O spółce dowiedziałem się przypadkiem na forum bankiera innej spółki.
Kupiłem akcje NWAI ale za drobne.
Jestem inwestorem dywidendowym, długoterminowym.
Do tej pory miałem praktycznie tylko spółki SP. Ale to co ostatnio tam płacą to szkoda gadać.
Chce tu wejść za znaczącą kwotę. Przy której kurs 1 czy 2 zł w jedną ze stron ma znaczenie.
Znam zachowanie kursu spółek po wypłacie dywidendy. Zawsze jest lekki dołek przed powrotem do normalnego kursu.
Stąd moje pytanie.
Mój cel to średnia w okolicach 21-22 zł.
Przy moich celach mogę niechcąco zawyżyć kurs.
Coś już dokupiłem. Ale chciałbym zebrać papier przed raportem.
Co sądzicie? Przyszły tydzień może przynieść jeszcze lekką przecenę?
Trudno będzie zdusić kurs skoro kluczowi pracownicy kupują akcje w promocyjnej premiowej opcji po 17.25zł a największą podaż (ok. 40tys szt) która była na tej spółce została wchłonięta po 19zł
Niestety dla nas takich chcących większy pakiet jest tu kilka osób. Gdzieś na którymś forum ktoś pisał że jego znajomy zbiera od roku I ma już ponad 50tys szt I dalej zbiera.
Więc sam widzisz co tu się dzieje. Bez rozgłosu powolutku pod kolejną dywidendę
Tym razem może będzie 4zł
Ja zbieram do 14.04 bo 15 pewnie wpłynie Kasa z dywidendy i będą dokupywać jak w tamtym roku.
Przy dywidendach rzędu 2zł na akcje ponizej 20zł raczej takich desperatów do sprzedazy nie powinno być poza tym są jeszcze pewnie inni chętni do kupna ponizej 20zł.
Jedyną szansą na dokupienie wydaje się postawienie batona-straszaka po prawej stronie. Historycznie 20zł spółka miała na początku swojej kariery na GPW tyle że wtedy pokazała 1,6mln zysku netto z tego też powodu nie wierzę w zakupy poniżej 20zł zakładam wręcz że po 21 już nie kupimy
Sądzę że teraz, po dywidendzie jest jedyna szansa żeby kupić kilka tys akcji nawet po 20 zł.
Bo kiedy jak nie teraz.
Już sam nie wiem. Czy zbierać co jest czy jeszcze czekać.
Dziś druga sesja po wynikach, wygląda na to że przez weekend wyniki ostudziły oczekiwania inwestorów + wiele jeszcze wyników rocznych na bardziej płynnych spółkach. Sell in may and go away, szczególnie że do następnych wyników troszkę czasu. Mała redukcja nie jest zła zwłaszcza jeśli są kupujący ;)
Ja wiedziałem że tak będzie. Ze nie wytrzyma ktoś i ustawi się po te 20zl na kupnie. I po co? Jak mozna było przydusic kurs na 18 a może i jeszcze niżej?
Ale nie !!!!! Ja muszę mieć NWAI .
Nasz Q
Tak byli by wszyscy zadowoleni
Wejść w spółkę która ma milion zysku a cena 20 zł a obroty jak sklep warzywny to trochę szaleństwo.Zobacz Asbis dużo tańszy przychód w samym marcu miliard zyski rocznie kilkaset milionów i obroty na giełdzie ogromne.Tutaj jak będziesz chciał sprzedać więcej akcji to cena spadnie 20-30 procent.Pod jakie wyniki ma ta spółka rosnąć??? Że zatrudnili 5 osób?Kolega ma sieć kwiaciarni i zatrudnia 80 osób a zysk znacznie większy niż tutaj
Cena akcji 22 przy zysku 1 mln.a cena XTB 17-18 zł przy zysku kwartalnym 90 mln złotych.Ciekawe kto napompował tak wysoko cenę tej spółki.Potem zleci i będą płakać Ci co kupili
Każdy inwestuje wg własnych założeń.
Jeżeli spolka wypłaca mi co rok 10% z zainwestowanego kapitału ( pomijam ze kupuję i trzymam) to trudno o lepszą lokatę kapitału.
Za 2 lata będę miał całkowity zwrot inwestycji z samej dywidendy. Jak wtedy będzie wycena NWAI?
A inflacja będzie 5-6 procent rocznie czyli na czysto będziesz miał 4-5 procent ...zwróci Ci się po 20-25 latach Dzisiaj super obroty 3400 zł....nawet w warzywniakach mają większe.
Widzę że czytasz bez zrozumienia. po 2 latach - no po 3 cena akcji będzie moim czystym zyskiem. co do porównania z xtb to mają podobne wskaźniki ( mam obie ) ale zakładam że Nwai jest przed skokowym wzrostem a Xtb już część wzrostu rynku ma za sobą i będzie mu coraz trudniej wykazywać takie wzrosty.
