Naprawdę, wiązanie kursu złota bezpośrednio z kursem mennicy jest trochę nierozważne. To może mieć przełożenie jak media ogłoszą kolejną gorączkę złota, ale chyba zapominacie że spółka sprzedaje nie tylko złoto. Oprócz dywidendy i GPW ważne jest, żeby w czasie dobrej koniunktury dywersyfikować biznes. I ja jestem na przykład ciekawy, co jeszcze spółka tutaj zaprezentuje.
Tak, tylko patrzysz na to nieco zbyt wąsko. Złoto przekraczając barierę 2000 dolarów za uncję po raz pierwszy przekroczyło historyczną cenę, to spowodowało przede wszystkim - wysyp informacji w mediach o tym, jak to inwestycje w złoto mogą być zyskowne. W ogóle dużo się mówiło o inwestowaniu w złoto. A to napędza popyt i również giełdową spekulację. Ponadto, trudny ekonomicznie moment i spadające oprocentowanie lokat sprawiło, że ludzie faktycznie zaczęli interesować się alternatywnymi inwestycjami. Odbiło się to zarówno na ilości kont maklerskich, jak i ilości inwestycji w kryptowaluty oraz metale szlachetne. To więc nie jest tak, że jak złoto przekroczy 1750 dolarów i odbije górą to kurs Mennicy będzie rósł tylko z tego powodu. Mechanizmy są dużo bardziej złożone.
Pewnie obkupili się w ostatnie dwa tygodnie i wspólnie popatrzymy jak osoby które oddawały po 85-110 wywindują kurs na nowe ATH. Wiele wskazuje że odwrócenie trendu na zlocie staje się faktem...
Dnia 2021-04-08 o godz. 17:20 daw1985 napisał(a): > Kolejny dzień miłym zakończeniem.... > > Gdzie teraz ten zielony, dan itp? Skamlą gdzie indziej? > > Nawet MRC trochę poleciał. Jak tak dalej pójdzie to będę na zero :) > > Może druga połowa roku przyniesie zarobek. Póki co portfel minus 8 % ale było już minus 15% więc będzie dobrze.
Będzie dobrze! Ja jestem minus tylko na bankach, ale brałem je wiedząc że spadną przez frankowiczów. Cały portfel mam na sporym plusie głównie dzięki Mennicy i PZU, które co prawda dało mi 15%, ale jeszcze zapowiadana dywidenda. Szykuje się dobry rok :)