I w końcu jest normalnie. EUR i USD pięknie na zielono. To i giełda sie zieleni - hihihihi. Jakie to łatwe. Jutro liczka sie szykuje UP - hehehe i 3700
Piękna sesja. Byczek bardziej spartolić tego nie mógł. Mieli fantazje na KGHMie na którego kontrakcie dzisiaj grałem. Robić 3 procent wzrostu przy spadającym srebrze i złocie. Szkoda że on tam słabo płynny i trudno się na nim wchodzi i wychodzi. Żeby leszcz taki jak ja tak duży procentowy obrót na nim zrobił. Nie doszukujcie się sensacji w bazie bo jej nie ma. Gracze kartkowi nie zrozumieją ale kto obserwował wykres i komunikaty wie że wszystko było prawidłowo. Podali info o dywidendzie Orlenu w środku sesji którą będą płacić 18 czerwca więc jeszcze będzie ta seria. Kasowy zareagował wzrostem a kontrakt wycenił odcięcie dywidendy i został w miejscu. W pierwszej chwil trudno się było połapać co się dzieje że taki rozjazd się robi ale od tego są serwisy i się szuka szybko informacji.
Pięknego w sesji nic nie było. Tylko szuje pchały rynek w dół. Ale to miejmy nadzieje, ze długo już takich czerwonych swiec nie zobaczymy. Waluta cały czas nam pomaga. Rekordy czas bić. Nie inaczej. Buhahaha i wiadomo co z prosiunami trzeba zrobić. Hehehe
Seria U prawidłowo się zachowała. Wszystkie serie zachowały się identycznie i tak powinno być. Nie liczyłem ile to punktowo zdejmie dywidenda ale np. dajmy 30 pkt. Zakładając że pojawia się dywidenda 30 pkt. to zostaje ona odjęta od wszystkich serii kontraktów wcześniej i wyceniona w notowaniu FW bo one wyceniają kurs na dzień wygaśnięcia ( tak w uproszczeniu tłumacząc). Różnica do kasowego rośnie więc teoretycznie o te 30 pkt. 18 czerwca będzie dzień dywidendy i odejmą ją od wig20 więc różnica zmniejszy się o wysokość dywidendy. Oczywiście to takie uproszczenie że 30 pkt. możliwe że już jakaś dywidenda była wyceniana a tą jaką proponują jest wyższa od przewidywanej. Tak czy inaczej odejmuje się na wszystkich seriach kontraktów a w dniu dywidendy od ceny akcji co koryguje wig20 w dół. W dzisiejszym przypadku wyglądało to tak że info pojawiło się przed 14. Akcje Orlenu zareagowały wzrostem i pociągnęły wig20 w górę. FW na WIG20 stało w miejscu i na tym zrobiła się różnica między FW a kasowym.
Kolejny dzień mija trwa przeciąganie liny między USA a Iranem a czas leci i cieśnina dalej zamknięta. Nie działa to na korzyść giełd i ropa znów zaczyna to wyceniać. Doprowadzą gospodarki do kryzysu. Wiele lat czekałem by 4000 zobaczyć kiedyś było tak blisko teraz dalej ale chyba długo jeszcze poczekam.
Mniemanie o sobie..... Pisałem o FKGH, obrocie i płynności na nim. Dalej czasem na nim gram. Pisałem kiedyś że może trochę o tym opowiem... Całkiem to inna gra niż na FW20. Inne ryzyka do uwzględnienia. Problem z wejściem i wyjściem z dużej pozycji. Na FW20 mogę się obrócić w sekundy i dużo straty pkt. na płynności nie ryzykuję. Na FKGH gra DT większą pozycja to czasem jak droga przez mękę. Minuty... godziny by wejść na pozycję. Kombinacje rozbijanie na ileś części po kilka szt. by nie wystraszyć zleceniem i by automaty nie zareagowały. Ryzyko że jak rynek ruszy szybko po jakimś infie to nie będę w stanie pozycji zamknąć. Grać jedną szt. pewnie nie problem większą ilością niezła kombinacja. Płynność za mała. I o ten obrót mi chodziło bo jak taki leszcz jak ja zrobił dzisiaj 8-9 % całego obrotu to dużo. Choć ja lubię wyzwania i mnie ciągnie do FKGH.
A o mniemanie chodzilo mi, ze masz wyobrażenie, ze nikt inny nie gra. Tylko Ty i ze tylko S jest podstawą tradingu. Co jest mega dziwaczne, bo 2strony grają. A to, że prosiuny za każdym razem psują wszystko, a to już inna sprawa...
Dywidendy trzymają rynek. Hehehe, my to zielona wyspa i nadzieja dla całego świata. Wczoraj jakiś niemadry fund troszkę sypnął towarem i co niektórzy sie obsmarkali - buhahaha. Tylko L daje zarobic zawsze. Przecież te ruchy w dół są mega sztuczne- hihihi, 4k czeka w maju do zdobycia
Dzis wspaniała zieleń sie szykuje. Mój analityk juz pisze, ze bedzie wyprzedaż weekendowa. Czyli nie będzie bo wyprzedali wczoraj. Oni zawsze na odwrót. Hehehe, 4k juz widac - hehehe