• Re: działalność gospodarcza Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.32.*]
    Rejestracja firmy. z kapitałem polskim lub filii, oddziału firmy w wybranym regionie Rosji, Ukrainy, Białorusi, Kazachstanu (koszt około 4 250,00 zł).

Usługa zawiera wykonanie i opłaty:
    Sporządzenia Umowy Spółki,
    Statutu w dwóch wersjach językowych,
    Aktu notarialnego.
    Opłata kosztów notarialnych.
    Rejestracja Spółki w organach Administracji.
    Rejestracja w Urz. Skarbowym.
    Uzyskanie NIP.
    Rejestracja w Urz. Statystycznym.
    Uzyskanie REGON.
    Wykonanie pieczątki firmowej.
    Otwarcie konta w Banku.
    Przygotowanie oferty najmu biura.
    Udostępnienie adresu siedziby /na życzenie/.
    Pilotujące konsultacje prawne i podatkowe.

Zajmują się tym odpowiednie firmy.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~pico [80.51.205.*]
    mam pytanie chciałabym podczas wakacji czyli na 3 miesiące rozłożyć na rynku stół z ciuchami i sprzedawać. Czy muszę w związku z tym rejestrować tą sprzedaż jako normalną działalność gospodarczą, płacić podatki i ZUS?
    Czy jest problem, by spytać się podobnego sprzedawcy?...
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~pico [80.51.205.*]
    po pierwsze to po co jest to forum?
    po drugie w mojej miejscowości nie ma sezonowych sprzedawców gdyby to było takie proste nie musiałabym tu pisać.
    Pico.

Po pierwsze, forum jest od tego, by /również się domyślać/...

Po drugie - powiedział bym Ci, abyś nie płacił żadnych podatków, ani innych przestępczych danin typu zus (w Polsce prawie nie ma danin, które należałoby płacić dobrowolnie), i choć to prawda, to publicznie takich informacji nie będę Ci udzielać...

Gdyby wszyscy przestali płacić podatki, to zwoliniby urzędasów i innych nierobów i z kogo będę wówczas kpić?

A jeśli u Ciebie nie ma "takich sprzedawców" to na co czekasz?... nie pytaj, tylko biesz się do interesów.

Powodzenia i pozdrawiam.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~baniaczek [77.254.161.*]
    witam
    mam 20tyś chciałbym założyć działalność tylko nie wiem co
    prosze o pomoc działalność może być na mnie lub na żone aby zarobek był wyższy niż 2tys zł
    pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~marta2312 [83.29.135.*]
    Witam. Mam takie pytanie. Chce zaczac handlowac samochodami, tylko jest problem - nie prowadze zadnej dzialalnosci. Chciałbym uzyskac informacje jaki jest podatek od zakupu samochodu? i jaki jesli bede chcial go odrazu sprzedac. Czy jest mozliwosc ominiecia go? jesli zakupie samochopd i pare dni pozniej go sprzedam? jesli jest to niemozliwe, to w jaki sposob zalozyc dzialalnosc zeby bylo to najkorzystniejsza droga. Chce zaznaczyc ze zakup bedzie sie odbywal w kraju. Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~iiilcia [83.9.90.*]
    WITAM.CHCIAłABYM OTWORZYC WLASNA DZIAłALNOść GOSPODARCZA.KREDYT Z URZEDU PRACY WYNOSI 14 TYS ZL. .MIESZKAM W MAłYM MIASTECZKU GDZIE PANUJE BEZROBOCIE I NIE MAM ZADNEGO POMYSLU. PROSZE O POMOC.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~kinia [77.46.7.*]
    mam pytanie poniewarz chciałabym założyć własną działalność gospodarczą wraz z siostrą zastanawia mnie czy możemy ubiegać się o dotacje oddzielnie ja o unijne na start firmy a siostra z urzędu pracy gdzie jest zarejestrowana jako bezrobotna
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~bk_analityk [83.23.36.*]
    kinia,

najlepiej żeby były to 2 firmy. jedna firma nie dostanie na start 2 dotacji.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~kinia [77.46.7.*]
    aha dziękuję a mam jeszcze 2 pytania o jakie dotacje najłatwiej dostać i ile tego jest i jeszcze jedno pytanie co pokolei trzeba zrobić żeby taką działalność otworzyć??
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~bk_analityk [83.23.76.*]
    kinia,