Andrzej- co Ty za bzdury piszesz. Cenę akcji pomnóż jeszcze przez ich ilość to będziesz wiedział jaka jest wartość spółki. Nie pisz takich bzdur bo to świadczy o tobie choć jesteś anonimowy. Takimi głupotami na spadki też nie pospekulujesz ....
Wojtas ....ale macie obroty 13 tys to jakby kupić jeden porządny garnitur w sklepie.Zysk milion na rok....śmiech na sali.... że to jest spółka giełdowa.Wlasnie opublikowali raport Asbis wzrost zysku w 1 kwartale 575 procent....obroty miliardowe a cena za akcję tyle samo co tutaj.....masz roZum to wyciągnij wnioski.Tutaj cena powinna być i będzie 2-3 zł..Wtedy można kupić trochę akcji wyższa cena to kosmos marzycieli... przypomnijcie sobie za rok dwa.Najlepsza cenę do zysku na np.Rank Progress bo bliską 1 a cena akcji 2,4 zł.Wartosc majątku na jedną akcję Rank Progress to 11 zł.majatek spółki 900 mln zł.a tutaj....śmiech na sali ...warzywniak nie spółka....milion to ja mam rocznie zysku na giełdzie.
Zysk na gpw to coś imponujacego ale bańka? Polecam otworzyć blog szybko znajdą się chętni którzy zechcą zgłębić techniki zarabiania na kwiaciarniach znajomych, ja bym poczytał:))
Wilczątko mało znasz życia skoro nie wiesz że klub żużlowy w mieście wojewódzkim jest sponsorowany w wysokości ok 1,5 mln złotych rocznie przez właściciela sieci kwiaciarni Nie będę pisał nazwiska bo RODO ale bez trudu znajdziesz w Google w 30 sekund.Nie mam ani jednej akcji tego śmiesznego biura maklerskiego ....i dziwię się że ktoś podnieca się zyskiem 1 mln zł....Dobre biuro nieruchomości może mieć podobny zysk...przy takich cenach domów, mieszkań i działek.
Zarabiasz na Asbis super. Ja mam Nwai od 7.50 I nie narzekam. 1mln zysku to nie tak mało przy kapitalizacji 32mln. Można zarabiać nawet na spółkach które straty przynoszą. Lecz pewnie tylko Ty Super spółki potrafisz znaleźć i czerpać mega zyski. Nie rozumiem co Ci mały obrót przeszkadza ?
Rozumiem ze nie masz akcji Nwai ale chcesz mieć? I dlatego zniechęcasz do spółki?
Bo nie widzę innego sensu pisania na forum firmy która mnie inwestycyjnie nie interesuje.
Ja osobiście dobieram pomalutku bo czerwiec- lipiec bedzie bardzo ciekawy w spółce.
Mateusz z zespołem naciąga sprężynę
Dzisiaj obroty rekordowe 26 k... może dlatego że piatek i w warzywniaku więcej warzyw na rosół kupowali.
Dzisiaj sprzedałem prawie 1000 sztuk KGHM i kupiłem za całość aukcje innych spółek... obrót dzienny miałem 440 tyś ....czyli tutaj taki obrót przez dwa miesiące....
Zysk na KGHM 33 k...w tydzień bo kupione w zeszły piątek.
Powodzenia milionerzy....marzyciele.
Kiedy zbierałem Geotrans po 2 i 3 zł na niskich obrotach, biedota twojego pokroju pisała ile to zarabia na JSW. Jaką mieli wtedy płynność a ja zbierałem cierpliwie. Ja po roku oddałem z 1000% zysku i teraz się z nich śmieje tak samo jak z ciebie fantasto. Może chcesz porównać nasze pity 8c ? Czy tylko pisać bajki potrafisz?
Jak dla Ciebie obrót dzienny 400 k to fantazja to Ci współczuję i wiem dlaczego siedzisz na spółce która ma obroty jak w warzywniaku . Lepiej nie zaglądaj do prawdziwych spółek tylko nadal siedź spokojnie w piaskownicy i baw się w stawianie zamków z piasku
Ale dałeś przykład spółki która traci 33 procent rocznie i ma zysku milion złotych....to tak samo jak zysk tutaj.
JSW też można było kupić za 10-12 złotych i sprzedać ją za 100 złotych czyli zysk 1000 procent.
Współczuję Ci skoro uważasz że Geotrans z rekomendacja mocno sprzedaj uważasz za lepszą od JSW.To jakby kopaczy z ligi okręgowej porównywać do Barcelony i chyba nie masz wątpliwości kto jest w której lidze.
Dla mnie możesz mieć zyski w wysokości wielu milionów i za to mogę Ci gratulować i trzymać za Ciebie kciuki co nie zmieni mojego sądu że spółka na której jesteśmy ma forum jest mocno przewartościowania z takimi zyskami,obrotami nie powinna być droższa niż 5,5 złotych czyli ceny jaką była w sierpniu 2020.
Po co to piszę?
