• dywidenda, pytanie od laika Autor: daw1985 [188.147.36.*]
    Nigdy nie szukałem specjalnie spółek dywidendowych. Mam kilka pytań

Rozumiem że jak w 2020r miałem akcje NWAI to dywidendę otrzymam?

Co oznacza termin dywidendy do 8 kwietnia? Jeśli przed 8 kwietnia kupię akcję to otrzymam dywidendę za 2020r? No i ta pula 1,5 mln akcji objętych dywidendą? Skąd ona i skąd wiadomo kto się do tej puli zalicza?

Sory za infantylne pytania, jednak nigdy dywidenda specjalnie mnie nie interesowała. Była to była jak nie to też się nic nie działo.
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~Janus [77.252.96.*]
    Aby dostać dywidendę musisz mieć akcje na 3 dni przed 8 kwietnia.
    Łącznie ilość akcji to 1.5 kk i wszystkie są objęte dywidendą
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~Jaroslaw [89.69.115.*]
    Jak nie kupiłeś to już nie kupisz z dywidendą
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~Zeus [83.9.67.*]
    Jeszcze we wtorek można kupić akcje i załapać się na dywidendę...
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~Jaroslaw [89.69.115.*]
    Nie wiem z kąd mi się wzięło T+3
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~YokoMoshi [94.172.66.*]
    Zeus, co sądzisz o sytuacji na Medico ?
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~Zeus [178.42.122.*]
    Tylko i wyłącznie spokój. Nie można ulec teraz emocjom.
    Medico to spółka na longa. Notowania jednolite wystraszyły niektórych inwestorów i stąd obecnie tak atrakcyjna cena.
    Strategia i pierwszy raport z działalności spółki zrobią swoje...

• Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~DarusUk [92.40.178.*]
    Przestan bredzic o jakiś longach na Medico czlowieku. Ubieranie tam teraz ekipy Ciszewskiego jakbys nie zauważył z resztą kto takie coś kupi? Nikt normalny
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~Jaroslaw [5.173.112.*]
    Niestety wygląda na to ze pomimo odcięcia nie da się jutro po 19 dokupić.
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~Zeus [83.9.79.*]
    @DarusUk [92.40.178.*] Masz rację to papier nie dla każdego. Trzeba mieć jaja żeby nie dać się wystraszyć.
    To, że lider biotechnologii w kraju przechodzi na jednolite po raporcie przed rejestracją zmian statusu spółki ma chyba znaczenie?
    Żal czytać Ciebie, człowieczka plującego jadem a nie mającego o niczym pojęcia. Żałosne...
    Ksiegowo fundamentalnie tam nic nie ma. Dlaczego jest na jednolitych? Popatrz w bilans.
    Prócz zadlużenia nic tam nie widze i nie mam pojęcia na czym mieliby zarabiac. Wk -4grosze. Z Bio wole ryzykować z amerykanskimi jak już a nie takie coś gdzie ubierają wiekszościowi.
    Nie znam dokladnie spółki ale wystarczy zerknać w bilans czy ostatnie espi i by nie mieć ochoty na poznawanie.
    Z resztą to forum Nwai a nasza gwiazda dziś niezle
    @DarusUk Co to za brednie. Po co się odzywasz jak nie masz wiedzy na temat sytuacji na MDB.
    Spółka weszła na giełdę przez Inbook. Ostatni raport dotyczy zamkniętej działalności poprzednika.
    Swoimi wpisami pokazałeś jaki poziom intelektualny prezentujesz. Trudno bardziej się pogrążyć.
    Nie ma sensu dyskutować w takiej sytuacji. Nikt niczego od Ciebie nie oczekiwał to po co się wypowiadasz na temat którego nie ogarniasz?
    Wielokrotnie wymieniałem posty na temat NWAi na innych forach. Z tego co wiem kilka osób weszło tu właśnie po takich formowych dyskusjach.
    Jeśli już musisz zabrać głos zorientuj się wcześniej czy nie zrobisz z siebie pośmiewiska jak ostatnimi wpisami na temat MedicoBio...
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~Jaroslaw [5.173.112.*]
    Co jest do cholery? Q jestem strasznie zły na siebie ze nie dobierałem jak Quercus wychodzil
    Nie tylko Ty masz do siebie pretensje.
    Może nawet tym razem po dniu dywidendy nie będzie zwyczajowego zjazdu jak to zwykle bywa. Pojawiała się okazja dla długoterminowców na tańsze zakupy.
    Ludzie coraz bardziej szanują papier. W końcu to druga z rzędy wypłata. Dużo wskazuje, że będą kolejne.