Moim zdaniem najłatwiej dostać dotację z PUP. Najmniej formalności, w miarę proste procedury. Co do reszty, napisz na

bk_analityk@op.pl
  • działalność gospodarcza Autor: ~Magda2345 [79.184.166.*]
    Witam.
    Chciałam się dowiedzieć co grozi osobie, która została zgłoszona do urzędu skarbowego za nielegalne prowadzenie działalności gospodarczej-przezwajanie silników, toczenie, spawanie. Czy karą zostaną obciążeni oboje małżonkowie.
    Proszę o odpowiedź!!!
    Magdo.

Mów, że ktoś na Was doniósł, gdyż prowadziliście działalność gospodarczą, ale nie dawaliście się okradać przez zusy, srusy i inne urzędy skarbowe.

Zrozum Kobieto. Nielegalnie byłoby wówoczas, gdybyś przyjęła zamówienie, ale się z niego nie wywiązała.

Nie daj sobie wmówić, że coś robisz nielegalnie, ponieważ nie wiedzą o tym darmozjady i przestępcy urzędniczy...

Ktoś potrzebuje Twojej pomocy (przewinięcie stojana, wirnika itd) Ty mu to wykonujesz. Nie ma w tym nic nielegalnego. Nikogo nie oszukałaś.

Rozumiesz w czym rzecz?...
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~robsonwJelkJ1 [213.158.196.*]
    chcę założyć działalność gospodarcza ale nie wiem jakie to są koszty
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Aniaaaaaa [84.40.175.*]
    Witam. Mam 25 lat, obecnie pracuje jako kasjerka w supermarkecie, niedawno ukonczylam studia polonistyczne. Nie chce pracowac w zawodzie. Chcialabym zalozyc wlasna firme, ale nie wiem konkretnie jaka. Najlepsza bylaby jakas uslugowa, interesuje mnie temat:ślub. Czy zalozenie salonu z wypozyczeniem sukni lub dodatkow jest bardzo kosztowne? Co mi radzicie?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~rafal1985 [213.158.196.*]
    Witam! Wraz z żoną jestem osoba pracujacą i chcem zalożyc wlasna dzialalnosc gospodarcza polegającą na handlu obwoźnym. w jakich użędach musze zgłosic ten fakt i ile czasu bede musiał czeka aby muc funkcjonowac i czy w przyszłości skoro zrezygnował bym z zatrudinia w zakładzie w ktorymobecnie pracuje czy moge liczyc na mniejsze płacenie składek w ZUS-ie przez 2 lata czy nie??? Proszę o pilną odp poniewarz jest to barzdo ważne dla mnie...
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~BODEX COMPANY [79.189.55.*]
    REWELACYJNY POMYSŁ NA WŁASNY BIZNES!!!!

Firma BODEX jest producentem najwyższej jakości przyczep handlowych do handlu obwoźnego.
    Zapraszamy na naszą stronę www.bodexcompany.eu
    Zapytania proszę kierować na adres: biuro@firmabodex.com.pl
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Kaja [83.27.128.*]
    witam jestem studentka 3 roku studiow dziennych chciałabym bardzo załozyc swoja działalnosc gospodarcza dokładnie chciałabym prowadzic solarium ale niestety niemam pieniedzy;/ mozecie mi pomuc podpowiedziec co mam robic ??? byłam w urzedzie pracy i niestety na rzadne dofinansowanie z ich strony nie moge liczyc poniewaz musze byc zarejestrowana tam 12 miesiecy jako bezrobotna
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Jacek P [83.23.35.*]
    W dzisiejszym gąszczu przepisów trudno jest się połapać. Sam popełniałem mnóstwo błędów na początku prowadzenia firmy. Dzisiaj po wielu latach prowadzenia własnej działalności mogę doradzać innym. Jeśli ktoś potrzebuje rzetelnej wiedzy, może napisać do mnie. Ułatwiam założenie i zlikwidowanie firmy. Pomagam w prowadzeniu księgowości i spraw administracyjnych. Początkujących prowadzę "za rękę" do czasu aż się usamodzielnią i poczują się pewnie. Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Adres alternatywny: helpme@final.net.pl . Telefon kontaktowy: 0609 190 886 - Jacek P.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Jacek P [83.23.35.*]
    Witam!

