Czyli wartość księgowa była 236mln co dawało C/WK= 0,61 A po odpisach będzie 219,5mln co da C/WK = 0,66 Z rana może jakiś laik spanikować. Ale moim zdaniem to bardzo dobra informacja, odpis praktycznie nie rusza wskaźnika. Papier jest w dalszym ciągu poniżej wartości godziwej. Pozwala to przypuszczać że tego typu operacje mamy już za sobą. Wydaje mi się że rynek wyceniając papier tak nisko na wskaźnikach spodziewał się dużo wyższych odpisów niż zaistniały. Bardziej istotne jest to że mają zgodę na wyemitowanie nowych obligacji a co za tym idzie dostęp do taniego finansowania.
Dla aptekarzy dodam że przy cenie 3,00 wskaźnik znowu jest 0,61, więc nie wiem czy jest sens spychać do tej ceny. Moim zdaniem te dwa ESPI wydźwięk sumaryczny raczej POZYTYWNY
Gordon, poczekajmy z nowym raportem. Wartość aktywów mogła ulec znacznemu zwiększeniu w 4 kwartale. Dlatego odpis nie będzie bruździł. Świetnie, że to zrobili teraz. Generalnie to pokazuje podejście do wyceny i biznesu przez Andrzejaków.
Spodziewałem się znacznych odpisów należności, bo te od lat wiszą. Także pewnie teraz czyszczą sytuację. 2 mln zł to niewielki udział w sumie należności.
Myślę że nie ma sensu obliczanie wskaźników na podstawie jednej informacji o odpisach. Na razie zamiast pochwalić się szacunkowymi wynikami zarząd podaje info o ... potrzebie zmniejszenia wyceny nieruchomości. Chowanie takich tematów za historycznymi wynikami to standard nie tylko w POZ. Ciekawe jakie kwiatki pojawią się do piątku?