fajnie sie gada samemu ze sobą? juz czasami sam nie wiem czy niektorzy tak celowo wprowadzaja ludzi w blad czy moze sa tak nie ogarnieci ze nie rozumieja co sie w ich spolce dzieje
To wytłumacz a nie same ogólniki i pękanie. Jeden napisał że tak wszyscy robią a drugi straszy KNF fem. Skąd się wzięły te darmowe akcje? Wiesz czy będziesz peplał ogólnikowo ? Tu się inwestuje pieniądze życia i nie chciał bym stracić tych pieniędzy bo następny prezes naśladuje innych wirtuozów tej giełdy. A dla ciebie w porzadku jest już taka mega premia dla kadry zarządzającej ? Już im się należy taka premia ? A może by się podzielili też z innymi zyskiem, ale o innych na razie zapomnieli. Mam głupio się uśmiechać bo inaczej mnie zgłoszą do knfu ? Ydioci
Ale pierdoły wypisujesz- nikt niczym nie będzie sypać. Przez rok zarząd nie może sprzedać akcji. Akcje niby za darmo te dla pracowników tak na prawdę były za 9 zł :) nie siej paniki jak nie wiesz co piszesz
Zapamiętajcie sobie jedno, forum to jest wymiana poglądów dla leszcza, jak sądzisz że masz wpływ na kurs to się grubo mylisz. Kurs masz taki jak zdecyduje fundusz/fundusze czyli jak grają właściciele tak tu tańczą fundusze. To one decydują o wszystkim a nie kilku leszczy na forum. Ty sprzedałeś za pół miliona akcje w piątek a w ostatnich dniach za kilka mln zł ? NIE. Więc przestań się ośmieszać, że masz na coś wpływ.
Przestań gardłować.Każdy mający akcje wie co ma z nimi ,robić.Uważasz że w spœłce się źle dzieje -sprzedaj.Masz inny ogląd sytuacji -trzymaj.Chłopcze jeśli uważasz,że obrót kilku milionów na spółce to powód ,że coś złego się dzieje w spółce to wyjątkowo bzdurny argument i jeszcze goowno wiesz o giełdzie.Biorąc po uwagę Twój punkt widzenia to na giełdzie powinien zaniknąć handel.
A ty przestań mącić. Nie było Cię tutaj kiedyś, był spokój, kupiłeś akcje, oślepłeś i zachowujesz się jak elektorat polityczny albo kibic piłkarski. Jak nie potrafisz być obiektywny - giełda nie jest dla ciebie i tyle. Jak odniesiesz się do dodatkowych 2 mln akcji za bezcen? (1/6 obecnych akcji)
Jestem starej daty i gram na GPW od powstania jej i już wiem że właściciele zaczęli przeginać. Wątpię że po tych komunikatach fundusze będą dalej angażować się czy nowe wchodzić. Dla mnie będą wyczekiwać a bez funduszy kurs ZAWSZE się osuwa. Jeżeli ktoś mi pisze że nikt akcjami po 1 groszu nie będzie sypał to się grubo myli. Będzie sypał a jak się skończą to uchwalą nową emisję. Popatrzcie na spółki z GPW setki spółek są w drugiej części alfabetu od emisji akcji a kurs liże dno. Szkoda bardzo że zarząd podjął w tym samym czasie 2 tak fatalne dla akcjonariuszy decyzję. A jak tak podchodzi do akcjonariuszy to później lepiej nie będzie, dlatego teraz będzie wyczekiwanie co dalej, tak sądzę. A tak piękne perspektywy się rysowały, ale pazerność wygrała.
I widzisz młody jak ten koleś znowu miesza? Zarząd jest winny, że akcjonariusz założyciel najprawdopodobniej chce się spieniezyc, nazywa to pazernością i od razu miesza z emisjami XD
Najpierw pomyśl zanim bierzesz się za pisanie. Masz prezesa który myśli o programie motywacyjnym dla siebie i o emisji akcji ale nic nie wspomina o podziale zysku dla akcjonariuszy i tutaj jest setno sprawy. Bo jeżeli nie będzie określonej polityki dywidendowej to scenariusz jest tylko jeden. Fundusze zniszczą kurs i żaden go nie tknie. Rozumiesz czy za trudne?
Pamiętasz kiedyś taką spółkę jwconstr. Firma deweloperska Janusza Wojciechowskiego, weszła na giełdę po chyba 75 zł a dzisiaj jeden z nielicznych deweloperów liże dno bo nie wypłaca dywidend. Jest po 4 zł. Zobacz sobie na kursy akcji atalu, echo itd którzy wypłacają dywidendy, kursy biją rekordy.
Ja gram tylko na akcjach gamedev i fundamentalnie. Staram się poznać spółkę zanim zainwestuję i serio tutaj nie ma się do czego przyczepić na najbliższy rok.
Tak żeby nie bić piany dalej. Czas pokaże jak mocno namieszali z tymi decyzjami. Jeszcze raz napisze, z mojego punktu widzenia tak szybko wprowadzony program motywacyjny na tak dużą skalę źle wróży a dla mnie świadczy o wyprowadzaniu zysku że spolki. O tych akcjach po groszu nie wspomnę, wałek jakich mało. Sprzedałem połowę akcji i przeżuciłem na foreverena. To była moja największa pozycja na giełdzie, bardzo wierzyłem w Artefiksa i nagle dostałem prawy sierpowy, za mocny cios. Wiem z doświadczenia że zarząd zaczyna w h....lecieć.
Ok, bo zaczyna mnie to już zdrowo wku…wiac
Był rok temu spokój na papierze, normalna dyskusja i zero naganiaczy. A teraz się zleciało stado i głupich udają.
Są dwa tematy - program motywacyjny i akcje za 9 pln - Ok.
I drugi temat o którym nikt nie chce pisać i każdy głupiego udaje - OGROMNA jak na te spółkę ilość akcji na okaziciela za 0,01 pln które maja się zmienić w normalnie notowane akcje. O nich nie wiemy nic, poza tym że się pojawią a kurs jest w okolicach 17 pln.
Pomyślcie co się stanie.
I teraz - skończcie glupich udawać bo to naprawdę irytuje. Chyba, że serio tego nie doczytaliscie to czytajcie komunikaty i wyciągnijcie wnioski.
Dla mnie wielka czerwona lampa
Komunikat mówi jasno: "Żaden z wnioskujących akcjonariuszy nie jest członkiem władz Spółki". Skoro mówimy o imiennych akcjach "za grosik" to znaczy jedno - założyciele spółki robią techniczny upgrade swoich akcji w portfelu, aby mogli teraz lub w przyszłości sprzedać cokolwiek. Czemu mieli by zrzucić na rynek swój majątek teraz, kiedy wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że idziemy do przodu?
Z drugiej strony - skoro zarząd zachęca w komunikacie, aby inni właściciele akcji imiennych zawnioskowali o to samo - pewnie za jakiś czas pozostali "założyciele" zawnioskują o to samo. Just sayin... Po co komu akcje niezbywalne na rachunku?