Szukasz pomysłu na działalność gospodarczą? Nie wiesz jak zacząć? Przeraża Cię brak wiedzy na temat podatków, rachunkowości, administracji?

Mogę pomóc w założeniu działalności gospodarczej. Poprowadzę Cię za rękę przez wszystkie procedury i pomogę wystartować. Możesz korzystać z mojej pomocy dopóki się nie usamodzielnisz. Pomogę w sprawach administracyjnych i księgowych.

W dzisiejszym gąszczu przepisów trudno jest się połapać. Sam popełniałem mnóstwo błędów na początku prowadzenia firmy. Dzisiaj po wielu latach prowadzenia własnej działalności mogę doradzać innym. Jeśli ktoś potrzebuje rzetelnej wiedzy, może napisać do mnie.

Na początek muszę wiedzieć jaką działalność mógłbyś prowadzić, w jakim mieście, czy masz już jakiś kapitał, urządzenia, wiedzę?

Swoje usługi świadczę odpłatnie, ale zapewniam Cię, że zainwestowane dzisiaj pieniądze w rzetelną informację pozwolą zaoszczędzić wielu kłopotów w przyszłości.

Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Adres e-mail: helpme@final.net.pl . Strona: www.final.net.pl Telefon kontaktowy: 0609 190 886 Jacek P.
  • Wynajem lokalu Autor: ~ewka8817 [83.8.151.*]
    Mam ogromny problem, albowiem nie wiem czy mogę wynająć lokal użytkowy na 3 miesiące??? Zależy to może od właściciela... ? Bylabym wdzięczna o szybką odpowiedz (tylko) na mój adres e-mail!! - ewka8817@wp.pl
  • działalność gospodarcza Autor: ~sebastian31 [91.94.163.*]
    Jak założyć spółke z oo, jakie są koszty?
    Najważniejsze cechy spółki z ograniczoną odpowiedzialnością (informuję, że mogło się coś zmienić więc należy moją wiedzę uzupełnić):
    • umowa spółki w formie aktu notarialnego;
    • wspólnicy odpowiadają za zobowiązania spółki jedynie do wysokości wkładów wniesionych do spółki;
    • spółka posiada osobowość prawną;
    • każdy wspólnik ma prawo kontroli, tj. wglądu do ksiąg i dokumentów spółki, z tym zastrzeżeniem, że w przypadku ustanowienia w spółce Rady Nadzorczej, albo Komisji Rewizyjnej prawo do indywidualnej kontroli przez wspólnika może być wyłączone;
    • wpis do KRS (Krajowego Rejestru Sądowego);
    • kapitał zakładowy to minimum 50.000 zł (będą lub są już zmiany);
    • wkłady na pokrycie kapitału zakładowego mogą być wniesione w formie gotówki lub aportów, minimalna wartość udziału to 50 zł (będą lub są zmiany);
