• Wyniki prognozowane są b. dobre Autor: ~Myślący [85.221.144.*]
    Zysk netto 37 wyższy aż 2 razy niż w ubiegłym roku, a ebitda 67 mln zł.
    Myślę, że PZU nie da sobie w kasze dmuchać i albo będzie dywidenda albo skup akcji.
  • Re: Wyniki prognozowane są b. dobre Autor: ~Orzel [37.248.171.*]
    No właśnie nie rekomendują dywidendy tylko zasilenie funduszu rezerwowego (choć ostatnie słowo jeszcze nie powiedziane) . Tak czy inaczej wyniki świetne. Tylko inwestorzy jakby nie widzą Orła i wola ładować pieniądze w różne napompowane spółki albo spekułe. Ja z Orlem czuje się na średni i długi termin bezpieczny
  • Re: Wyniki prognozowane są b. dobre Autor: ~Alex [176.221.120.*]
    Jednym słowem spółka dla cierpliwych.
  • Re: Wyniki prognozowane są b. dobre Autor: ~ben [95.41.128.*]
    szkoda, że zarząd zadbał o swoje portfele jakoś nie bojąc się covida. Mogli sobie wypłacić wynagrodzenie 50 % niższe ze względu na zagrożenie pandemiczne. Akcjonariuszy mają gdzieś
  • Re: Wyniki prognozowane są b. dobre Autor: ~Paul [83.26.164.*]
    Za to obawia się covida wobec akcjonariuszy i pomimo przyjętej polityki dywidendowej nie chce jej wypłacić. Za takie postępowanie zarząd też powinien być rozliczony!
    Wizerunkowo spółka straciła więcej niż zyskała tym zabiegiem. Ale to takie nasze, polskie, patriotyczne z orłem w tle
  • Re: Wyniki prognozowane są b. dobre Autor: ~owad2 [188.47.119.*]
    Jest dobrze, a rynek odebrał źle. Czekamy dalej, aby do maja.
  • Re: Wyniki prognozowane są b. dobre Autor: ~Paul [83.13.194.*]
    Pewnie "rynek" źle odebrał wyniki przez blokowanie dywidendy. freefloat jest malutkie, właściciele pakietów decydują. Ostatnie lata bardzo dobre plus dodatkowy przychód ze sprzedaży pompowni, brak oficjalnych planów inwestycyjnych, duża inwestycja z unijnych pieniędzy już zakończona a dywidendą nie chcą się podzielić... Ciekawe gdzie te zyski wyciekały przez tyle lat? Odkąd dostali kontrolę z UKS to nagle zaczęły im się wyniki poprawiać... Zyski wychodziły do spółki zależnej w formie opłtay za utrzymywanie wizerunku marki ORZEŁ BIAŁY...? A nad tą spółką już "rynek' kontroli nie ma...
    jest dobrze bo Orzeł to zdrowa spółka i cenne aktywo ale niestety dla Zarządu, który w ten sposób uzasadnia swoje apanaże. Dla akcjonariusza pozostaje kibicowanie, żeby kurs odzwierciedlał ten stan. Nie wszystkich jednak rola kibica zadowala, a o traktowaniu mniejszościowych na GPW to już by można kryminały pisać.
  • Re: Wyniki prognozowane są b. dobre Autor: ~paul [87.101.35.*]
    To przykład tego jak jedną deklaracją można zniszczyć dobry klimat wokół spółki. Niestety ja już nie mogę czekać dłużej, ale życzę cierpliwości dla innych
  • Re: Wyniki prognozowane są b. dobre Autor: ~ruf [185.122.147.*]
    sprzedaz akcji za 20 tys zł PKC spowoduje spadek co ceny akcji 1zł / szt.

