Widać na wykresie, że kurs spółki jest w łagodnie wznoszącym się kanale wzrostowym. Spadek z czwartku jest podobnej skali jak spadki w styczniu, nie nastąpiło wyjście dołem z formacji, więc można zakładać, że wzrost będzie trwał nadal. Spodziewanej przez wielu, także przeze mnie, paraboli w górę póki co nie ma, ale dobre info na pewno rozrusza rynek. Wesołych!
Na razie nie ma żadnego trendu wzrostowego, będzie jak po czwartkowym spadku nastąpi nowy szczyt powyżej 27,80. Puki co mamy kanał konsolidacyjny gdzie, spód kanału to 18,95, a góra 29 tyle w temacie. Szkoda, bo też liczyłem na wyrwanie się z tej konsolidacji, Widać było wyraźnie parcie na wzrosty. Łącze czwartkowe spadki z wcześniejszym komunikatem o przesunięciu raportu rocznego oraz o systemie przydzielenia akcji w ramach systemu motywacyjnego. Te akcje częściowo zostały w czwartek wyrzucone przez pracowników.
Obiektywna mała analiza tego co zaszło na Blircie :
Dane finansowe spółki: 68 024 000 przychody netto za 2020 r( cztery kwartały) 41 664 000 koszty działalności za 2020 r ------------------------------------------------ 26 360 000 wynik ze sprzedaży za 2020r w tym zysk netto 21 931 000
Podsumowując spółka osiągnęła około 30 % zysku na towarach których w większości byli dystrybutorem.
Teraz dla porównania próba skalkulowania tego co może wydarzyć się w rachunkach spółki w 2021 roku ( na podstawie ostatniego komunikatu):
I Q 2021 : 11 600 000 przychody netto 5 800 000 zysk netto ( zakładam zysk około 50% bo dominuje już produkcja własna )
Nie wiem co będzie działo się w następnych kwartałach ale przypuśćmy ,że Blirt będzie osiągał zbliżone wyniki, więc w uproszczeniu wynik netto za 2021r może być : 4 x 5 800 000 = 23 000 000.