@młody ja gram aktywnie i konsekwentnie więc mimo że nie wierzysz to gwarantuję Ci że rano wymieniłem etf na spadek nasdaq na etf na wzrost wig20 zresztą już przesiadłem się z etf na wig20 wzrost na etf spadek nasdaq
Oczywiście flaut gramy przed kolejnym skokiem o kilkadziesiat % grubasy zagraniczne zrobiły wyciąg na fundamentach gpw a klasycznie hossa się skończy jak napływy do funduszy odbiorą te akcje w kosmosie :)
Dnia 2026-03-17 o godz. 16:13 7777777777777 napisał(a): > Oczywiście flaut gramy przed kolejnym skokiem o kilkadziesiat % grubasy zagraniczne zrobiły wyciąg na fundamentach gpw a klasycznie hossa się skończy jak napływy do funduszy odbiorą te akcje w kosmosie :)
Jakie to są te fundamenty GPW? No nie mogę, co za głupota,
Chłopie, zagraniczne grubasy nie zarabiają na fundamentach GPW tylko rolując krajowych inwestorów i graczy ciągłymi zmianami kierunku, lub jak ktoś woli, mini i mikro trendu. To już nie te czasy co kiedyś.
Dnia 2026-03-17 o godz. 16:38 7777777777777 napisał(a): > Jakby nie fundamenty to wzrost byłby 3 razy mniejszy ... a czasy są inne ale fazy cyklu takie same tylko szybsze ...
Ty jesteś jeszcze mentalnie w czasach kiedy różni giełdowi guru pisali swoje słynne poradniki. Teraz nawet pies z kulawą nogą nie chce ich czytać. W obecnych czasach to grze na giełdach nadają ton algorytmy programowane przez wybitnych specjalistów z różnych dziedzin. Swoje fale, cykle i inne pierdoły schowaj sobie na dno szafy na pamiątkę.
@7777
Jakie uspokojenie było dzisiaj na naszej sesji i na innych rynkach?
Wykorzystali odreagowanie aby się obrócić. Napisz o tym skoro madz 24 letni staż na giełdzie jak się pochwaliłeś dzisiaj.
@młody uspokojenie było oczekiwane z wielu powodów mozna wymienić wiele pierdół :) w piątek taką pierdołą było zachowanie cen gazu co prognozowało przełożenie na ceny ropy ... kolejną istotną pierdołą był czas przebywania poza wstęgą bolingera ( niektórzy wiedzą że 95% czasu wewnątrz notowanie są) i inne szkoda języka strzępić
Nie narzekam kilkadziesiat % na plusie jestem w tym roku ... kilka lat grałem na forexie ale to zbyt czasochłonne dla kawalera raczej nie jak się ma rodzinę :)
@7777
Bezpiecznie jest operować procentową stopą zwrotu. Można napisać o kilkudziesięcioprocentowej stopie zwrotu, np.60%, ale przemilczeć , że od 2000 zł. Samopoczucie będzie ok.
Czytam to forum od wielu lat i pamiętam na jakie ściemniania łapali cię forumowicze. Ty lubisz się chwalić ale nie zawsze twoje opowieści zgadzają się z faktami.
Pamiętam jak pochwaliłeś się, że z gry giełdowej kupiłeś żonie nowy samochód. Pewnie z gry na etfach :)))))
Swego czasu na tym forum trafnie cię określał jakiś forumowicz - golas pracujący na etacie który swoje marzenia o giełdowych zyskach zamieszcza na forum i wtedy jest mu lżej.
Dobre współczuję tym co muszą żyć z giełdy ja wolę etat a giełdę jako hobby ... choć czasem zarabiałem za miesiąc więcej niż w rok na etacie to i tak nie żałuję że pracuję 40 lat
W ubiegłym tygodniu napisałeś, że twój horyzont czasowy dla obserwacji rynku, a więc i otwartej pozycji, to minuty czy nawet sekundy, a dzisiaj piszesz, że od kilku miesięcy nie grasz na kontraktach i opcjach. To na czym tak skalpujesz, na etefach?:)))))
Jutro realizacja zysków szczególnie na energetyce. Rozliczenie wg mnie w okolicach 3300 a nawet poniżej. Z dużym prawdopodobieństwem że jeśli będzie jakaś iskra to zjazd na 3200 tym razem.
U nas byl klin od 10 marca. Zakres wybicia zrealizowany dziś. czekamy na kolejną formację co potwierdzi ruch. Jest na epolus klin znizkujacy. Nastapilo jego wybicie i teraz ruch w dol do gornego ograniczenia klina. Co u nas spowoduje ruch w kierunku 3200-3250. A to powinna byc podwalina do wzrostów w kierunku 3900 na W20.
Moim zdaniem przy tych wolumenach nie dadzą rady siłowo przytrzymać do rozliczenia tak wysokich poziomów. Jutro jeszcze standardowo postraszą i na otwarciu w górę a później szarpana sesja z ostrym zjazdem na koniec dnia.
Na każdym kroku w mediach naganiają na kupno papieru Kto norrmmalnyy kupi teraz na szczytach sztucznych przy tak złym otoczeniu i złej sytuacji w goosppodacccceee papier Buhhhaaa
Niestety wraz z drukowaniem pieniędzy, skończyło się racjonalne podejście do "złych" wydarzeń geopolitycznych. Po prostu kasy jest tak dużo, że musi być inwestowana/spekulowana. Stąd wymyślanie coraz to innej bańki: jakieś masło (skok 10 lat temu), ostatnio kawa, kakao, i nieustająco miedź czy inne metale. Poza tym algorytmy AI "uważają", że zawsze zdążą z zamknięciem pozycji i nie panikują. Kolejna sprawa to nieprzejmowanie się, gdy jednak "nie zdążą". Przykład? U nas krótka sprzedaż. Wielokrotnie widziałem w rejestrze, gdy fundy shortujące pakowały się w trendzie rosnącym czy to w CCC, czy CDR i wychodziły z potężną (według mojej miary) stratą. Aż poczytałem, że ich aktywa do gry to parę miliardów dolarów i pozycja za 50-100 milionów to grosze... Więc mimo, że też jestem wychowankiem starej szkoły (niepewność polityczna, wojna = spadki na giełdach), to fakty niezupełnie ją już potwierdzają... Np. czuję podskórnie gorsze czasy dla Polski, ale zachowanie naszej giełdy tego nie potwierdza. Jakby to nie nasz banan, gdy kiedyś był pierwszy do spadków pod byle pretekstem...
Pisalem, ze jest klin z wybiciem do gory. Zakres zrobiony. Teraz na epolus widac flage w dół. Lub klin znizkujacy. 2 przeciwstawne formacje. Trzeba w cos wejsc po prostu - hehehe