Wasko nic teraz nie pożyczyło tylko przedłużyli umowę która była od 2019 roku. Warto czytać ze zrozumieniem.
Zarząd WASKO S.A. (Emitent) przekazuje do publicznej wiadomości informację o podpisaniu w dniu 31 marca 2021r. z NOVUM S.A. (spółką powiązaną z Emitentem) z siedzibą w Warszawie aneksu do umowy pożyczki pieniężnej (Umowa), która została udzielona Emitentowi w kwocie 5.000.000,00 PLN (słownie: pięć milionów złotych) w dniu 02 grudnia 2019 .
Na mocy postanowień aneksu przedłużony został okres spłaty pożyczki do dnia 31 grudnia 2021r. Pozostałe postanowienia Umowy nie uległy zmianie.
Fakt nie zagłębiłem się wcale. Mój błąd. Ale czy mając gotówkę zasadnym jest przedłużanie czy spłacanie? Obserwowałem przepływy w innej spółce (pożyczki, wynajem budynków, usługi) z innymi spółkami głównego akcjonariusza. Kontrakt za kontraktem a zysków ze świecą szukać było. Może nie ta skala ale uczulony jestem na takie zagrywki.
Przedterminowe spłacenie części obligacji może też wyjaśnić sprawę :)
Zarząd WASKO S.A. (Emitent, Spółka) informuje, że w dniu 30.12.2020r. Spółka dokonała przedterminowego wykupu obligacji imiennych serii C (dalej jako "Obligacje") oraz dokonała zapłaty odsetek od Obligacji. Wykup nastąpił poprzez zapłatę kwoty pieniężnej w wysokości łącznej wartość nominalnej objętych Obligacji tj. w kwocie 15 mln zł, co stanowi równowartość 15 obligacji serii C o wartości nominalnej 1 mln zł każda,. Obligacje były oprocentowane według stałej stopy procentowej w wysokości 3,5% w skali roku..
Emitent o emisji Obligacji informował w raporcie bieżącym nr 43/2017 z dn. 08.12.2017r. oraz o przydzieleniu Obligacji w raporcie bieżącym nr 2/2018 z dn. 08.01.2018r.
Leo tak ale patrz jaki był zarzut
Znudzony napisał:.
Ale czy mając gotówkę zasadnym jest przedłużanie czy spłacanie?
Więc wkleiłem komunikat Wasko że spłacił więcej ...