    • do zarejestrowania spółki konieczna jest całkowita wpłata kapitału zakładowego. Udziały muszą zostać pokryte w całości przed złożeniem wniosku do Krajowego Rejestru Sądowego; obecnie (w odróżnieniu od sytuacji w latach 90. i wcześniej) nie ma problemu z pokryciem udziałów przed rejestracją spółki, bowiem z chwilą zawarcia umowy powstaje spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w organizacji, która jest podmiotem praw i obowiązków; można więc spółce z ograniczoną odpowiedzialnością w organizacji założyć konto bankowe, uzyskać REGON oraz NIP;
    • organy spółki:
    o Zgromadzenie wspólników – najwyższa władza spółki, podejmuje uchwały większością zwykłą lub (w ważnych dla spółki sprawach – kwalifikowaną) w głosowaniu jawnym, lub niekiedy (np. wybory, lub gdy zażąda tego przynajmniej jeden wspólnik) – tajnym;
    o Zarząd – powoływany przez Zgromadzenie Wspólników, lub przez Radę Nadzorczą jeżeli została ustanowiona, minimalny skład to 1 osoba;
    o Rada Nadzorcza lub Komisja Rewizyjna (nie są one konieczne, mogą być też obydwa te organy) – sprawujące nadzór nad działalnością Zarządu;
    • wyłączenie wspólnika wymaga decyzji sądu;
    • rozwiązanie spółki (z przyczyn zawartych w umowie, uchwałą wspólników lub z innych przyczyn wymienionych w kodeksie spółek handlowych; może to być m.in. upadłość (potocznie „bankructwo”) lub likwidacja, nastepuje dopiero w chwili wykreślenia z rejestru;
    • rozwiązania po przeprowadzeniu likwidacji nie przeprowadza się, jeśli ogłoszono upadłość.
    Chyba wyliczyłem najważniejsze zasady.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~natalka [87.105.239.*]
    witam mam pytanie chcialabym zajac sie handlem obwoznym wraz ze swoaja znajaoma.ja juz mialam sklep wiec ulgi w zus mnie nie dotycza ale moja wspolniczka nie miala zadnej dzialalnosci.czy wobec tego jako wspolnikowi twz naleza jej sie te ulgi?dzieki
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Sznajder Jarek [83.5.108.*]
    mam pytanie czy ktoś możemi pomuc pracuje w sł. mundurowych ,chcę załozyć malą firme do przerobu słomy w belach i oddawać np. do elektrowni bo wiem że skupóją i niewiem jak to zrobić i czy są do tego dofinansowania na początek aby zacząć działalność ,lub czy jak mam swój wkład finansowy i czy mi UE coś zwruci
  • Re: działalność gospodarcza,UWAGA na U.Statystyczny!!! Autor: ~Jarek. [88.156.80.*]
    Chciałęm przestrzec wszystkich, którzy będa zakładali własną działalnośc gospodarczą. Urząd Statystyczny (konkretnie we U.Stat. Wrocławiu) sprzedaje dane osobowe nowo otwartych firm! Ja sie naciąłem, podałem wymagane dane oraz nr komórki, a potem miałem b.wiele telefonów od różnych instytucji (ING, Orange, Plus, biuro rachunkowe) z ofertami swoich usług. Generalnie wkurzyło mnie to strasznie, że instytucja państwowa handluje moimi danymi. Tak nie powinno być :/

