Ciekawe jaka będzie rekomendacja jak za cały rok wyciągną max 5mln. Po "aktualizacji" strategii rozwój znacznie spowolni i nie będzie można geotransu nazwać jakoś szczególnie wzrostową spółką, więc nie powinna latać przy C/Z wyższym niż 15, czyli cena godziwa za akcje na koniec roku będzie wynosiła pewnie w okolicach 15 zł. Żeby nazwać spółkę "okazją inwestycyjną" C/Z nie powinno przekroczyć 10 zł, czyli w przypadku Geotransu i potenjalnego zyku za 2021 na poziomie 5 mln zł atrakcyjna cena to 10 zł za akcję. Przykre to, ale dopiero po takiej cenie warto kupować
Kolejny inteligent XD CZ podawany w złotówkach. Chłopy z IQ 90 biorą się za analizę spółki na cały rok biorąc pod uwagę szacunkowe wyniki z najgorszego kwartału dla branży. Jeszcze nie widząc całego raportu XD hahahah piękny ten nasz banan co się uśmieję to moje
Dnia 2021-04-29 o godz. 14:12 ~hahahah napisał(a): > Kolejny inteligent XD CZ podawany w złotówkach. Chłopy z IQ 90 biorą się za analizę spółki na cały rok biorąc pod uwagę szacunkowe wyniki z najgorszego kwartału dla branży. Jeszcze nie widząc całego raportu XD hahahah piękny ten nasz banan co się uśmieję to moje
Gdzie masz C/Z podawane w złotówkach? Podaję cenę akcji jaka wychodzi przy danym C/Z przy przyjęciu zysku za rok 2021 na poziomie 5 mln.
Dnia 2021-04-29 o godz. 14:15 ~Max napisał(a): > Dnia 2021-04-29 o godz. 14:12 ~hahahah napisał(a): > > Kolejny inteligent XD CZ podawany w złotówkach. Chłopy z IQ 90 biorą się za analizę spółki na cały rok biorąc pod uwagę szacunkowe wyniki z najgorszego kwartału dla branży. Jeszcze nie widząc całego raportu XD hahahah piękny ten nasz banan co się uśmieję to moje > > Gdzie masz C/Z podawane w złotówkach? Podaję cenę akcji jaka wychodzi przy danym C/Z przy przyjęciu zysku za rok 2021 na poziomie 5 mln.
Aaaaa. dobra. faktycznie literówka. "C/Z nie powinno przekroczyć 10". A tak się składa, że przy 5 mln akcji i 5 mln przyjętego przeze mnie zysku C/Z 10 spółka osiągnie przy cenie akcji na poziomie 10 zł. Dzięki za czujność
Dnia 2021-04-29 o godz. 14:12 ~hahahah napisał(a): > "Chłopy z IQ 90 biorą się za analizę spółki na cały rok biorąc pod uwagę szacunkowe wyniki z najgorszego kwartału dla branży. "
Kolega " inwestor" to rozumiem, że przez ten śmiech przez zły nie zauwżył, że uwzględniłem fakt, że q1 jest najsłabszy? Przyjąłem zysk 5 mln, więc zakładam, że w następnych kwartałach będzie wyższy niż w ostatnim.
Zobaczysz pełny raport za Q1 to się przekonasz ile jest zysku operacyjnego. W tym roku 10mln zysku operacyjnego to minimum. Więc 20-22 zł to faktycznie godziwa wartość na ten moment. A perspektywy w ciągu roku mogą się zmienić, raczej nie na gorsze. Twoje 5mln za 2021 jest po prostu śmieszne i tyle.
Dnia 2021-04-29 o godz. 14:37 ~Nooono napisał(a): > Zobaczysz pełny raport za Q1 to się przekonasz ile jest zysku operacyjnego. W tym roku 10mln zysku operacyjnego to minimum. Więc 20-22 zł to faktycznie godziwa wartość na ten moment. A perspektywy w ciągu roku mogą się zmienić, raczej nie na gorsze. Twoje 5mln za 2021 jest po prostu śmieszne i tyle.
Dlaczego śmieszne? Za Q1 jest mniej niż 1 mln. Za q4 też wynik był słaby. W moim szacunku uwzględniłem, że kolejne będą lepsze. Ale ok. Jak Cię to pocieszy to mogę przyjąć zysk za 2021 na poziomie 5,5 mln przyjmując, że w następnych kwartałach zrobią tyle co w q4 2021. Nie ma żadnych podstaw, żeby liczyć na więcej.
