chce rozpocząć działalność ale zanim oddam zgłoszenie do urzędu chciałbym sie upewnić czy wybrane przez mnie PKD kwalifikuje sie do ryczałtu??
ustawy o tym jakie działalności nie mogą być wcale nie są pomocne, dlatego proszę o konkrety.
z wybranych PKD to "transport drogowy towarów pojazdami uniwersalnymi" i "sprzedaż detaliczna bezpośrednia poza siecią sklepową"
witam
mam pytanie bo chce zalozyc wlasna dzialalnosc tzn otworzyc kiosk ruchu.
prosze powiedzcie jakie papiery mi potrzebne jak zaczac to zalatwiac i czy dobrze jest byc w dzialalnosci vatowcem?bardzo prosze o podpowiedzi
Witam! Rozpocząłem proces rejestracji działalności gospodarczej w Urzędzie Miasta(gminy) i złożyłem papiery o wpis do ewidencji gospodarczej. Czy mogę w związku z tym kupić samochód na firmę która jest w trakcie rejestracji i skorzystać z wszystkich możliwości jego odpisania czy muszę poczekać z zakupem na zakończenie procesu rejestracji działalności gospodarczej? Z góry dziękuję za pomoc.
WITAM JESTEM OBECNIE 3 ROK W KRUSIE JESTEM DOPISANY DO GOSPODARSTWA OJCA SKLADKI ODPROWADZAM NORMALNIE.CHCIAŁBYM ZAŁOŻYĆ WŁASŃĄ FIRMĘ.CZCIAŁBYM SIĘ ZAJĄC PRODUKCĄ MEBLI TAPICEROWANYCH.CHCIAŁBYM SIE DOWIEDZIEĆ JAKIE SĄ WARUNKI DO SPEŁMIENIA.I JAKIE SĄ WADY I ZALETY BYCIA W KRUSIE PRZY TEJ DZIALNOŚCI.JAKIE KOSZTY TRZEBA PONIES I CZY SĄ JAKIEŚ KARY PIENIEŻNE Z TYM ZWIĄZANE PROSZE O ODP
mam zamiar założyć jednoosobową działalność gospodarczą - zakład wulkanizacyjny. mam lokal który w tej chwili zarejestrowany jest jako sala weselna. czy muszę zgłaszać inspektorowi budowlanemu lub komuś innemu o takiej zmianie???
chciałabym założyc działalność gospodarczą we Wrocławiu. Jestem osobą przed 30-tym rokiem życia, nigdy nie miałam działalności, chciałabym skorzystać z dofinansowania z UE. Gdzie można uzyskac więcej informacji na temat dofinansowań i szkoleń??
Witam mam ogromną prośbę.Chcę rozpocząć działalność gospodarczą i staram się o kredyt unijny z Urzędu Pracy-mam 24 lata i jestem zarejestrowana jako bezrobotna.Chciałabym otworzyć salon kosmetyczny+ tipsy.Wiem,ze otwierając salon będę potrzebowała odbioru Sanepidu i tutaj zaczyna sie mój problem:mam własne mieszkanie ok 30metrów i tam chciałabym zarejstrować działalnośc.Czy Ktoś mógłby udzielić mi informacji przed odbiorem jakie wymagania ma Sanepid do takiego typu lokali,czy np.moje mieszkanie nie jest za małe na działalność,czy umywalka musi znajdowac się w gabinecie kosmetycznym czy moze być w łazience,ile metrów powinien mieć gabinet? czy są jakieś specjalne wymogi? Bardzo proszę o pomoc.
witam chcialabym sie dowiedziec jakie kroki musze podjac zeby starac sie o dotacje na dzialanosc gospodarcza i gdzie mam sie udac mam orzeczenie o lekkim stopniu niepelnosprawnosci czy moge to wykorzystac w otrzymaniu jakichkolwiek ulg ?
W urzędzie starosty dowiesz się, jak poprowadzić własną działalność gospodarczą lub rolniczą.
Na jej rozpoczęcie starosta może dać ci pożyczkę lub dofinansowanie do 50%, odsetki od kredytu bankowego. Pożyczkę można wziąć raz, do wysokości 30-krotnego przeciętnego wynagrodzenia (ogłoszonego przez GUS w miesiąc przed zawarciem umowy).
Pożyczkę trzeba spłacić w 48 ratach. Jeżeli przez 24 miesiące będziesz wywiązywał się z tego sumiennie, to starosta może ci umorzyć połowę spłaty.