Jarek, Wrocław

Krzysztof Dąbrowski Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Proszę o informację jak założyć działalność
    > gospodarczą i jaki jest tego koszt?
    > PS. Czy pracuje ktoś w ubezpieczeniach i prowadzi
    > własną działalność, będę wdzięczny za przykłady
    > funkcjonowania w tej branży
  • Re: działalność gospodarcza,UWAGA na U.Statystyczny!!! Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.32.*]
    Trzeba się wreszcie nauczyć, iż większość instytucji państwowych to przestępcy i dziadostwo.

Dałeś się nabrać więc Twój problem. Następnym razem nie będziesz "wchodzić w komitywę" z dziadami.
  • Re: działalność gospodarcza,UWAGA na U.Statystyczny!!! Autor: ~DFGDFGD [78.8.147.*]
    Jarek. Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Chciałęm przestrzec wszystkich, którzy będa
    > zakładali własną działalnośc gospodarczą. Urząd
    > Statystyczny (konkretnie we U.Stat. Wrocławiu)
    > sprzedaje dane osobowe nowo otwartych firm! Ja sie
    > naciąłem, podałem wymagane dane oraz nr komórki, a
    > potem miałem b.wiele telefonów od różnych
    > instytucji (ING, Orange, Plus, biuro rachunkowe) z
    > ofertami swoich usług. Generalnie wkurzyło mnie to
    > strasznie, że instytucja państwowa handluje moimi
    > danymi. Tak nie powinno być :/
    >
    > Jarek, Wrocław
    >
    >
    > Krzysztof Dąbrowski Napisał(a):
    > --------------------------------------------------
    > -----
    > > Proszę o informację jak założyć działalność
    > > gospodarczą i jaki jest tego koszt?
    > > PS. Czy pracuje ktoś w ubezpieczeniach i
    > prowadzi
    > > własną działalność, będę wdzięczny za przykłady
    > > funkcjonowania w tej branży
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~mazanosiu [79.185.86.*]
    chce założyć handel obwoźny co muszę zrobić jakie są opłaty zus.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Monia7777 [87.99.109.*]
    Witam serdecznie wszystkich, mam pytanko odnosnie dzialalnosci gospodarczej , moze ktos mi pomoze.
    Zameldowanie w Niemczechmam od 2 lat ale bez zgody na pobyt.tzn mieszkam w malej wiosce .
    Chcialabym otworzyc dzialalnośc gosppodarcza ale nie wiem jak to zrobic .Moze ktos udzieli mi wskazowek.
    Dzialanosc miala by dotyczyc sprzatanie.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Mlody123456789 [79.184.43.*]
    Witam wszystkich ja mam pytanie mianowicie pracuje jako serwisant urządzeń telekomunikacyjnych i chodzi mi po głowie otwarcie firmy i teraz czy potrzebuje jakieś pozwolenie czy coś czy normalnie moge otworzyć?? proszę o szybką odpowiedź
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~martitta22 [83.31.107.*]
    witam,
    czy dzialalnosc gospodarcza musze zalozyc tam gdzie jestem zameldowany na pobyt staly czy moge tu gdzie na pobyt tymczasowy???
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~gota102 [77.113.216.*]
    Noszę się z pomysłem handlu na bazarze odzieżą lub obuwiem.Jestem samotną matką trójki dzieci i ciekawa jestem jaka forma opodatkowania byłaby dla mnie najkorzystniejsza.Byłaby to moja pierwsza działalność,więc chyba i w ZUS-ie miałabym jakieś ulgi?Prawda?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~sanczezo [78.88.169.*]
    Ja zakładalem firme tak jak na http://zus.eii.com.pl/zakladanie_firmy.html Zalozylem rachunek w mBanku i w ING http://kredyty.eii.com.pl/konta.html i po zawodach, ot cala filozofia :)
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ZZ [194.183.32.*]
    Witam,

Czy na prowadzenie pozostalej dzialalnosci wspomagajacej uslugi finansowe, z wylaczeniem ubezpieczen i funduszoe emerytalnych (PKD 6619Z) potrzebne sa jakies pozwolenie lub koncesja?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~mirowska [159.41.1.*]
    Witam
    chcę założyc firme /usługi kosmetyczne i masaże / ale nie posiadajac lokalu usługa bedzie wykonywana w domu klienta czy jest to mozliwe ?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.51.*]
    Nie tylko możliwe - do Mirowska - ale jest to wspaniały pomysł. Ludzie mają pieniądze, ale też potrzebują wypoczynku po pracy.

Usługodawca we własnym domu... czy to nie piękne?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Kasia Cieszyn [91.207.68.*]
    witam!mam male mieszkanko wlasnosciowe na bardzo niskim parterze.chcialabym je przeksztalcic na lokal do dzialalnosci gospodarczej-jak to zrobic?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~stenlyga [83.8.135.*]
    Witam mam zamiar założyć działalnosc gospodarcza jako uslugi remontowo budowlane czyli wszystko co ma z budowa wspólnego,i chcialbym sie dowiedziec jak to nalezy najlepiej zrobic na jakich warunkach sie rozliczac z fiskusem,jak jest z zatrudnieniem pracownikow,dziekuje za odpowiedż.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~roksi [87.204.40.*]
    Witam chciałabym otworzyć sklep internetowy z odzieżą niemowlęcą ma to być odzież tania w granicach 3-6 zł proste wzory ,chciałabym się dowiedzieć czy taka odzież ma racje bytu i będzie się sprzedawać czy raczej nie , i niewarto sobie zawracać tym głowy czy dużo się sprzedaje takiej odzieży a moze jest mały pobyt na taki towar.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~picccek [91.13.103.*]
    Witam wszystkich.
    Chcialbym zalozyc dzialalnosc lub firme zajmujaca sie wykonczeniami budowlanymi oraz elewacyjnymi.
    Dysponuje rusztowaniem znam sie na rzeczy i mam kilku znajomych, ktorym tez nie jest obce to wszystko.jak to wykonac zeby nie upadlo na poczatku, zebym uzyskal dotacje itd.?