Dobra kończę tę dyskusję, bo to jest śmieszne XD Biznes sezonowy, a ty robisz analizę nie widząc nawet struktury kosztów za najgorszy kwartał w roku i zakładając, że zysk z każdego kwartału w 2021 będzie gorszy o 75% od 2020. Hold me please... narazie
Dnia 2021-04-29 o godz. 14:45 ~Nonoo napisał(a): > Dobra kończę tę dyskusję, bo to jest śmieszne XD Biznes sezonowy, a ty robisz analizę nie widząc nawet struktury kosztów za najgorszy kwartał w roku i zakładając, że zysk z każdego kwartału w 2021 będzie gorszy o 75% od 2020. Hold me please... narazie
Oszukuj się dalej. Q4 2020 1,5 mln, q1 2021 0,9 mln. Nie masz żadnych podstaw, żeby zakładać, że w q2-q4 2021 będzie więcej niż 1,5 mln na kwartał, a to da 5,4 mln zysku netto za 2021
twoje myślenie jest bardzo logiczne, oczywiscie jeśli jesteś w wieku 15-16, ale jezeli masz troszeczke więcej lat to proszę o doczytanie troszeczke np. na temat statystyki, a w kontekście giełdy to już lepiej nic nie czytaj i poszukaj innego hobby, pozdrawiam
Dnia 2021-04-29 o godz. 15:13 ~das napisał(a): > twoje myślenie jest bardzo logiczne, oczywiscie jeśli jesteś w wieku 15-16, ale jezeli masz troszeczke więcej lat to proszę o doczytanie troszeczke np. na temat statystyki, a w kontekście giełdy to już lepiej nic nie czytaj i poszukaj innego hobby, pozdrawiam
No to konkretnie. Jakie wyniki przewidujesz w następnych kwartał i dlaczego? (Tylko pomiń powody takie jak to, że masz akcje, wisisz na haku, nie potrafisz się pogodzić z rzeczywistością).
Co ciekawe jak już szerzycie fake newsy, że q1 to najsłabszy kwartał to popatrz na wyniki kwartalne za zeszły rok. \
To wcale nie Q1 by najsłabszy tylko Q4. Wyniki Q3 były porównywalne z Q1 a najlepsze wyniki za q2 były jakoś 60% lepsze niż q1 co przekładając na 2021 dałoby wyniki:
q1- 0,9 mln q2- 1,5 mln q3- 1 mln q4- 0,7-0,8 mln
Czyli łącznie 4,1-4,2 mln. To jeszcze gorzej niż zakładałem. Jak byś nie liczył. Nie jest dobrze .
Czy ty dzbanie nie rozumiesz, że wyniki są w sporej mierze zależne od pogody oraz innych czynników + to, że nie znasz struktury kosztów w Q1, a mogły być odpisy. Spółka z dnia na dzień nie straciła możliwości generowania 3-5mln zysku kwartalnie jak to bywalo w poprzednim roku. Ale co ja ci będę tłumaczył, twój cel jest tylko jeden.
Widze, że musiałeś drogo kupić, bo coraz większe emocje w twoich wpisach. Do rynku trzeba pochodzi na chłodno. Zwróć uwagę, że nie zależnie od tego, czy przyjmuje Twoje fałszywe postrzeganie, że Aq jest najsłabszy, czy biorę pod uwagę kwartalne strukturę przychodów z zeszłego roku to perspektywy i tak są marne. Do tego brak jakichś szczególnych perspektyw...strategia zmieniona na dużo słabsza+ brak zaufania do zarządu. Godzina wycena to maaaaax 15 zł, a kupować warto przy 10. Wtedy to faktycznie będzie okazja inwestycyjna.
prosze wytłumaczcie prostemu inwestorowi - w jaki sposób wyniki w tej spółce zależą od pogody? co się dzieje jak jest za zimno? ci sie dzieje jak jest za ciepło? Czy chłodny kwiecień.maj to też za zimno - czy to już nie ma znaczenia a liczy sie tylko np. mróż?
to nie jest odpowiedz na pytanie, napisz nam w kilku zdaniach w jaki sposob pogoda przyczynila sie sie slabych wynikow, i czy to bardziej pogoda czy inwestycje? I czy to bardziej przez snieg czy deszcz? A moze mroz?
Śmiech na sali, a co się zmieniło od ostatniej rekomendacji? Czy autor wypunktował zmiane punktu widzenia? Pogoda? Moze miesiaczowanie mrowek sie przesunelo? A moze słonie w Afryce maja wzdęcia co wplywa negatywnie na kurs GTS?
Co to za analityk co w ciągu kwartału zmienia wycenę prawie o 100% pomimo, że nic wielkiego w otoczeniu spółki się nie zmieniło. O słabym q1 z powodu złej pogody było już we wcześniejszej analizie i pomimo tego wyceniali spółkę na prawie 38 zł.
Co to za firma, która w ciągu kilku tygodni tak zmieniła strategię? Tamta rekomendacja opierała się na perspektywach i wynikach opartych na pierwotnej strategii.