Aby dostać pożyczkę, musisz spełnić kilka warunków :
• Być zarejestrowaną w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotna lub poszukująca pracy;
• Mieć ważne orzeczenie Komisji ds. Inwalidztwa i Zatrudnienia lub
• Orzeczenie o niezdolności do pracy wydane przez ZUS, lub
• Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wydane przez powiatowy zespół do spraw orzekania
• ... i na pewno powie, jak zdobyć rentę...
U starosty uzyskasz też informacje, z kim kontaktować się w sprawie renty, gdzie uzyskać fachową poradę prawną i ekonomiczną.
Mam pytanie... Czy w przypadku zatrudnienia w innej firmie jest możliwość
otwarcia własnej działalności gospodarczej??? I czy w takim przypadku jak
pracodawca płaci za mnie ZUS (umowa zlecenie) to ja w ramach swojej działalności też jestem zmuszony go płacić???
Jeśli Twój pracodawca płaci za Ciebie składki, Ty drugi raz płacisz jedynie składkę zdrowotną (a więc Twój pracodawca jedną składkę, a Ty drugą taką samą).
czesc...czy orientuje sie ktos z Was jakie sa skladki ZUS przy zakladaniu dzialalnosci po raz drugi przez ta sama osobe?? Poniewaz ja juz mialam kiedys otwarta dzialanosc przez 3 mies i placilam skladki preferencyjne, niestety musialam wyrejestrowac dzialanosc, a teraz ponownie chce otworzyc i interesuje mnie wysokosc skladek ZUS, czy sa wyzsze??
Mam pytanie dotyczącę Umowy na zastępstwo. Czy istnieje możliwość zatrudnienia osoby na ww umowę w przypadku gdy jest się właścicielem firmy, tzn Żona ma działalnośc handlową i jest w ciąży. Na czas ciąży i okresu wychowawczego chciała by zatrudnić Ojca (Emeryta) do swej jednoosobowej firmy. Czy jest to możliwe na zasadach Umowy o zastępstwo?? I jakię byłyby koszty zatrudnienia (składki chorobowe itp.) Forma rozliczenia to ryczałt. Z góry Dziękuję za poradę.
Ruda.
Jeśli w tym mieszkaniu mieszka np. 3 osoby, to w wydatkach wskażesz 1/3 kosztów (światło, gaz).
Jeśli zajmujesz jeden pokój, to tylko on będzie podlegał rozliczeniom i to, co w nim masz (nawet telewizor, odtwarzacz, jeśli jest Ci potrzebny do choćby prezentacji biznesowych).
Pamiętaj, nie wolno ze sprzętu, który masz w "biurze" korzystać w celach prywatnych przez innych domowników. Oddziel biuro od mieszkania "niewidoczną linią".
Telefon - lepiej poprowadź osobną linię. Pierwsze wrażenie się liczy i nie należy dopuszczać, by odbierały go osoby z rodziny, które "nie potrafią rozmawiać (po biznesowemu) z klientami".
To chyba wszystko.
Prowadzenie biznesu w domu ma wiele zalet:
1. niskie koszty początkowe,
2. niskie koszt stałe,
3. możliwość częstszego przebywania z rodziną,
4. nie jesteś od nikogo zależna,
5. nie musisz w pośpiechu pakować kanapek do pracy.
kupuję mieszkanie na firmę jednocześnie ma w nim zamieszkać jeden z członków mojej rodziny(nie właściciel działalności gospodarczej). pytanie dotyczy tego ile % powierzchni musi byc przeznaczonej na działalność firmy, zeby można było odliczyć sobie podatek i inne koszty związane z zakupem ew.remontem?
Czesc!chcialbym otworzyc jakos dzialalnosc gospodarcza badz firme ale zupelnie nie mam pomylu co zalozyc i jak sie dz tego zabrac,ile pieniedzy musialbym zgromadzic...jesem osoba 23 letnia studiujaca zaocznie...mieszkam w miasteszku pod Warszawa , ktore sie dobrze rozwija...mam tez samochod osobowy,miszkam z rodzicami na dojsc duzej dzilce na ktorej jes takze postawiony dojsc duzy budynek ale zupelnie nie wyszykowany(tak myslalem ze moze posluzyc jako skladoeisko albo cos inneg w zaleznosci od interesu...)pracuje wiec jestem w stanie odloyc sobie badz wziazc nawet kredyt zeby cos otworzyc irozpoczac...prosze bardzo o jakies wskaowki i porady co teraz sie oplaca rozkrecic i jak to mnij wiecej zrobic...
