Raport niezły, ale rynek spodziewał się 2x tyle. + + 90% zwiększenie przychodów ogółem + 397% zwiększenie sprzedaży produktów własnych!
- - Spadek sprzedaży testów o połwę! - 50%
Ogólnie uważam że to oznacza że spółka ma się duuużo lepiej i nie jest już zależna od przychodów COVIDowych a to oznacza że właśnie obserwujemy budowanie bardzo mocnego fundamentu a nie sezonowych wzrostów... fajna spółka na długi termin,
Kuba cięższy temat do analizy. Nie widzę sensu samego zestawiania liczb kwartał po kwartale. Zadziało się coś co wpłynęło na wynik. Wskazują na zmiany sytuacji rynkowej i zmianę struktury popytu.
Uzasadnienie jest poniżej.
"Obecnie uzyskiwane wyniki sprzedaży wpisują się obserwowany od dłuższego czasu trend sezonowości sprzedaży oraz nowe tendencje rynkowe w przypadku pandemii, zgodnie z którymi coraz większy nacisk kładzie się na obszar szybkiej diagnostyki opartej o tzw. testy kasetkowe kosztem obszaru diagnostycznego RT-PCR. Niemniej jednak, w obszarze produktów własnych, które są głównym źródłem marży dla Spółki, nastąpił pięciokrotny wzrost sprzedaży w porównaniu do stanu sprzed i wczesnego okresu pandemii tj. pierwszego kwartału 2020 roku. Wartość sprzedaży w I kwartale 2021 roku była niższa niż w rekordowym IV kwartale roku 2020. Wynikało to przede wszystkim ze zmian sytuacji rynkowej oraz zmian struktury popytu, co było szczególnie widoczne w pierwszych tygodniach 2021 roku."
I tak mamy: - wzrost popytu na testy kasetowe - spadek RT-PCR - 5 krotny wzrost sprzedaży produktów własnych
I są rzeczy, które zaczęły mnie martwić. Pojawia się trochę więcej pytań.
Dnia 2021-04-01 o godz. 19:59 ~Kuba_Rozpruwacz napisał(a): > Dzieki za odpowiedz, rozwin troche co masz na mysli.
Nowe tendencje rynkowe, zmiana sytuacji rynkowej i zmiana struktury popytu. Według przekazanej informacji Popyt przesunął się na rzecz testów kasetkowych kosztem obszaru diagnostycznego RT-PCR. Popatrz na stronę www i odczynniki molekularne. Sprawdzając ostatnie espi związane z istotnymi zamówieniami to głównie dotyczyły produktów związanych z ekstrakcją i detekcją wirusów, enzymów przeznaczonych do produkcji wyrobów związanych z detekcją wirusów. Teraz w Espi piszą, że zmienił się trend a kiedy było ostatnie espi o jakimś istotnym zamówieniu? Pozytywna informacja z espi jest taka, że prawdopodobnie mamy branie np. na Proteneinze K.
Dnia 2021-04-01 o godz. 20:49 ~jarjarecki napisał(a): > Czyli siada sprzedaż enzymów do testów i teraz główne źródło dochodu będzie stanowić sprzedaż Proteinazy K...
Tego nie wiem za mało danych... natomiast faktem jest że piszą w espi o zmianie struktury popytu więc przesunął się z jakiegoś produktu na jakiś inny. Ja to widzę jak by troche uzasadniali mniejszy przychód względem IV Q. Z drugiej strony mówią o wzroście sprzedaży produktów własnych a ostatnie poczynania inwestycyjne wskazują kierunek. I to jest w mojej ocenie bardzo pozytywna informacja bo zrywamy z typowym wizerunkiem covida?
Dnia 2021-04-01 o godz. 21:01 abesiak napisał(a): > Dnia 2021-04-01 o godz. 20:49 ~jarjarecki napisał(a): > > Czyli siada sprzedaż enzymów do testów i teraz główne źródło dochodu będzie stanowić sprzedaż Proteinazy K... > > Tego nie wiem za mało danych... natomiast faktem jest że piszą w espi o zmianie struktury popytu więc przesunął się z jakiegoś produktu na jakiś inny. Ja to widzę jak by troche uzasadniali mniejszy przychód względem IV Q. Z drugiej strony mówią o wzroście sprzedaży produktów własnych a ostatnie poczynania inwestycyjne wskazują kierunek. I to jest w mojej ocenie bardzo pozytywna informacja bo zrywamy z typowym wizerunkiem covida?
Abesiak, na pewno są świadomi tego, że covid wieczny nie będzie i trzeba modyfikować produkcję na coś co jest systematycznie potrzebne na rynku, teraz mogą to zrobić, to jest ta chwila . Prawdopodobnie czekali na to wiele lat.
Zgadzam sie ze w tym tekscie moze byc po prostu wstep do strategii uwzgledniajacej pocovidowe czasy. Dobre byloby gdyby zajrzec w strukture przychodu bardziej. Moze cos podadza wiecej.
Spółka bardzo dobra i ciągle tania. Trzeba też pamiętać, że są w trakcie skokowego powiększania mocy produkcyjnych. Dostali na to spore dofinansowanie. Dzisiejsza sesja to raczej epizod, który raczej nie wpłynie na trend wzrostowy.
Na szybko mozecie zrobic jedna rzecz, odpalcie na 15 minutowym interwale kursy w datach 25 czerwiec do 30 czerwiec 2020, 11 wrzesnia i 23 do 30 grudnia. I zobaczcie co dzialo sie pozniej. Ten ostatni jest wlasciwie identyczny co nasz dzisiejszy. Na innych papierach jest wiele takich rozegran. Bylo glebsze niz sie spodziewalem ale wyniki rzeczywiscie nie licuja z bardzo duzymi oczekiwaniami. Natomiast kluczowa role w podpaleniu kursu miala spekula, na arkuszu co chwile po kilka akcji zanizajacy intesywnie kurs. Nic nowego ale dawno nie widzielismy takiego ruchu, wiec robi wrazenie.
Dawno mnie nie było ( nie było głowy po porażce mamy) ale podziękowania dla K.R gdy miałem oddać ostatnim razem to mnie przekonał do pakowania przy 19.
Przyznam że dziś oddałem przy 26, ale jutro wrócę. Jednodniową akcje robię na PCF all im. ( Ostatnio na jednodniowe cdr straciłem 3%:) dlaczego to pisze? A no po to żeby wiedzieli najnowsi akcjonariusze że częśc podpowiedzi jest tu czy jest dobrze czy źle. Każdy wybiera kiedy wejść i kiedy wyjść. Pozdrawiam
Ps wrócę bez względu na cenę
Gratuluje CzteryK. Zgadzam sie, ze jest tu duzo informacji ktore kazdy moze przemielic, i ja ucze sie od kiedy tu jestem na postach innych, na koniec musze przypomniec, ze moje posty nie sa poradami inwestycyjnymi a wlasnie zacheta do wlasnego rozwoju. Do zobaczenia. ;)