• doradca kredytowy Autor: adambankier.pl [86.161.101.*]
    Witam,

w jaki sposób zostaje sie doradcą kredytowym - z tego co sie orientuje nie ma specjalnych egzaminów w tej profesji. Proszę o informacje w jaki sposób moza zdobyc wiedzę w tym temacie - kursy, szkolenia, moze jakies studia podyplomowe, fachowa literatura, linki w internecie.
  • Re: doradca kredytowy Autor: bogus [83.3.9.*]
    Witam. Pierwszym krokiem do zdobycia umiejętności doradcy kredytowego jest podstawowa wiedza w zakresie usług finansowych. Polecam kierunkowe studia podyplomowe w zakresie finansów i bankowości. Szkolenia raczej przeznaczone są już dla prawcowników instytucji finansowych. Praktycznie większość uczelni ekonomicznych prowadzi takie studia, natomiast polecam wybór tych renomowanych. Życzę powodzenia.
  • Re: doradca kredytowy Autor: adambankier.pl [86.155.4.*]
    Dnia 2007-09-27 o godz. 11:54 bogus napisał(a):
    > Witam. Pierwszym krokiem do zdobycia umiejętności doradcy
    > kredytowego jest podstawowa wiedza w zakresie usług
    > finansowych. Polecam kierunkowe studia podyplomowe w
    > zakresie finansów i bankowości. Szkolenia raczej
    > przeznaczone są już dla prawcowników instytucji
    > finansowych. Praktycznie większość uczelni ekonomicznych
    > prowadzi takie studia, natomiast polecam wybór tych
    > renomowanych. Życzę powodzenia.

Witam ponownie. Dziękuję za udzielenie odpowiedzi. Pana sugestie spowodowały kolejne moje pytania.

Powiedzmy, iz posiadam pewną podstawową wiedzę z zakresu usług finansowych - czy pisząc o studiach podyplomowych miał Pan na myśli jakieś konkretne poruszające szerzej tematykę kredytów, jeśli tak proszę o konkretne adresy uczelni. (ja spotkałem sie ze studiami podyplomowymi ogólnie bankowość).

Czy jest mi Pan pomimo tego iż nie jestem pracownikiem instytucji finansowej (przynajmniej w obecnej chwili) podać również konkretne namiary szkoleń z tej dziedziny.

Wspomniał Pan również o uczelniach ekonomicznych (renomowanych ) które prowadzą takie studia - proszę w miarę możliwości o nakierowanie - interesują mnie głownie jak już wspomniałem , podyplomowe oraz magisterskie uzupełniające.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • Re: doradca kredytowy Autor: bogus [83.3.9.*]
    Witam ponownie,
    co do studiów podyplomowych można wybierać te o specjalności doradca finansowy, ale i te ogólne bankowość będą również krokiem w kierunku zdobycia tego zawodu np. tutaj
    http://www.ae.wroc.pl/studia/72/studia_podyplomowe.html . Z drugiej strony zachęcam do próby rozpoczęcia w ramach systemu praktyk lub stażów np. w firmach pośrednictwa kredytowego, co pozwoli zdobywać już konkretne umiejętności. Życzę powodzenia.