Czy były jakieś nowe informacje ? W świecie krypto tokeny NFT szaleją, projekty znikąd osiągają wycenę po kilkaset mln $, a tutaj od pół roku KNF blokuje ? Ciekawe czy w ogóle gotowy jest ten projekt, chociaż kiedyś albo prezes CodeAddict albo INC wypowiadał się, że technicznie nie jest to trudny projekt, więc może i mają gotowe. Tylko pytanie kiedy jest szansa na wypuszczenie ? Jak po obecnym boomie na NFT to słabo, bo obecnie taka informacja mogłaby podbić wycenę kilkukrotnie. np. jeden z nowych tokenów, które powstały w tym miesiąca, a tokenizuje dzieła sztuki (więc podobny przypadek jak gry komputerowe) dochodzi już do $1mld.
Boom na ntf to jeszcze dobre kilka lat będzie, a Raisemana wychodzi w drugiej połowie roku. Więc na spokojnie, niedługo raport roczny(12 sesji nie licząc dzisiejszej), jako że wszystkie ważne projekty zostały zaczęte w 2020 roku to w raporcie powinniśmy dostać update odnośnie każdego z nich.
Z KNF ja to rozumiem tak, że chcą dograć wszystko pod względem prawnym. Żeby wszystko było jasne, regulacje do których się trzeba stosować, jak to rozliczać etc. + zezwolenie. Raismana bierze udzial w tym innovation hub, także też mozna poczytać na czym to polega :)
Jakby ludzie stracili wiarę to by walneli pkc. Co byłoby dziś dość nierozsądne biorąc pod uwagę że za tydzień raport q1 a za 3 tyg raport roczny, który powinien być całkiem ciekawą lekturą. Od ponad miesiąca nie było żadnego ESPI ale to nie znaczy że w spółce się nudzą i nic nie robią. Biorąc pod uwagę liczbę projektów i skalę zatrudnienia myslę że są zawaleni robotą. Jestem ciekaw o ile wzrosło zatrudnienie w ciągu ostatnich miesięcy, może w raporcie q1 będzie info.
Przez Movie Games masz na myśli PLW czy jednak movie games? Fakt że inc współpracuje z movie games ale z drugiej strony PLW ma spory pakiet w CDT. Myślę że w dalszej perspektywie - niewątpliwie dobrze. W bliższej zresztą też. INC ma piecze nad Raisemana, choć pewnie PLW też tam swoje 3 grosze dorzuci, ostatecznie będą jednym z większych beneficjentów platformy. Jak się zastanowić to w raporcie q1 powinni dać znać jak im Gigafactory idzie. Póki co, trzeba czekać.
Mam na myśli Movie Games - firma zainwestowała w sławnego developera, razem z INC stworzyli spółkę na rynek rumunski.
Koneksje biznesowe i znajomości często przekładają się na jakie przyszłościowe projekty i zastanawiam się czy mimo współpracy z PLW codeaddict może również jakoś skorzystac na doświadczeniu movie Games.
Mam nadzieje ze raisemana będzie dla obu spółek tj movie i PLW platforma do promowania swoich produkcji a co za tym idzie inc i coddeadict będą odcinały kupony.
Pozostaje tylko czekać
Chyba nie wiecie co tu się dzieje :) Popatrzcie na wskaźniki.. to zaraz zacznie pikować. Na jednej ręce policzyć można spółki o tak niskiej kapitalizacji a takim potencjałem.. FF na poziomie 30% i większość akcji zebranych. Współpraca z GPW, startupowe projekty, PlayWay :) Jest jeszcze tanio.. niedługo będą łykać po 7 zł... a akcji już nie ma coraz mniej.
Dokładnie gpw by nie obwieszczała że wchodzi w raisemane gdyby nie byli tego pewni... papier lubi jak jest cicho ale tutaj raczej wysyp inf przed nami.. zobaczymy
No właśnie chodzi o to, że pikować można tylko w dół...
Wielokrotnie pisałem, że wg mnie trafiliśmy na perełkę i moje osobiste zdanie jest takie, że za np 10 lat kurs będzie 3 - cyfrowy.
Jestem tu na bardzo długi termin i co jakiś czas dokupuje więc patrzę trochę z boku na to co teraz się dzieje. Mam nadzieję, że wszelkie poprzednie info i wejście dużych spółek w grę wróży dobrze na przyszłość bo jeżeli nie to czym w takim razie kierować się przy wyborze spółek do inwestowania?
Może by oczywiście tak że z planów nic nie zostanie ale czy udziałowcy pozwolą sobie na utratę zainwestowanego kapitału i reputacji?
Reasumujac, cierpliwi zostana wynagrodzeni
Raisemana jest już od kilku miesięcy gotowa, wątpię by GPW porzuciła ten projekt biorąc pod uwagę jak popularny i przyszłościowy jest to temat. Esportsbase też już prawie gotowa, zaglądałem do aplikacji i pojawiła się opcja wyboru gry, choć na liście jest tylko CS:GO...chyba że była już wcześniej a przeoczyłem. Ale tak czy inaczej o ww. projekty jestem spokojny. Natomiast ciekawi mnie bardzo jak idzie temat gamingu, na jakim etapie są pracę i czy skompletowali już pełny zespół. Co do 3-cyfrowego kursu za 10 lat to całkiem możliwe choć ja aż tak daleko w przyszłość nie wybiegam - w międzyczasie mogą być dodruki, splity itp. Liczę na kurs 2-cyfrowy pod koniec 2021, najdalej połowa 2022. Ps. Oczywiście z definicji pikowanie to lot ostro w dół, wiadomo. Ale z kontekstu winika że po prostu źle dobrane słowo.
Jednak w polszczyźnie istnieje też rzeczownik pik oznaczający punkt szczytowy. Dotychczas miał on charakter specjalistyczny (należał i należy do języka nauk ścisłych), lecz od niedawna bywa używany w tekstach o zasięgu ogólnym i w kontekstach niezwiązanych z chemią czy fizyką (por. „Sytuacja na Śląsku się poprawia. «Piki zachorowań już za nami»”, tytuł artykułu, bez autora, „Do Rzeczy”, 16 czerwca 2020 r.). To w związku z nim zapewne powstaje nowe pikować 'wykonywać ruch w górę' – jak w zdaniach: „Krzywa zachorowań pikuję [sic!] w górę” (K. Badziąg, „Pandemia a'la [sic!] Polska”, „Salon 24", 30 lipca 2020), „Krzywa zachorowań zamiast opadać, lub wypłaszczać się pikuje mocno w górę [...]” (Redakcja, „Ponoć koronawirusa już miało nie być...”, „znadRudy.pl”, 31 października 2020 r.). Jak widać, autorzy przywołanych zdań mają obawy, czy użycie samego czasownika pikować będzie dobrze zrozumiane, dlatego wskazują kierunek czynności (pikuje w górę).
pik (piki l. mnoga) oraz pikowanie dowa rózne słowa w technice. jedno dotyczy punktu wykresu a drugie czynności. jak ktoś nie umie odróznic to czas wrócić do szkoły
Wyniki będą mizerne ale kto by patrzył na wyniki finansowe jak jeszcze żaden projekt nie ruszył? Natomiast to co będzie w raportach istotne to informacje o postepach nad projektami. Ale to raczej pojawi się w raporcie rocznym pod koniec maja. Jutro dadzą pewnie szczątkowy raport za 1q, gdzie poza mało istotnymi przychodami będą dane na temat liczby przepracowanych godzin, a co za tym idzie wielkości zespołu.