Kurs stabilny; w okolicach raportu za I kw obstawiam, że pójdzie do góry Potem dywidenda zetnie kurs o złotówę i za chwilę znowu powrócimy do wzrostów.
A mozesz mi wytlumaczyc jaki jest zysk z wyplacania dywidendy w takiej wysokosci jak potem odcinaja dywidende od kursu i pobieraja zaliczke na podatek ?? nie lepszym rozwiazaniem jest skup akcji wlasnych ci winduje kurs a o realizacji zyskow decyduje sam inwestor ?? Czyli tak na moje myslenie - kazdy moze sprzedac akcje przed dywidenda o zlotowke drozej niz po dywidendzie o zlotowke taniej ??
Tak, ale zwróć uwagę na sens giełdy. To dywidenda jest elementem bardzo istotnym i jeśli byś kupił akcję spółkibez zamysłu sprzedaż to dywidenda jest kluczowa.
No wlasnie mam konto na degiro i oni nie wysylaja rozliczen rocznych :( i teraz jakbym reinwestowal srodki to w przyszlosci juz bym nie wiedzial od czego odprowadzilem podatek a od czego nie ( jesli wiesz co mam na mysli ) ostatnio zalozylem konto na XTB to mysle aby przelac tam kaske z dywidendy i zakupic akcje na XTB. Spolka raczej sie nie wysypie - dla mnie istotna jest rowniez ochrona kapitalu i tutaj jest 25 lat doswiadczenia bez szalenstw, raczej stabilnie.
... poza tym spółki z dużą dywidendą po jej odcięciu dają fajną możliwość optymalizacji podatkowej -
wystarczy, że po odcięciu dywidendy sprzedasz akcje ze stratą,a następnie zaraz je odkupisz po tym samym kursie, wtedy nie zmieniając składu portfela i tylko za cenę podwójnej prowizji masz zmniejszenie zysku z giełdy, czyli mniejszą kwotę, od której musisz odprowadzić 19% do US.
Cóż za kulturalna i rzeczowa dyskusja na forum bankiera, rzadko się to zdarza, aż miło poczytać :) Natomiast do rzeczy: podatek od dywidendy jest odciągany automatycznie więc nie da się to zoptymalizować. Sprzedając akcję po odcięciu od kursu dywidendy i odkupując po tej samej cenie zoptymalizuje się podatek jaki przyjdzie zapłacić na koniec roku w ramach PIT-38 od zysku, jeśli ktoś w danym roku zarobił również na sprzedaży akcji.
Tak ale tutaj chodzilo troszke o cos innego poniewaz DeGiro nie wysyla rozliczen - trzeba samemu oszacowac ile sie zarobilo - jak dywidenda wplynie na konto juz po odciagnieciu 19 % to powiekszy mi sie kapital do inwestowania - jesli tego nie rozdziele to kwota z dywidendy bedzie juz po podatku a kwota z akcji dopiero do opodatkowania - i jesli to polacze to na koniec zaplace jeszcze raz podatek od zysku z akcji ora z dywidendy - wiec najlepszym rozwiazaniem jest rozdzielenie tych dwoch kwot bo inaczej jest mozliwosc zaplacenia podatku podwojnie. Alez szkoda ze nie rozliczaja w tym DeGiro.
Korzyści z dywidendy. 1. Są rachunki ike nie ma podatku. 2. Ktoś kupuje tylko spolki pod dywidende. Nie sprzedaje akcji nie musi wypełniać pit 38. 3. To dywidenda jest sensem inwestycji.