wydaje się że 4 mln / Q są w stanie robić stabilnie, więc gdyby było 6 mln to dla mnie byłoby OK, to dawałoby roczny zysk na akcję ok 0.50 pln czyli cena 5-7 pln jak najbardziej realna ... a pamiętajmy że kontrakt z PKP PLK "wchodzi w decydującą fazę" + dojdą wagoniki dla PKP + zapewne coś jeszcze (mam nadzieję) więc powyższe x2 za cały 2021?
Będzie 16,5 mln odpisów na nieruchomości.
https://biznes.interia.pl/gieldy/raporty-espi/news-informacja-dotyczaca-zmian-w-zakresie-wyceny-wartosci-godziw,nId,5196468
te odpisy to księgowe, niegotówkowe zmiany, bez znaczenia dla obecnej sytuacji spółki obciążają wyniki lat ubiegłych czyli bez znaczenia dobrze, ze czyszczą bilans z zaległości, przynajmniej wiadomo na czym stoimy i wskaźniki są bardziej realistyczne widać, ze robią porządki w spółce, zarówno księgowo jak i porządkują zadłużenie oby to przyniosło efekt
Jakie by nie były i tak znajdzie sie "znawca", który napisze, że mało. Ja uważam, że lepszy - dla spółki i akcjonariuszy jest zrównoważony rozwój. Fundamenty są.
Na koniec 3q zobowiązania krótkoterminowe wynosiły 167 mln vs 196 mln na koniec 4q wzrosło o 29 mln sumarycznie w 3q kredyty, pożyczki i leasing wynosiły 72 mln vs 77 w 4q (podaje w zaokrągleniach) - wzrost o 5 mln nie wiadomo jak rozłożyła się kwestia innych zobowiązań i zobowiązań z tytułu dostaw i usług, ale te wzrosły o 24 mln - ale ta część to bieżąca działalność spółki, więc jest płynna. zobowiązania długoterminowe wynoszą w 3q 88 mln zł vs 42 mln w 4q - spadek o 44 mln w tym zobowiązania pożyczki, kredyty leasing w 3q wynoszą 36 mln vs 4q = 39 mln - wzrost o 3 mln inne zobowiązania długoterminowe w 3q wynoszą 52 mln zł - tu zniknęło praktycznie wszystko. na koniec 3q spółka miała 3 mln, na koniec 4q ma 47 mln - wzrost o 44 mln zł kwota ta jest tożsama z wartością spadku zobowiązań długoterminowych innych i tu jest zagadka, bo w zobowiązaniach długoterminowych innych można schować wszytko co nie mieści sie w ramach pożyczek, kredytów itp, jak również mogą wynikać z podmiotów nienotowanych na giełdzie - tu może być rozliczenie części kontraktu przez spółkę zależną SPC 2. nie wiem jak to księgowo mogło być rozegrane bo Pozbud raczej nie rozbija swoich bebechów na spółki zależne w raporcie. fakt jest taki, ze zobowiązania spadły o 44 mln i 44 mln przybyły w gotówce, zapewne spadły też należności, ale to dowiemy się dopiero z raportu czyli jaki wynik zakładam........bardzo dobry
co do emisji obligacji oni ewidentnie porządkują spółki i pozbywają się starych długów poza tym w perspektywie mają kontrakty kolejowe na grube miliony, a to wymaga kapitału obrotowego do obsługi tych kontraktów po to obligacje poza tym pamiętajcie, że 47 mln zł było na dzień 31 grudnia, teraz mamy 28 kwietnia i nie wiemy ile z tej kasy jest obecnie zaangażowane w bieżącą działalność i ile potrzeba by ruszyć z kontraktami kolejowymi
Skoro nie było szacunków raportu to wyniki prawdopodobnie nie są ani istotnie lepsze ani istotnie gorsze . Oczywiście to co napisałem to tylko moje zdanie i nie należy się nim sugerować podejmując decyzje inwestycyjne . Pozdrawiam .
napiszę to jeszcze raz bo może nie wszyscy rozumieją spółka wygenerowała 47 mln zł na koniec 4q 2020 roku dodatnie przepływy na kwotę minimum 44 mln zł w czwartym kwartale
Ty mówisz o przepływach a ja o zysku netto . To nie musi iść ze sobą w parze. Oczywiście cały ten post to tylko moje zdanie i nie należy się kierować tym wpisem podejmując decyzje inwestycyjne . Pozdrawiam .
z czegoś te przepływy muszą wynikać 44 mln nie biorą się z powietrza to jest żywa gotówka w firmie zobowiązania długoterminowe inne mają swoja definicję w księgowości i tu nie ma dużego pola manewru. no przecież nie grali na instrumentach pochodnych, nie mieli warrantów itp, zeszły im zobowiązania, pewnie też należności i wygenerowana została gotówka - tak rozlicza się kontrakt. nie widzę tu innej możliwości zważywszy, ze nie mieli istotnych nadzwyczajnych rezerw, nie mieli żadnego zbycia aktywów.
Pojawi się raport albo wcześniej szacunki tego raportu to będziemy mądrzejsi . Póki co trudno omawiać zawartość raportu , którego jeszcze nie znamy . Pozdrawiam .