Nie znam wlaścicieli, ale wiem z doświadczenia że spółka od czasu przejęcia przez nowych włascicielli zrobiła się wielką sknerą :) Nie wierzę że akcjonariusze zostną wykupieni za godną cenę. Może nie będie tak jak w przypadku np INPOST , czy MOJ ale zaproponują co najpewniej j minimum ustawowe..
Tą spółka ma kapitale zakładowym 265mln złotych. Mają gdzieś małych akcjonariuszy i chcieli by wycofać spółkę z giełdy żeby zagarnąć bez płacenia dywidendy te pieniądze. Ale jest jeszcze gracz który tego nie chce jest nim PZU złota jesień. Żeby wykupić spółkę i wycofać z GPW muszą mieć 90%. Żeby przeprowadzić przymusowy wykup to 95%. tak czy siak potrzebują PZU do wyjścia z giełdy. Więc PZU rozdaje karty.
sadze ze sprawa jest jeszcze prostsza, dywidenta to podatek 19% plus 4 daniny solidarnosciowej, a jak zostawia kase w spolce i wydadza, zainwestuja albo cos kupia, to podaatku nie bedzie, przy 200 mln pln rozmawiamy o 40 mln pln, za tyle mozna zrobic kurs 3000 PLN przy tym FF
A ja myślę że bierze sam Sznajder lub przez jego spółki. Gra jest o 1% akcji z FF. Potem dogadanie się z PZU może nawet już sa dogadani. Potem delisting
Z pewnością Sznajder ma większą motywację do skupu. Może nawet sobi pozwolić na chwilowe podwyższenie kursu o kilkadzieiąt procent aby uciulać procent czy dwa z FF. Da mu to lepszą pozycję negocjajcyjną. Oni mają większość kart w ręku. OStatnio cena 10.44 zł uznali za wartość godziwą w wezwaniu.i trochę skupili. Teraz zapewne zaproponuja nieco więcej ale szału raczej nie będzie moim zdaniem. i tak procenik po procenciku aż do przymusowego wykupu. Przy braku dywidendy ( a nikt im nie może nakzać jej wypłacenia) fundusze będą się też stopniowo wycofywały (moim zdaniem).