Niech inwestują, niekoniecznie duże dywidendy są dobre. Ja jestem zadowolony raz z ciągłości, dwa z podniesienia. Warto zauważyć, że w poprzednim trudnym roku, spółka wypłaciła dywidendę. Pozdrawiam. Dywidendowy
Giełda nie jest alternatywą dla lokat więc porównanie bez sensu, szczególnie biorąc pod uwagę wahania kursu STF w ostatnich latach.
Co do inwestycji to częściowo się zgodzę, ale po co robi się inwestycje? Żeby inwestorzy zarobili! A jak mogą zarobić? Przez dywidendę, której nie ma na sensownym poziome od lat.
Piszesz o dochodzie inwestorów, on wynika z dywidend oraz wzrostu ceny akcji. Jak ci pbv maleje, to dla dobrej spółki nadgoni do parametrów branżowych. Jak? Wzrostem ceny akcji. I tu masz swój dochód. Przecież na dywidendzie de facto tracisz, dostajesz netto a odcięcie prawa jest według wartości brutto. Jedynie przez IKE nie tracisz podatku, co akurat ja robię. Dywidenda nie jest dochodem w tym sensie, tylko korzyścią gotówkową, którą powinno się reinwestować. Dopiero po latach jest faktyczny dochód. Pozdrawiam. Dywidendowy