Kurs uzależniony jest od wyników za I Q .Ponieważ są publikowane w okolicach wypłaty dywidendy ,jeśli będą w normie , możemy zostać pozytywnie zaskoczeni .
Zawsze brak odpowiedzi na konkretne pytanie. Najpierw nastąpi odcięcie od kursu dywidendy 2,52pln. Następnie ucieczka inwestorów którzy kupili akcje tylko pod dywidendę . Moim zdaniem jest to większość osób która ostatnio kupiła lub kupi przed i po ogłoszeniu dywidendy. Jeśli kurs spadnie do 15 pln to historycznie patrząc będzie ok :)
Jeśli chcesz cyfr ,wystarczy podzielić 12 przez 4 i wyjdzie nam 3 miliony
Odnośnie 15 zł o których wspomniałeś .Jeśli już spekulujemy nie opierałbym się na historycznych kursach ,ponieważ spółka jest coraz bardziej rozpoznawalna i obroty na niej również zmieniły się diametralnie . Ale oczywiście wszystko zależy od zysków jakie osiągnie IRL .
Problemem spółki jest pułkownik wymachujący szabelką i związane z tym niedogodności i ryzyka ,jeśli jednak moje przewidywanie odnośnie kupna energii również na niemieckim rynku się potwierdzą , wiarygodność firmy wzrośnie .
Pewnie masz racje ale jak dla mnie za dużo akcji mają w swoich rękach. Zwiększenie akcji na rynku z 20% do 49% zwiększyło by pewność akcjonariuszy że ewentualnie nie zdejmą spółki z GPW i utrudni ewentualne manipulowanie kursem przez większościowego udziałowca :)
Pozostałe 80 % nie jest dopuszczone do obrotu więc nie da się tak z automatu tego zrobić . Traktuje IRL jako spółkę dywidendową i ze względu na cenę zakupu nie obracam akcjami , ponieważ generowało by to za duże koszty , policzyłem że nie jest to dla mnie aktualnie opłacalne. Oczywiście obserwuję spółkę i gdyby coś mnie niepokoiło pozbyłbym się akcji. Staram się jednak nie reagować nerwowo . Nie znaczy to jednak że nie spekuluje , do tego służą mi dwa inne konta na których mogę w sprzyjającym momencie kupić i sprzedać po tygodniu czy miesiącu . Oprócz IRL mam jeszcze większą ilość drugiej ,bardzo stabilnej i mam nadzieję perspektywicznej spółki Asseco Poland ,wprawdzie dywidenda jest procentowo niższa ,ale kupiłem akcje dużo tajniej ,więc moje odniesienie jest inne niż kogoś kto kupił aktualnie .
Za długo byłem na państwowych spółkach które miały płacić dywidendę a w kulki grały :))))))))))))))))))). Obniżył mi się próg zaufania . Ale cieszę się że jest tutaj taka osoba jak Ty. Dziel się swoimi spostrzeżeniami będę po ludzku wdzięczny :)
Zgoda z Aa "że spółka jest coraz bardziej rozpoznawalna na rynku" I może to powodować że po odcięciu nie zanurkuje na 14pln.Tak by sobie życzyli ci, co nie kupili po cenie niższej niż 15pln. Generalnie.IRL jest po Asseco Slovacja jedną z najlepszych moich inwestycji na GPW/Niestety Asseco Slovację ,Asseco Poland wycofał z obrotu robiąc wezwanie i następnie wezwanie przymusowe.Spółka co rok płaciła sute dywidendy w euro i nie brała podatku.Podatek płaciłem za rok ,sam.
Byłbym ostrożny i nie lokował całego kapitału w spółkę Iteraolt. Według mnie prawie wszystko co zostało zakupione od 31 marca 2021 będzie sprzedane po odcięciu dywidendy. Tak się dzieje od lat :)
Zawsze podkreślam ,ze podstawa to dywersyfikacja spółek i branż . Osobiście posiadam poważniejszych 7 spółek plus trochę drobnicy kupionej czy pozostawione spekulacyjnie , oraz część w gotówce na specjalne okazje ,które czasem się pojawiają ,lub na nożyki do golenia ,gdyby giełda niespodziewanie sie załamała .
IRL i AssecoPoland już znasz . Asseco Poland jest najbardziej bezpieczną i mam nadzieję perspektywiczną . Trzecia to PZU (ma trochę grosza w kasie i jeśli zdecydują wypłacić dywidendę , to może być przyzwoita Kupowałem po 28zł (mogłem kupić taniej ,ale jakoś mam awersje do spółek z udziałem Skarbu Państwa i nie mogłem się zdecydować . Jeśli spadnie poniżej 30 to dokupię , chociaż długoterminowo ,można dokupować po 100- 200 akcji i przy tej cenie . Tyle na razie , w końcu to forum IRL .
Max zarządzam 5 papierami.Gotówka zawsze 1/3 portfela; obl.korporacyjne 1/4porfela.Spółek w obserwacji max.10szt.Gotówka na nieprzewidziane historie to max.50K(np.wymiana auta ec.) Uwaga!Unikam jak ognia i wody SSP! Od lat 6ciu! Moja ulubiona spółka: KETY!Ale tam siedzą OFE.Może byc znzcjonalizowana.Obecnie -PRZEWARTOŚCIOWANA!
Normalnie większe zaangażowanie jest po prostu trudne.Można sie pogubić!
Tylko że ja nie mam emerytury górniczej . Byłem w Tunezji z górnikami emerytury sztygarów jeden 5200 netto a drogi 7000 . Nie zazdroszczę tej ciężkiej pracy :)
Do Leszcz.NIGDY nie byłem w kopalni; nigdy w kopalni nie pracowałem.Emerytury górniczej nie pobieram.Przez 3/4 kariery zawodowej TAURON CIEPŁO(stanowisko kierownicze)
Mam 5 spółek w portfelu, z czego udział każdej z niej nie przekracza 25% :-)
Ale dzięki za cenne rady od doświadczenia inwestora :-) Wyrazy szacunku :-)
Ja też wszdłem w IRL. Mały pakiet ale zawsze. Bo oprócz tego że spółka płaci fajne dywidendy, to taki mały szczegół może jej wycena ulec zmianie na + dzięki UE. I dopłatą to zielonej energii.