• Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~xcd [109.95.146.*]
    wydaje się że 4 mln / Q są w stanie robić stabilnie, więc gdyby było 6 mln to dla mnie byłoby OK, to dawałoby roczny zysk na akcję ok 0.50 pln czyli cena 5-7 pln jak najbardziej realna
    ...
    a pamiętajmy że kontrakt z PKP PLK "wchodzi w decydującą fazę" + dojdą wagoniki dla PKP + zapewne coś jeszcze (mam nadzieję) więc powyższe x2 za cały 2021?
  • Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~B921 [79.110.199.*]
    Po raporcie wstawię dosyć duży opis zmian, które zaszły w spółce + krótką subiektywną analizę wyników. Na ten moment nie chcę spekulować.
  • Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~Chazar [31.0.90.*]
    Będzie 16,5 mln odpisów na nieruchomości.
    https://biznes.interia.pl/gieldy/raporty-espi/news-informacja-dotyczaca-zmian-w-zakresie-wyceny-wartosci-godziw,nId,5196468
  • Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~inwestor [95.160.148.*]
    te odpisy to księgowe, niegotówkowe zmiany, bez znaczenia dla obecnej sytuacji spółki
    obciążają wyniki lat ubiegłych
    czyli bez znaczenia
    dobrze, ze czyszczą bilans z zaległości, przynajmniej wiadomo na czym stoimy i wskaźniki są bardziej realistyczne
    widać, ze robią porządki w spółce, zarówno księgowo jak i porządkują zadłużenie
    oby to przyniosło efekt

• Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~Zielu [89.64.25.*]
    Szacuje że może bedzie 8-9 mln zł co może dać w sumie 30 mln zł za 2020 t.
  • Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~rob74 [5.173.131.*]
    Jakie by nie były i tak znajdzie sie "znawca", który napisze, że mało.
    Ja uważam, że lepszy - dla spółki i akcjonariuszy jest zrównoważony rozwój.
    Fundamenty są.
    spółce przybyło 40 banioli na koncie żywej gotówki, a wy się zastanawiacie jaki wynik bedzie w 4q......
    Mój konsensus przy obecnej wycenie to 4 mln zł zysku netto.
  • Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~brzoza [94.40.99.*]
    ...zastanawiające jest jednak skoro tyle kasy w kasie to po co takie parcie na emisję obligacji..?
  • Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~xcd [109.95.146.*]
    Cash a wynik to czasami 2 różne tematy, zobaczymy najpozniej za 2 dni
  • Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~czarodziej [95.160.34.*]
    1-2 mln, zreszta jakby było inaczej to by kurs rósł a leci od kilkunastu dni
    Na koniec 3q zobowiązania krótkoterminowe wynosiły 167 mln vs 196 mln na koniec 4q
    wzrosło o 29 mln
    sumarycznie w 3q kredyty, pożyczki i leasing wynosiły 72 mln vs 77 w 4q (podaje w zaokrągleniach) - wzrost o 5 mln
    nie wiadomo jak rozłożyła się kwestia innych zobowiązań i zobowiązań z tytułu dostaw i usług, ale te wzrosły o 24 mln - ale ta część to bieżąca działalność spółki, więc jest płynna.
    zobowiązania długoterminowe wynoszą w 3q 88 mln zł vs 42 mln w 4q - spadek o 44 mln
    w tym
    zobowiązania pożyczki, kredyty leasing w 3q wynoszą 36 mln vs 4q = 39 mln - wzrost o 3 mln
    inne zobowiązania długoterminowe w 3q wynoszą 52 mln zł - tu zniknęło praktycznie wszystko.
    na koniec 3q spółka miała 3 mln, na koniec 4q ma 47 mln - wzrost o 44 mln zł
    kwota ta jest tożsama z wartością spadku zobowiązań długoterminowych innych
    i tu jest zagadka, bo w zobowiązaniach długoterminowych innych można schować wszytko co nie mieści sie w ramach pożyczek, kredytów itp, jak również mogą wynikać z podmiotów nienotowanych na giełdzie - tu może być rozliczenie części kontraktu przez spółkę zależną SPC 2.
    nie wiem jak to księgowo mogło być rozegrane bo Pozbud raczej nie rozbija swoich bebechów na spółki zależne w raporcie.
    fakt jest taki, ze zobowiązania spadły o 44 mln i 44 mln przybyły w gotówce, zapewne spadły też należności, ale to dowiemy się dopiero z raportu
    czyli jaki wynik zakładam........bardzo dobry

co do emisji obligacji
    oni ewidentnie porządkują spółki i pozbywają się starych długów
    poza tym w perspektywie mają kontrakty kolejowe na grube miliony, a to wymaga kapitału obrotowego do obsługi tych kontraktów
    po to obligacje
    poza tym pamiętajcie, że 47 mln zł było na dzień 31 grudnia, teraz mamy 28 kwietnia i nie wiemy ile z tej kasy jest obecnie zaangażowane w bieżącą działalność i ile potrzeba by ruszyć z kontraktami kolejowymi
  • Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~GMBH [37.30.53.*]
    Skoro nie było szacunków raportu to wyniki prawdopodobnie nie są ani istotnie lepsze ani istotnie gorsze . Oczywiście to co napisałem to tylko moje zdanie i nie należy się nim sugerować podejmując decyzje inwestycyjne . Pozdrawiam .
    napiszę to jeszcze raz bo może nie wszyscy rozumieją
    spółka wygenerowała 47 mln zł na koniec 4q 2020 roku
    dodatnie przepływy na kwotę minimum 44 mln zł w czwartym kwartale

• Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~Drago [91.237.85.*]
    Bedzie dobrze:)
  • Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~GMBH [37.30.53.*]
    Ty mówisz o przepływach a ja o zysku netto . To nie musi iść ze sobą w parze. Oczywiście cały ten post to tylko moje zdanie i nie należy się kierować tym wpisem podejmując decyzje inwestycyjne . Pozdrawiam .
    z czegoś te przepływy muszą wynikać
    44 mln nie biorą się z powietrza
    to jest żywa gotówka w firmie
    zobowiązania długoterminowe inne mają swoja definicję w księgowości i tu nie ma dużego pola manewru. no przecież nie grali na instrumentach pochodnych, nie mieli warrantów itp,
    zeszły im zobowiązania, pewnie też należności i wygenerowana została gotówka - tak rozlicza się kontrakt. nie widzę tu innej możliwości zważywszy, ze nie mieli istotnych nadzwyczajnych rezerw, nie mieli żadnego zbycia aktywów.
  • Do inwestora . Autor: ~GMBH [37.30.53.*]
    Pojawi się raport albo wcześniej szacunki tego raportu to będziemy mądrzejsi . Póki co trudno omawiać zawartość raportu , którego jeszcze nie znamy . Pozdrawiam .
    Czyżby dzisiaj szacunki wyników za 2020 rok ok. 19-20? :) Zobaczymy.
  • Re: Jaki wynik za Q4 obstawiacie? Autor: ~Chazar [31.0.85.*]
    Ze względu na odpisy mogą pracować nad sprawozdaniem do piątku bez wyników wstępnych, ale mogę się mylić.
    Przecież sprawozdanie jest na pewno już gotowe. Budimex na przykład szacunki zysku podawał w styczniu.

Kwestia wrzucenia ESPI
  • Do inwestora . Autor: ~GMBH [217.153.90.*]
    Szacunki wyników są nie mam więcej pytań :) . Pozdrawiam .
[x]
COMPREMUM 5,70% 0,89 2025-11-14 16:28:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.