na naszym bananku najtanszy jest Drozapol ze smieszną wyceną 33 miliony, potem Bowim z cap 130 baniek a zyskami jak cognor, potem stalprofil z cap 200 baniek ale tu jest myk bo mają w portwelu 60 % izostala wartego 117 baniek co powoduje skrajnie niedoszacowanie stalprofil, ferrum to wycena 240 milionow, cognor 550 milionow, boryszew 770 baniek, no i wielka trójca ekstraklasa i giganci czyli alumental wart miliard, stalprodukt 2 miliardy i kęty prawie 6 miliardów
jest jeszcze jedna mała perełka z cap 38 baniek ale napisze jutro jak sie obkupie bo kto wie kto te wypociny czyta
W usa znalazlem i kupiłem: GSM.US nie do końca stal ale wykres rosnie i sie ubrałem X.US mam juz od tygodnia dobry zysk CMC.US załadowałem RS.US , NUE.US i STLD.US porosły juz pionowo i bede czekał na korekty
nie da sie niewiele zarobic przy tych cenach stali. Kolega robi bramy i ogrodzenia. Boi sie wyceniać klienta bo za tydzien moze juz mieć ujemną marże. Co dostawa stali to cena wyżej
zagrozenia są zawsze i wszędzie. Nie zachecam do kupowania czegokolwiek. Wypisalem zaledwie kapitalizacje. Osobiscie mam wszystkie te spolki w portfelu bo wiem co dzieje sie od poczatku roku z cenami stali a spolki z tego sektora szorowaly po dnie wiele lat. Teraz jest nasz czas ale boom sie skonczy i trzeba opracowac plan kiedy wyskoczyc
No i jeszcze zeszly tydzien Warren Buffet powiedział na WZA swojej firmy ze ludzie powariowali bo mają kase i płacą za stal każdą cene co odbija sie na jego biznesach.
Bowim jest mocno niedowartosciowany w porownaniu do cognora a zyski za Q1 maja takie same. Ceny stali na pewno kiedys wyhamują ale do tego czasu na Bowim mozemy zobaczyć nawet 50 zł i to w tym roku. Kapitalizacja na poziomie miliarda przy rocznym zysku 100 milionow to nie jest nic nadzwyczajnego. Problemem juz na teraz z Bowimem jest tempo jego wzrostu. Wzrost potezny cieszy na krotka mete bo rownie ogromna korekta to juz nie cieszy wcale a jest to niemal pewne. Jutro nie zdziwi mnie -20% jak i +20%.