Raport kwartalny już za nieco ponad dwa tygodnie.
    Nie wiem czy będą chętni na oddanie akcji tuż przed.

NWAI robi się coraz bardziej rozpoznawalną spółką na giełdzie...
    Bajek nie kupuje jak i spółek szulerni grup Ciszewskiego itp. a to mamy w twoim Medico.
    Lubisz się błaźnić. Ale już skończ. Nikt tam cię nie zaprasza. To spółka dla inteligentnych inwestorów. Potrafiących wycenić przyszłość...
    Spekulantow nie inwestorów jak juz.
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: daw1985 [188.147.42.*]
    A skąd mogę wiedzieć czy kupuje z dywidendą? Przecież mogę kupić normalnie akcje.
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~oloch [91.145.139.*]
    Jeśli dzień dywidendy to 8 kwietnia, czwartek.

Dzień dywidendy to dzień, w którym należy mieć akcje na rachunku rozliczone w KDPW - co wcale nie oznacza dnia zakupu tych akcji, bo w dniu zakupu nie są rozliczone w KDPW.
    Wg stanu w KDPW nie jesteś posiadaczem akcji zakupionych w dniu dywidendy.

"Aby być posiadaczem akcji w dniu dywidendy, musisz je kupić odpowiednio wcześniej – aby zdążyły się rozliczyć w KDPW. Od 06.10.2014 roku obowiązuje 2-dniowy okres rozliczenia (wcześniej 3 dni). Zatem, jeśli nie ma masz akcji na rachunku, musisz je kupić najpóźniej 2 dni sesyjne wcześniej. Jeśli przykładowo dzień dywidendy przypada w piątek, musisz kupić akcje najpóźniej w środę. Analogicznie, jeśli nie chcesz otrzymać dywidendy, musisz je sprzedać najpóźniej 2 dni sesyjne wcześniej (odnosząc się do powyższego przykładu – w środę)."
    https://stockbroker.pl/dzien-dywidendy/

Tak to jest. Dobrze ktoś napisał w wątku, że należało kupić we wtorek - by mieć dywidendę.
    Albo sprzedać we wtorek, by nie mieć dywidendy.

• Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: daw1985 [188.147.57.*]
    Dziękuję za wyjaśnienia.

Już wszystko rozumiem. Poczytałem także o tym w googlach. Faktycznie prosta sprawa

Kupiłem za 5000 zł we wtorek po 22,2 a dziś sprzedałem po 22,8. Jeszcze dywidenda wpadnie :) Mała rzecz a cieszy.

• Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~Marek [37.248.139.*]
    Nie za bardzo rozumiem dlaczego sobie Pan o tym nie poczyta na google.Wszystko ładnie można doczytać o tym jak działa dywidenda.Pozdrawiam
  • Re: dywidenda, pytanie od laika Autor: ~oloch [91.145.139.*]
    A ja się wcale nie dziwię, że na forum szuka się bardziej czytelnych i konkretnych odpowiedzi.
    Google podaje tez strony z wyjaśnieniami, które nie zawsze są w sposób oczywisty czytelne.
    Tak, by je rozumiał ktoś,kto styka się z czymś pierwszy raz.

Ja wyżej tez napisałem nie do końca czytelne zdanie:
    "Wg stanu w KDPW nie jesteś posiadaczem akcji zakupionych w dniu dywidendy."

Można je rozumieć na dwa sposoby:
    1: Masz akcje na stanie KDPW to nie jesteś posiadaczem akcji.
    (Kto kupił to może mniemać, że ma na stanie KDPW.)
    2. Nie masz akcji na stanie KDPW to nie jesteś posiadaczem akcji.

;)

P.s.
    Świat powinien być prostszy hehe
    Ale może byłby nudniejszy?
[x]
NWAI 1,28% 23,80 2025-09-30 16:05:58
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.