W połowie kwietnia br. konsorcjum spółek z Grupy APT (APATOR) i Phoenix Systems zawarło umowę z Energą Operatorem na sprzedaż i dostawę 7000 sztuk zestawów Koncentratorowo-Bilansujących (ZKB). Urządzenia, będące fundamentem ekosystemu sieci inteligentnych (ang. Smart Grid) Energi Operatora, zostaną dostarczone do Gdańska, Kalisza, Koszalina, Olsztyna, Płocka i Torunia. W ramach konsorcjum, Apator SA i Apator Telemetria będą odpowiadać za produkcję i projektowanie urządzeń, a spółka Phoenix Systems z Grupy Atende za dostarczenie oprogramowania urządzenia, opartego o Phoenix-RTOS – otwarty, skalowalny system operacyjny dla Internetu Rzeczy.
To kolejny, duży krok w rozwoju sieci inteligentnych w Polsce, szczególnie istotny również wobec ostatnio znowelizowanego Prawa energetycznego, które zakłada m.in. stworzenie CSIRE, czyli centralnego systemu informacji rynku energii, oraz wprowadza harmonogram montażu inteligentnych liczników.
No wlasnie to jest temat tabu na obecna chwile - w raportach beda musieli ujawnic dochody z tego tytulu ale na ta chwile sa to sladowe ilosci wiec pewnie nie wyskakuja przed szereg. Co innego jakby oglosili ze zarobie 300 milionow na wymianie licznikow na inteligentne etc. to bylby tu szal na akcjach :)
Atende nigdy nie podaje prognoz, ani wielkości portfela zamówień, w raportach zazwyczaj omówione są największe kontrakty i to zazwyczaj bardzo ogólnie. Natomiast ważną informacją jest tutaj fakt, że współpraca z Apatorem wydała na świat produkt, który gigant energetyczny (współpracujący wiele lat z Atende) kupuje i wdraża. To już są konkrety. Zapóźnienia w energetyce są ogromne i myśle, że wiele inwestycji będzie przeprowadzone kompulsywnie, co może dać bardzo szybko wymierne efekty dla dostawców technologii. Atende jest teraz jak firma sprzedająca łopaty podczas gorączki złota.
Tauron PGE ENEA są na początku drogi z OZE stąd zamówienia od nich dopiero w przyszłości , w perspektywie 12 miesiecy. Ponawiam pytanie - jakie przychody dla Phoenix z takiego zamówienia bo zyski to min. 50% przychodów. System już jest i to sprawdzony a wsparcie techniczne pokrywa bieżące koszty.
No ja niestety pojecia nie mam o jakich sumach tu jest mowa. Wszystko bedzie uwzglednione w raportach kwartalnych i jedynie bedziemy mogli domniemywac :)
Przyznam że ja też nie bardzo wiem. Nigdy o to nie pytałem. Podejrzewam że to raczej nie chodzi o jednorazowy przychód, ale o obsługę "abonamentową". Ale głowy nie dam.
No wydaje mi sie ze oni wlasnie beda operatorem tego systemu - sam Apator dostarczy urzadzen czyt. wyprodukuje a Energa w tym przypadku bedzie placic rocznie za obsluge - mysle ze beda to niewielkie kwoty ale jak sie rozleja na caly kraj moga to juz byc pokazne sumy. Zreszta wszystko to gdzies w swiecie juz dziala i ciekawe jakie tam kwoty padaja i jak podobne spolki do Atende na tym wychodza. Moze znajdzie sie jakis dobrze poinformowany na forum :p to sie z nami podzieli albo skupuje w ciszy :p
Ogolnie decyzje juz podjalem kilka miesiecy temu i zdania nie zmieniam - nadchodzi rewolucja energetyczna a wiec kiedy inwestowac w takie spolki jak Atende jak nie teraz ?? Nigdy nie ma pewnosci co do konkretnych zyskow ale nawet z tej rok do roku dywidendy cos wpadnie do kieszeni :) A jak sprawy sie potocza w dobrym kierunku to mysle ze i wycena kilkukrotnie wyzsza nie powinna byc dla nikogo zaskoczeniem w perspektywie kilku lat.
Szkoda ze nie ma info o ekspansji zagranicznej. Rynek niemiecki na pewno jest perspektywiczny. Możliwe że potencjalne akwizycje inda w tym kierunku. Możliwej ekspansji poza Polską. To by była ciekawa perspektywa.
Maha swoje jednak wiele firm polskich działa na niemieckim rynku. Apator też działa na wielu rynkach. Pozo wschodem jest jeszcze południe. I nasz bratanek Węgry. Fundusz odbudowy i Oze to nie tylko Polska choć my mamy duzi węgla ale też Bułgaria Rumunia Węgry Słowacja Czechy.