Prosze o pomoc
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~malgo-pk [83.7.65.*]
    Jestem posiadaczem domu w miejscowości typowo turystycznej, posiadającej prawa miejskie. Dom wyposażony jest w 5 pokoi pod wynajem. Dzierżawię 1,5 h ziemi, ale we wsi położonej ok 30 km od miejsca, w którym posiadam dom. Chciałbym założyć działalność agroturystyczną i skorzystać ze wszystkich ulg związanych z tą działalnością. Czy to jest możliwe? A może ze względu na to, że nie jestem właścicielem ziemi i odległość jaka dzieli dom od gruntów rolnych, nie można mówić tu o agroturystyce , tylko o normalnej działalności. Proszę o pomoc.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~engi1981 [212.160.172.*]
    Witam,
    najchętniej otworzyłabym swoją restaurację,ale niestety nie wiem jak sie do tego zabrac.Chciałabym otworzyć coś ciekawego,ale niekoniecznie eksluzywnego,po prostu dobra kuchnia,przystępne ceny,ale miejsce ma miec swój klimat,klasę...Brakuje mi jednak pieniędzy,ewentualnie wspólnika.
    Prosze o pomoc jak sie do tego zabrać i o czym powinnam wiedzieć przy założeniu takiego rodzaju interesu.
  • Re: www.mlodyprzedsiebiorca.pl Autor: ~www.mlodyprzedsiebiorca.pl [79.163.205.*]
    W spółce łatwiej! Dodaj swoją wizytówkę, określ co możesz zaoferować swoim potencjalnym wspólnikom, napisz też czego oczekujesz. W pełni darmowy serwis finansowany ze środków EFS. Zapraszam do zostawiania swoich wizytówek.
    Jedni szukają potencjalnych wspólników, inni inwestora a jeszcze inni ciekawego pomysłu na biznes, mam nadzieję, że i Ty skorzystasz z tego narzędzia:

http://www.mlodyprzedsiebiorca.pl/gielda-wizytowek

POLECAM !!

a więcej informacji na temat zakładania własnej firmy znajdziecie tutaj:
    http://www.mlodyprzedsiebiorca.pl/forum

a odnośnie dotacji na własny biznes tutaj:
    http://www.mlodyprzedsiebiorca.pl/forum?func=showcat&catid=21
  • Re: www.mlodyprzedsiebiorca.pl Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.51.*]
    Sprawdziłem Młody Przedsiębiorco i uważam, iż strona godna uwagi. Chętnie wrócę i poczytam. A jest co.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~suppi [79.189.58.*]
    witam. Mam pytanie dotyczące działąlności gosp. Przymierzam się aby otworzyć salon świadczący usługi typu tipsy, manicure itp. Lokal który chciałam wynająć jest w posiadaniu spółdzielni, znajduje się w bloku mieszkalnym na parterze (ok22 m2) i bez problemu mogę go nająć ale główny mój problem jest taki że nie wiem jaka ma być powierzchnia a co ważniejsze jaka powinna być wysokość pomieszczenia ( w bloku mieszkalnym jest ok 2.6 m wys.). Nie wiem czy wynająć lokal czy z niego zrezygnować.Nie chciałabym aby doczepił się do tego sanepid. Dzwoniłam do nich ale nie chcieli udzielić żadnych informacji.
    Prosze o w miarę szybką odpowiedź
    POZDRAWIAM
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~iwka [83.7.69.*]
    pomogę z założeniu i prowadzeniu działalności przez internet
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~iwka [83.7.69.*]
    moje gg 2026211 a adres meil to iwona.biuro@vp.pl
  • Przedstawicielstwo zagraniczne a umowa o dzieło Autor: ~brocki [80.187.144.*]
    Witam !
    Moje pytanie jest następujące. Czy przedstawiciel zagraniczny może podpisywać umowy o dzieło czy ograniczyć się musi jedynie do prowadzenia działalności promocyjnej i reklamowej ? Chciałbym zauważyć, ze to też jest forma "dzieła".