po 37.15 nie pozwolili tam zejść, ale dobrałem po 37.25. Tu chyba Wielki_Gatsby ma sporo racji, bez zarządu będziemy w przedziale 37-40 długi czas. Jest jeszcze jedna opcja na uwolnienie kursu, zebranie odpowiedniej ilości akcji przez gracza sterującego kursem.

Tymczasem Galapagos sobie dalej ładnie rośnie, chciałbym by był coś fundamentalnego związanego z naszą spółka , do tego z jakąś płatnością by trochę wybić gracza z uderzenia.

• Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~Askhimo [77.111.247.*]
    Cierpliwe, silne dłonie zostaną wynagrodzone.
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~wycena [91.204.206.*]
    Dzisiaj ktoś mocno wywala, może to fundusz jakiś, by zmniejszyć ilość bo dziś OAT spada do sWig80. Zobaczymy jakim minusem się dzisiaj skończy, chyba że to tylko zagrywka przerzucania i na koniec jeszcze zrobią ładny plus.

Trzeba przyznać jedno to jest walor dla osób o mocnych nerwach.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.229.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~Askhimo [77.111.247.*]
    Dzisiaj na koniec silne ręce jednym ruchem zgarnęły co mogły. Tutaj i na Celonie.
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~obserwatorGPW [46.134.172.*]
    trzy wiedzmy dzisiaj i rozliczenie kontraktów. ustawiali kurs pod rozliczenie
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~Wielki_Gatsby [5.173.151.*]
    Czyli od poniedziałku powrot do starej gry. Bo juz fund nie musi rozliczyc kontraktow na index
    To fundamentalne wiadomości, raczej szykuje się zmiana trendu. Ja malutką ilość wczoraj zebrałem, czekając na złamanie 36 i SL, bo wyglądało że może się to udać. Gratulacje dla tych co zebrali po 36.15-36.6 , możliwe że już nigdy nie wrócimy do takich cen. Do kursu 40 planuję w poniedziałek dobrać o ile nie otworzy się od razu wysoko.
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~Hiobownik [79.184.124.*]
    Może być tak jak piszesz walnie od razu z wysokiego poziomu
    Ja dobrałem zgodnie ze swoją zasadą na spadkach wczoraj w przedziale 36.2- 36.85 , ale chyba to będzie na tyle zbierania po kursie poniżej 40.

Tutaj mamy fundamentalną wiadomość o zmianach w radzie na osoby z bardzo ugruntowaną pozycją zawodową. Spodziewam się programu motywacyjnego , ale nie poprzez emisje akcji, lecz ściągnięcie z rynku akcji. Nowe osoby nie łapią się bezpośrednio na program w dużej ilości akcji, aczkolwiek tu jeżeli będą miały wiedzę mogły już wcześniej dokonać próby zebrania akcji, albo tego dokonają, bo zapewne zakup kilkunastu tysięcy akcji przy ich doświadczeniu zawodowym nie stanowi problemu.

Polecam się teraz mocno zastanowić posiadaczom akcji, czy sprzedawać pod optymalizację podatkową dla osób kupujących po umowie, bo sądzę, że dużo osób będzie czekało i zbierało akcje aż do 28.12. Można sprzedawać i odkupować na raty, jak ktoś podejmie się tego to niech napisze ile akcji ostatecznie ma mniej, może być wyrażone % by nie wzbudzać emocji i sporów.

Ciekawi mnie jaki jest realny FF, bo zakładam że sporo jest poniżej 1% w funduszach i TFI (tu raporty roczna pokażą), bo akcji w obrocie na spadkach coraz mniej. Opcja jest również dużych inwestorów indywidualnych albo bardzo zdyscyplinowany mały akcjonariat. To myślę, że zobaczymy już niedługo końcówka roku i możliwy efekt stycznia.
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~Mike [5.173.33.*]
    Podbijamy temat do góry.

Ciekawostka Galapagos po mocnych spadkach na otwarciu odbija ładnie na zamknięcie w Europie w USA też już odbija. Bardzo to ciekawe w kontekście nowych członków rady .
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~Hiobownik [5.173.136.*]
    Podbijam bo hieny zasypią wątek
  • Re: unikalna aktywność biologiczna #OATD02 (ARGi, OAT-1746)! Autor: ~Hiobownik [79.191.160.*]
    Podbijam
  • Re: Krok po kroczku... Autor: ~Bastian [95.49.156.*]
    Hop do góry żeby nie ginęło w morzu spamu
  • Re: Krok po kroczku... Autor: ~Hiobownik [79.191.160.*]
    Podbijam
[x]
MOLECURE 0,35% 5,69 2026-06-22 16:31:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.