z kolei zakup akcji za 400 tys spowoduje skok na 28 zl

czemu tym nikt nie handluje ? Przy takich obrotach spółki ?
  • Re: Wyniki prognozowane są b. dobre Autor: ~neo [46.134.51.*]
    To normalne te 1-2 zł musi zejść z tytułu dywidendy. Ona była uwzględniona w cenie. A tak w ogóle to patrząc na wyniki spółka jest warta conajmniej 20 zł
  • Re: Wyniki prognozowane są b. dobre Autor: ~Ben [95.41.128.*]
    Wytłumacz mi po co trzymać spółkę w portfelu, która nie chce się dzielić zyskami? Przyszłość jest nie pewna, a a dywidenda pozwala ze spokojem podchodzić do inwestycji z długim terminem. Zarabianie na wzroście kursu akcji ma sens na płynnych rynkach a nie na takim grajdołku.
  • scenariusze sytuacji Autor: ~maxi [31.179.232.*]
    wyniki za 2020 sa zaj.... , decyzja o zatrzymaniu dywidendy powoduje ze ladujemy z BV na poziomie 20 PLN.
    w tej chwili silny opor jest na poziomie 15 PLN i mysle ze nie bedzie zlamany
    widze nastepujacy scenariusz rozoju sytuacji:
    1. Na WZA beda glosowane 2 uchwaly dotyczace podzialu zysku , jedna zlozona przez Zarzad druga zlozona przez akcjonariusza kwalifikowanego tj. OFE - moze przejsc dywidenda na poziomie 1 PLN jak sie dogadaja,
    2. OFE i inni ktorzy posiadamy akcje mamy ten zysk w kursie akcji, pamietacie jak ciezko bylo wyjsc kursowi wyjsc powyzej 13 PLN
    3. ZAP jesli bedzie chcial teraz zrobic wezwanie na Orla musi dac cene minimum 25 PLN zeby bylo skuteczne.
    4. Obecny zysk netto pokazuje ze Orzeł jest w stanie przynosic zysk ok 30 mln PLN rocznie co daje 2 PLN na akcje, co daje wycene NPV w okolicy 30 PLN na akcje.
    Ja siedze dalej i uwazam ze robi sie coraz lepiej. Ten rok jeszce bedzie ciekawy dla Orla,
    uwazam ze jestesmy dopiero w polowie wartosci akcji orla
    zycze cierpliwosci
    maxi
  • Re: scenariusze sytuacji Autor: ~Myślący [85.221.144.*]
    Muszą technicznie przełamać historyczne szczyty, wg mnie będzie wezwanie na akcje.
  • Re: scenariusze sytuacji Autor: ~papa [95.160.35.*]
    a ja uważam że informacje dot. braku dywidendy i wypłata premii dla zarządu do gierki nowych właścicieli ( ojca z synkiem ) przed wezwaniem
  • Re: scenariusze sytuacji Autor: ~Maxi [31.179.232.*]
    Oczywiscie... za szybko kurs im odjechal i nie stac ich na wezwanie po jakiejs wartosci godziwej
    Ja trzymam dalej cierpliwie.... czekam az OFE im pokaze swoje stanowisko
  • Re: scenariusze sytuacji Autor: ~ben [213.227.87.*]
    a czy ofe ma dość akcji żeby przegłosować dywidendę, bo nie wydaje mi się.
  • Re: scenariusze sytuacji Autor: ~maxi [62.87.254.*]
    zlozy swoja uchwale na walne, moze zglosic sprzeciw do uchwaly
    uzasadnienie ze jest covid i nie wyplaca dywidendy jest slabe zwlaszcza ze bilans beda mieli wolne srodki finansowe
    nie ma wystarczajoczo glosow ale bedzie blokowalo wezwanie i doliczy sobie ta dywidende do ceny
    pozdrawiam

• Re: scenariusze sytuacji Autor: ~neo [91.232.140.*]
    Syn jest w zarządzie więc "dywidendę" mają pewną a resztę akcjonariuszy mają... gdzieś. Ale fakt że OFE mogą zamieszać na walnym o ile w ogóle będą chciały
  • Zmiana Gangu Autor: ~Ron [31.179.232.*]
    Mam wrazenie ze zmienilismy gang olsena na gang schnaidera
  • i po spadkach Autor: ~maxi [31.179.232.*]
    i juz po spadkach,
    leszcze wyszly z akcji
[x]
ORZBIALY 0,54% 37,40 2025-09-25 15:21:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.