3LP to czarny koń. Już w zeszłym roku w czwartym kwartale w przychodach 57 proc. stanowili klienci zewnętrzni, ale myślę, że to dopiero początek rozwoju.
W kwietniu 2022 nowa hala. Będą mieć łącznie 105tyś m2, zamiast obecnych 80tyś m2. Na razie zyski z 3LP są małą częścią zysków grupy kapitałowej, ale to się może zmienić.
Wiemy ze 3LP będzie, wiemy ze TIM będzie miał z tego korzyści …
Tylko jak na razie nie ma żadnych szczegółów i harmonogramu IPO dlatego cos mi się wydaje ze to będzie się „rodzic” w cenie TIM dopiero w 2022. …
Jeden komunikat niczego nie załatwi …
Prospekt, ustalenie ceny max, zapisy, przydział, wprowadzenie na GPW to nie jest 1 dzień
… a dopiero po ustawieniu ceny sprzedaży i przydziale akcji będzie wiadomo ile faktycznie ma z tego TIM
3LP będzie mocno pozytywnie wpływać na wycenę TIM-u bo to prężnie rozwijającą się firma z olbrzymim potencjałem rynkowym, która będzie zarabiała kupę kasy. Wejście na giełdę to sprawa nieco wtórna - nie sądzę że TIM odda teraz w obce ręce jakiś wielki pakiet akcji (myślę że może to być 20%), ale to będzie zapewne zależało od popytu/wyceny. Myślę że jednym z celów jest też pokazanie wartości spółki. Nie wykluczam że w ciągu np. 2 lat wróci temat "opcji strategicznych" i szukania inwestora na TIM, bo przecież prezes Folta młody już nie jest... o może zechce się "skeszować", ale wtedy na bank będzie to dobra okazja dla wszystkich akcjonariuszy
Nasz dotychczasowy i jedyny akcjonariusz, spółka TIM, nie zamierza sprzedawać posiadanych akcji. Nie jest to zatem IPO, które ma na celu pozyskanie kapitału przez założyciela. To są akcje nowej emisji, więc pieniądze trafią do spółki - chcemy je przeznaczyć na rozwój. Na razie trudno powiedzieć, jaka będzie wielkość oferty. Nowa emisja na pewno obejmie przynajmniej taką liczbę akcji, która po jej przeprowadzeniu będzie stanowić co najmniej minimum wymagane przez regulacje prawne w zakresie zapewnienia płynności obrotu akcjami spółki" - powiedział prezes 3LP.
O rozpoczęciu działań przygotowawczych do przeprowadzenia pierwszej oferty publicznej akcji oraz dopuszczenia ich do obrotu na rynku głównym GPW poinformował w czerwcu TIM, który jest obecnie jedynym akcjonariuszem 3LP. Spółka 3LP powstała w 2016 r. poprzez wyodrębnienie z ówczesnego działu logistyki TIM.
Zgodnie z opublikowanym sprawozdaniem zarządu z działalności spółki za 2020 r. kapitał zakładowy 3LP dzielił się na 59,1 mln akcji.
Wyraźnie piszą że kasa na inwestycje potrzebna nie na 2023 a 2022. To już czwarta spółka prezesa wprowadzana na giełdę. Teraz jest dobry okres, duże wzrosty to i dobry czas na IPO. Myśle że będą się spieszyć żeby się załapać na okres wzrostów na giełdzie
Po IPO na konto 3LP wpłynie kilkadziesiąt milionów pln i wartość spółki będzie rosła. Wiekszościowym akcjonariuszem będzie TIM. Zgadnijcie gdzie popłynie większość zysku.