Żeby ludzie zastanowili się zanim w coś takie wejdą i stracą pieniądze .Jest kilkadziesiąt spółek które są o niebo lepsze od NWAI.
Ale mnie ubawiłeś. Za komika powinieneś robić. Dodatkowo nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Nadal waruj na forum NWAI i licz na to, że ktoś ci tanio odda akcje.
Zawsze największy zarobek jest na mało płynnym papierze. Tylko doświadczenie inwestorzy potrafią wyłapać takie perełki. Wtedy wchodzi się w akcje które jeszcze nie są zauważone przez rynek. Geotrans rynek zaczął zauważać powyżej 12 zł. Wtedy kiedy inni wchodzili ja rozpisywałem sobie zlecenia sprzedaży w przedziale od 18 do 22 zł W tej cenie brali ode mnie podobni do Ciebie. Bo była już duża płynność. Tak jak radzi większość podręczników dla początkujących inwestorów. Za 5 czy 10 lat czegoś może się nauczysz z własnego doświadczenie. Do tego czasu nadal będziesz ciągle tracił na giełdzie. Za krótki jesteś do nas skoro nie widzisz co to za spółka.
I co wymiękasz? Boisz się konfrontacji? Moja propozycja porównania PIT-ów nadal aktualna...
Chyba masz coś z glową skoro Uważasz ze społka z obrotami jak ta i z zyskiem 1 mln złotych to perełka...może dla takich Zeusów inwestycji jak Ty dla mnie to ..warzywniak ktory można kupić samemu lub we dwie osoby Cena akcji wzięta z 4 liter napompowana przez malutkie grono akcjonariuszy ktorzy mają gniota a uważają się za >>>>Zeusów,czyli Bogów giełdy. Zobacz sobie Asbis cena byla taka sama jak pisalem pierwszy komentarz a obroty 2 909 715 tyś zł a zysk 60 mln a w tym roku zysk jest większy o 570 procent... Może mądralo napiszesz w którą społkę warto zainwestować np 200 k i zobaczymy pod koniec grudnia kto więcej zarobi ja kupując 10 k akcji Asbis czy Ty kupując 10 akcji tego warzywniaka Zamiast PiTU mogę Ci w grudniu wysłać zdjecia apartamentu 86 m2 kupionego za zyski w tym roku....już zapłacone 75 procent reszta przy odbiorze kluczy na przełomie grudnia i stycznia...no ta bene ten developer nie jest na giełdzie i na zyski kilkakrotnie większe od tego warzywniaka
Ty poważnie nic nie ogarniasz. Żyjesz w świecie swoich fantazji i próbujesz do tych wyobrażeń przekonać innych. Nikt nie uwierzy w te fantazje bądź pewien.
Miałeś szansę przynajmniej nieco się zrehabilitować ale stchórzyłeś. Oznacza to że zysków z giełdy nie masz i nie miałeś.
Zdjęcie loftu to mogę wysłać już dzisiaj bo jestem jego właścicielem od 2016 roku. PIT z giełdy to twardy dowód. Ty opowiadasz tylko bajki skoro nie stajesz po męsku do konfrontacji. Żyj sobie w swoim świecie fantazji, mitomanie...
To do 2016 byłeś bezdomny? Czy masz takie małe zyski ze nie możesz kupić sobie nowego.Wiecej odpowiedziałem Ci na Rank....
To możemy porównać zarobki Ty na NWAI ja na Asbisie za taką samą cenę i taka samą ilość 20 k. Zobaczymy kto więcej zarobi...
"Jak działa procent składany na Asbisie - kapitał (...) - Forum - Bankier.pl" https://m.bankier.pl/forum/temat/9922635 Zeus poczytaj sobie jak coś zrozumiesz to daj znać....i nie pisz ciągle że płacisz duże podatki.... współczuję że nie potrafisz tak zrobić żeby płacić małe... świadczy to o Twoim myśleniu.
Zeusie... mądralo jak chcesz pokazać swoje zyski w PIT notabene 8 a nie 9 na pozycjach niezamkniętych i jak chcesz na tym PIT8 pokazać kasę jaką dostajesz dywidendy...nie wiem jak Ty ale u mnie są to bardzo duże pieniądze?
Jak pokażesz te zyski?
Nigdy nie sprzedajesz pod koniec roku spółkę że stratą tylko po to żeby odliczyć zysk? I nie dokupowaleś po chwili tracąc symboliczne grosze ale odpisując ogromną kasę z dochodu?
Dla Ciebie jednak taka spółka jak ta jest najlepsza....nie potrzeba szybkiego myślenia i podejmowania szybkich decyzji.
Mogę polecić Ci spółkę Echo ma super wyniki RdR tylko obroty dzienne jak tutaj, można umrzeć z nudów.
Czytając wpisy nabieram pewności że jesteśmy blisko przesilenia. Jako akcjonariusz - czego nie ukrywam , wolałbym korektę by dobrać. Niestety pomimo sygnałów korekty się nie spodziewam.