prosze o udzielenie mi porady na temat sprzedazy dolara , posiadam oszczednosci w tej walucie i za pol roku bede musial zmienic je ma polska walute, jak Pan radzi sprzedac teraz czy pozniej?
para walutowa o którą Pan pyta jest ostatnio pod wpływem z jednej strony dobrych informacji z polskiej gospodarki ( wzrost płac, produkcji detalicznej ) a z drugiej strony złych informacji które płyną z USA gdzie cały czas istnieje obawa dotycząca kondycji rynku nieruchomości i problemów z rynkiem kredytów hipotecznych ( dodatkowo ostatnia obniżka stóp w USA jeszcze osłabiła dolara). Opisane czynniki powinny nadal prowadzić do umacniania złotego.
Szans na wzrost kursu ( zatem bardziej opłacalengo wyjścia dla Pana) szukać jednak możemy w analizie technicznej w ramach której USD/PLN utrzymało sie kanale spadkowym ( trend główny) opierając się jednak o jego dolne ogranicznie - można zatem oczekiwać że kurs ma szansę wzrosnąć w okresie np 1- 3 mcy do poziomu 2,72-2,74 ( bacznie jednak należy śledzić kurs i jezli jednak kurs spadnie poniżej 2,63-2 powyższa analiza nie będzie miała już takiej istotności).
Odpowidając na Państwa pytania z forum dotyczące wychodzenia z danej waluty zawsze staram się wskazać na możliwości sprzedaży waluty nie w ramach jednej transzy a np. kilku upłynnień w okresie np 1 czy 2 miesięcy - pozwoli to na uśrednienie ceny wyjścia.
Pozdrawiam
Piotr Piaszczyk
X Trade Brokers DM S.A.
złoty spadł już mocno poniżej 2,60 rynek podobnie jak podczas naszej pierwszej rozmowy na forum nadal kieruje sie w trendzie spadkowym - jedynym możliwym sposobem wyznaczenia jego końca jest bieżąca analiza zmian rynkowych a póki co żadnych czynników mogących go odwrócić ja nie widzę - jeśli nie postanowił Pan wyjść w kilku ruchach z posiadanych dolarów stoi Pan przed dylematem wyjśca w jednej transzy. Znadujemy się na bardzo niskich poziomach i rynek potrzebuje określonego ruchu korekcyjnego - niesety nie jestem w stanie określić kiedy ona nastąpi a to byłby najlepszy moment wyjścia - ryzyko oczekiwania na korrekte to ryzyko dalszych spadków i przy korekcie możliwy powrót np pod dzisiejsze poziomy. (Zawsze moze Pan zdecydować się na stopniowe upłynnianie środków).
witam,
w teori akademickiej obniżka stóp procentowych danej waluty powoduję jej osłabienie, a podniesienie stop procentowych zaowocuje aprecjacją jednostki monetranej danego kraju.
Sugeruję tylko zwrócić uwagę że dane makroekonomiczne (zmiana stóp procentowych) nie zmienia kursów walutowych tylko robią to inwestorzy którzy interpretują te dane. pozostaje pytanie jak je zinterpretują.
co do ostatniego pytania to sam musi znaleść Pan odpowiedz na to pytania, wiem że od kąd ten wątek się rozwija to złoty umocnił się o 12 gorszy czyli w ciągu miesiąca. siła sapdkó jest duża wieć nie zdziwi mnie ja za miesiąc bedziemy kolejne 12gr niżej. Złoty systematycznie się umacnia i tylko ten kierunek mogę Panu wskazać jako najbliższą przyszłość polskiej waluty.
pawel