Darian
mam pytanie ? czy prowadząc działalność gospodarczą można być zatrudnionym na umowę o pracę nakładczą wykorzystując przy tym samochód wykorzystywany w dzialalności gospodarczej, praca polega na wożeniu reklamy innej firmy, czy wynagrodzenie może być umowne tj nie 50% najniższego wynagrodzenia lecz np.200 zl. czy w takim przypadku jest obowiązek dokumentowania rachunkami. Jestem taksówkarzem i woże taką reklamę na swoim samochodzie.
Cześć. Jestem młoda osoba zarejestrowaną na bezrobociu. Chcę założyć firmę handlowo-usługową. Chcę rozpocząć od małego sklepiku spożywczego. Jestem ciekawa gdzie starać się o dotacje na otwarcie firmy (ten obiekt był dofinansowany już rok temu z UE). Czy mogę się strać o kredyt na rozpoczęcie firmy. Moje drugie pytanie: czy mogę w tym samym czasie otworzyć na ta sama firmę usługi tapicerskie tzn. czy mogę pod nazwą firma handlowo-usługowa prowadzić sklep oraz usługi. Pozdrawiam
Nie wiem, jak chcesz pogodzić żywność z wyziewami występującymi przez usługi tapicerskie.
Jeśli lokal był dotowany, to przez 5 lat nie otrzymasz dotacji. Ale możesz rozwiązać problem pieniędzy na dwa sposoby... wiedza ta jest płatna, więc po prostu nie odpowiem na pytanie.
Możesz też wziąć kredyt pod zastaw lokalu, jeśli jest Twoją własnością.
Możesz założyć firmę i na firmę wziąć dotację. Ale wymagane jest prowadzenie firmy z przedstawieniem zysków.
Witam mam pytanko,jestem zatrudniony w firmie prywatnej budowlanej i chciałbym otworzyć działalność budowlana.
1. Czy mogę pracować dalej w firmie i świadczyć usługi dla firmy?
2. A może lepiej sie zwolnić z firmy?
3. To była by pierwsza działalność moja.
4. Słyszałem ze jak ktoś otwiera działalność poraz pierwszy to ma jakieś ulgi w płatnościach ZUS?
Jak możecie to napiszcie, co było by lamnie najlepszym rozwiązaniem?
Pozdrawiam
Witam,
mam pytanie i bardzo bym prosiła o odpowiedz;-)
Chcę otworzyć działalność gospodarczą z tym że prowadziłam już jedną w roku 2002 i słyszałam, że jeśli upłynęło 5 lat od zamknięcia to mogę skorzystać z najniższej stawki ZUS czyli 250 zł.???
Witam.Jestem osoba niepełnosprawna 3 grupa nie płatna.I bym chciał otworzyć własna firme.Ale nie posiadam piniedzy.Potrzebowałbym 13000zł,na start.Gdzie bym mógł sie starac ze by otrzymac jakies dofinasowanie.Bo w urzedzie pracy trzeba miec poryczycieli a z tym to duży problem.Pomóżcie.Damian. Damian.ada@poczta.onet.pl
Musisz mieć dwóch avalistów (poręczycieli wekslowych). Nie widzę innej możliwości, jak szukać poręczycieli w rodzinie.
Inna możliwość, to pożyczka z banku. Jest też mikrofundusz.
Ale chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zgłoszenie się do urzędu miasta, lub urzędu gminy. Oni mają fundusze dla niepełnosprawnych. Musisz pobrać formularze, które wypełniasz i czekasz na decyzję.
> Witam.Jestem osoba niepełnosprawna.Dostalem oferte pracy w hotelu a rownoczesnie zamierzam otworzyc wladsna firme z dofinansowania z PFRON u.Czy pracując w tym hotelu,przynosząc im korzysci z faktu iz zatrudniaja oni ON,dostane dofinansowanie do wlasnej dzialalnosci???????
Witam,mam pytanie jak usprawnic prace pomiędzy biurem a magazynem w zakładzie. szczególnie aby był zawsze dostępny np w komputerze aktualny stan zapasów materiałów do produkcji jego braki moze jest jakiś dobry program komputerowy, gdzie go można dostać ile kosztuje? Będę wdzięczna za odpowiedź. pozdrawiam
Łatwy w użyciu program do księgowania, odpowiedni do zastosowań w małych i średnich przedsiębiorstwach. Główne zalety: katalogowanie klientów, kontakty, spis magazynu, charakterystyka sprzedaży produktów, zysk ze sprzedaży. Naprawdę profesjonalny program do księgowania. Do działania wymagany jest Microsoft SQL desktop engine lub SQL Server.
