Zarząd Boryszew S.A _"Emitent"_ informuje, w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 40/2018 z dnia 12 marca 2018 roku oraz informacji przekazywanych w raportach okresowych Emitenta, że w dniu 26 kwietnia 2021 roku spółka pośrednio zależna od Emitenta – ZM SILESIA S.A. otrzymała decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Katowicach _"Izba"_ z dnia 19 kwietnia 2021 roku określającą zaległe zobowiązanie podatkowe ZM SILESIA S.A. _"ZM SILESIA"_ w podatku VAT za 2012 rok w kwocie 28,6 mln zł powiększone o odsetki od zaległości podatkowych w kwocie około 16 mln złotych. Dyrektor Izby nie podzielił stanowiska ZM SILESIA, że ta dochowała należytej staranności przy weryfikacji rzetelności podatkowej niektórych ze swoich dostawców, którzy jak się okazało nie odprowadzili do budżetu należnego podatku VAT. W konsekwencji, zdaniem Izby, ZM SILESIA nie miała prawa do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony wykazany na fakturach wystawionych przez nieuczciwych kontrahentów. Przedmiotowa decyzja jest ostateczna. W związku z odmienną oceną powyższych okoliczności Spółka zamierza zaskarżyć w/w decyzję do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Zarząd Emitenta, informuje, że ryzyka związane z otrzymaną decyzją ujęte są w księgach rachunkowych Emitenta jako zobowiązanie bilansowe _wartość zobowiązania wynikająca z decyzji_ oraz jako zobowiązanie warunkowe _wartość odsetek_. Mając powyższe na uwadze, na dzień sporządzenia niniejszego komunikatu, okoliczność wydania powyższej decyzji nie rodzi po stronie Emitenta konieczności dokonania dodatkowych jednorazowych operacji o charakterze księgowym.
teraz kroplówkę temu giełdowemu kadawerowi podaje już chyba jeden zdesperowany leszczyk, bo grubi (fundy) pouciekali, rynek tego mopem nie chce dotykać, zarząd nie dotrzymuje słowa z podawaniem obiecanych komunikatów, doświadczenie hutmena i impexa jest wciąż w świeżej pamięci, wyniki za 4Q odwołane...
szkoda, ze s spadł na niższy poziom rozmowy... trudno masz problem ze mną czy z borkiem? nie zabraniam ci dwoić się czy troić a pisać możesz o mnie co chcesz i ile chcesz - chyba wiesz, gdzie i jak głęboko mam takie płaczliwe pisanie o mnie
ja nie mam ani ambicji, ani zamiaru wpływać na kurs, a to że masz problem z borkiem czy moim pisaniem, to już twój problem
pewnie gdybym inaczej, to popierałbyś mnie wtedy? eh, te umoczone w borku marudy...
Nie cwaniakuj tak, ja nie czuje się umoczony kupiłem w obecnej cenie bo uważam że jest niska na skalę działalności i możliwości firmy to tyle, a tacy niby bezinteresowni naganiacze nie robią na mnie żadnego wrażenia co najwyżej śmieszą swoją " przypadkowa" bezinteresownoscia
mnie nie interesuje, czy i co oraz po ile kupiłeś - to twoja sprawa, a klawiatura wszystko przyjmie możesz więc chwalić się lub wypłakiwać, a to, co ty uważasz o borku - też twoje i... tyle twojego
ja nie naganiam w żadną stronę, jak będę powód do zachwalania waloru, wtedy o tym napiszę, a na razie takiego nie widzę (no i od kiedy na borku trzeba naganiać? - grawitacja i spółka same cisną na kurs),
a skoro tak boisz się moich wpisów - ignoruj je, proste
i nigdy nie pisałem, ze na tobie czy kimkolwiek chcę robić wrażenie
mnie zaś rozbawia takie wypłakiwanie się jak twoje na tych, co mają inne zdanie niż ty
jak dla mnie borek może spadać lub rosnąć, a ty możesz zarabiać lub tracić - twój cyrk, twoje małpy, mnie nie obchodzi twoja inwestycja
Dnia 2021-04-27 o godz. 11:48 ~Ed napisał(a): > ... ja nie czuje się umoczony kupiłem w obecnej cenie bo uważam że jest niska na skalę działalności i możliwości firmy ...
Dnia 2021-04-27 o godz. 11:48 ~Ed napisał(a): > ...kupiłem w obecnej cenie bo uważam że jest niska na skalę działalności i możliwości firmy...
to dlaczego: - fundy pouciekały? - nie ma tłumu kupujących? - rynek uważa inaczej niż ty - ty wiesz lepiej? - kurs od lat spada? - pozbyto się hutmena, impexu, Konina? - zarząd odwoął wyniki za 4Q? - nie podano (kolejnej) nowej strategii? - kurs jest podtrzymywany podawaniem kroplówki i tlenu - czasem tylko za kieszonkowe?
Zarząd Boryszew S.A _"Emitent"_ informuje, w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 8/2021 z dnia 26 kwietnia 2021 roku w sprawie decyzji Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Katowicach z dnia 19 kwietnia 2021 roku określającej zaległe zobowiązanie podatkowe spółki zależnej od Emitenta ZM SILESIA S.A. _"ZM SILESIA"_ w podatku VAT za 2012 rok _"Decyzja"_, że w dniu 4 maja 2021 roku ZM SILESIA otrzymała zawiadomienie Sądu Rejonowego Katowice-Wschód w Katowicach ws. wpisu hipoteki przymusowej na nieruchomościach ZM SILESIA do kwoty 75,6 mln złotych jako zabezpieczenie należności związanych z wykonaniem Decyzji. Emitent podkreśla, że, w związku z odmienną oceną stanu faktycznego przyjętego w Decyzji, ZM SILESIA zamierza zaskarżyć w/w decyzję do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. O kolejnych istotnych zdarzeniach związanych z powyższymi zdarzeniami, Spółka będzie informowała w trybie kolejnych raportów bieżących.