Pobierz z : http://www.darmoweprogramy.org/175/Elohai-Free-Accounting
Chcialbym zalozyc myjnie samochodowa bezdotykowa w swoim miescie.Gdzie najpierw musze sie udac,Jakie pozwolenia,dokumenty.Jakie koszty takiej inwestycji? Mam troche swoich oszczednosci ale na pewno nie pokryje wszystkich kosztow.Skad starac sie o pieniadze?
Czy jeżeli jestem zatrudniony na umowę zlecenie na czas nieokreślony i chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą, mogę liczyć na jakieś bezzwrotne dofinansowanie z Unii Europejskiej lub z Urzędu Pracy?
dzien dobry . chce zolozyc działalnosc gospodarcza sprzedac ubran na rynku co musze zrobic jestem studentka 2 roku zaocznie jaki papiery musze złozyc i czy musze napisac biznes plan
Zadałaś złe pytanie, ponieważnic nie wiadomo, co lubisz robić (pieniądze, to nie wszystko).
Zacznij więc od tego, co lubisz robić, oblicz koszty działalności w wypadku, jeśli to co lubisz "zainwestujesz w firmę" - nie chodzi więc tylko o pieniądze.
Jeśli braknie Ci do 5 000 zł, postaraj się te pieniądze "obrócić" i za ich pomocą dorobić na rynku, bo 5 000 zł to skromna kwota, ale nie wyklucza założenia firmy.
Droga redakcjo
Myślę o założeniu działalności gospodarczej mieszkam w mieście liczącym 50tys ludzi brakuje mi pomysłu proszę o podpowiedz z czym można otworzyć działalność gospodarcza z góry dziękuje i pozdrawiam
W Twoim przypadku nie musisz pisać profesjonalnego biznes planu (choć każdemu radzę, by opracował go w formie "podpowiedzi" i naznaczenia celu). Zrób więc to na kartce i trzymaj się planu.
Sprzedaż ubrań. No cóż, nie znam się na ubraniach (jak facet), ale sprzedawaj to, co jest dla człowieka niezbędne.
Jeszcze jedno. Jesteś studentką. Czy pomyślałaś o przyszłości? Jest możliwość (właściwie dwie), abyś zdobyła jako studentka kasy. Poszukaj coś na ten temat...
Witam wszystkich serdecznie. Mieszkam na mazurach w małej miejscowości Orzysz. Duze miasta ktore sa blisko to miedzy innymi Ełk . W swoim mieście chciałbym otworzyć skate shop . My młodzi ludzie aby zaopatrzyć sie w ciuchy takich firm jak mass , ecko b3 itp musimy jeżdzić do Ełku lub do innego miasta poniewaz w naszym mieście takich sklepów nie ma a jedynie sa same lumpexy masarnie i sporzywcze heh. Jak myslicie czy taki interes sie oplaca . W tym sklepie nie tylko sprzedawałbym ciuszki dobrych firm ale deskoroli, rolki buty sportowe itp. skad mozna wziac kase na rozkrecenie takie biznesu, moze znacie firmy które zajmuja sie dystrybucja takiej odziezy i artykułów sportowych!!A moze macie pomysł na cos innego ??? Jaki kapitał do tego potrzebny byc moze???.Pomóżcie !!!!!!! prosze o info na meila szczurek_1989@o2.pl
Witam chciałbym razwm ze znajomym otworzyc warsztat samochodowy czy musimy zakładac spolke czy mozna zalozyc zwykla działalnosc jako wspołwlasciciele prosze o odpowiedz co zrobic najlepiej pozdrawiam
Witam mam zamiar otworzyć działalność gospodarczą typu warsztat samochodowy w związku z tym mam pytanie czy żeby ruszyć z takim "interesem" potrzebuję jakichś specjalnych pozwoleń? Interesuje mnie rozpoczęcie działalności z punktu widzenia dokumentacji jaką muszę zgromadzić zanim rozpocznę działalność. Chciałabym jeszcze spytać czy jak mam nowo postawiony budynek gospodarczy muszę jakoś zmieniać jego charakter skoro budynek został postawiony jako budynek gospodarczy na cele rolnicze? Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakieś informacje.
Chcemy założyc firmę transportową ale co potrzebujemy żeby jeżdzić za granicą otworzyliśmy działalnosc gospodarczą a wiemy że potrzebne są jakieś zezwolenia. Jak można uzyskać karnety na wschód.