• A może Wirtualna to wszystko weźmie? Autor: ~mex [89.64.83.*]
    To by im pasowało do układanki, a sygnalizują że idą na zakupy.
  • Przejęcie jest bardzo prawdopodobne Autor: ~ekiosker [31.178.214.*]
    Póki co toczy się spór pomiędzy Jakubasem (CNT) a KCI. Plotki o przejęciu (np. przez Orlen) były dość mocno komentowane.
    Nasza perełka ma czysty i klarowny biznes, jako jedna z nielicznych w grupie Hajdarowicza. Jeśli w wyniku procesów będzie musiał szukać aktywów być może pomysł z oddaniem Gremi Media, bądź samego E-kiosku odżyje. Nie trzeba dodawać, że byłoby to bardzo korzystne dla spółki. Obecnie choć mamy wyraźny trend wzrostowy to w dalszym ciągu spółka jest mocno niedowartościowana, a dyskonto IMO jest z uwagi na głównego akcjonariusza, który co prawda w żaden sposób nie miesza się w spółkę i jej rosnące wyniki, ale samo jego nazwisko zniechęca co bardziej bojaźliwych.
    Dla mnie 3 pln w tym roku jest prawie pewne, pytanie czy stabilny wzrost kursu, czy też zmiana głównego akcjonariusza i skokowy wzrost kursu do wartości godziwej. Oba scenariusze są pozytywne.

NAJWAŻNIEJSZE: Sprawa CNT vs KCI toczy się o 5,4 mln. Jeśli KCI ma zajęte rachunki bankowe (co bardzo utrudnia działalność) to znaczy, że mają problem z dobrowolną zapłatą na podstawie prawomocnego orzeczenia i naraża się (bo nie ma wyjścia) na dodatkowe koszty i komplikacje. Wniosek dla akcjonariuszy E-kiosku: W żaden sposób nie stać ich na wykup E-kiosku i ściągnięcie go z giełdy. Takiego zagrożenia po prostu NIE MA. Jeśli będą zmiany to stawiam co najwyżej na wyjście Hajdarowicza, ale jak już pisałem taka zmiana będzie odebrana bardzo pozytywnie.
    Jedyny problem dla chcącego kupić akcje to małe obroty, ale one mnie nie dziwią: któż by chciał oddać kurę znoszącą złote jajka za bezcen. Ja z pewnością nie oddam nawet 1 akcji po takiej cenie to i innym się nie dziwię. Wycena C/Z ok. 20 to absolutne minimum przyzwoitości.
  • Re: A może Wirtualna to wszystko weźmie? Autor: ~mex [89.64.82.*]
    Jest coś na rzeczy jak wynika z doniesień prasowych. Chyba byłoby lepiej gdyby jednak WP przelicytowało Polsat.
  • Re: A może Wirtualna to wszystko weźmie? Autor: ~ekiosker [31.178.214.*]
    https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/grupa-polsat-plus-i-wirtualna-polska-chca-kupic-wydawce-rzeczpospolitej

Wirtualna to jednak inwestor branżowy, ale Polsatu też się nie obawiam. Krótkoterminowo istotna będzie cena a w średnim i dłuższym terminie plany. Obaj potencjalni inwestorzy w mojej ocenie gwarantują szybki rozwój naszej perełce :)
  • Re: A może Wirtualna to wszystko weźmie? Autor: ~skubas [212.160.172.*]
    Zdaje się wszyscy (posiadacze jak i potencjalni nabywcy akcji) czekają na ostateczne rozstrzygnięcia w tej kwestii, bo ruch na walorze totalnie zamarł. To już nawet nie jest warzywniak, a przydrożny straganik z grzybami :))
    Muszę podpowiedzieć, że faktyczny free float jest dużo mniejszy od tego wykazywanego. Nikt nie wejdzie bez podbijania ceny.
    Domyślam się, że jest mniejszy, i ten fakt może być właśnie naszym przekleństwem, gdyż zniechęca do wejścia.
    I to jest to o czym mówimy, mega wzrost 20% przy niebagatelnym wolumenie 1k :))
    to nie jest spółka do jednodniowych spekulacji. Po prostu musisz poczekać na info o przejęciu (wtedy ruch może być agresywny) albo stopniowe powiększanie zysku - wzrost w trendzie. Zmiany kursu przy tak niskim wolumenie nie mają najmniejszego znaczenia. Może być +10% jak i -10%. Rada? Przestań się tym ekscytować.
    Ale ja się tym nie ekscytuję, a tylko głośno komentuję, od tego wszak jest takie forum, które służy do luźnych gadek posiadaczy bądź potencjalnie zainteresowanych danym walorem.
    To, że nawet znaczące zmiany dzienne/tygodniowe w kursie na tak niewielkim wolumenie nie mają żadnego znaczenia, poza wpływem na samopoczucie, to również jest mi wiadome, i nie musisz tego tłumaczyć, do tego w takim dość protekcjonalnym tonie.
    Co do ewentualnego wzrostu kursu w wyniku "stopniowego powiększania zysku", to również teoria na tej spółce póki co nie trafiona, bo ostatni raport powyższe potwierdził, jednakże kurs ani drgnął.
    Tak więc tylko ruchy przy sterach mogą cokolwiek wymóc i na to należy się nastawić w najbliższej przyszłości.

• Re: A może Wirtualna to wszystko weźmie? Autor: ~ekiosker [91.231.93.*]
    ok, przepraszam. Nie chciałem Cię w żaden sposób urazić. Wszyscy widzimy zmiany i wolumen, a że zazwyczaj jest tu niski to nic nowego i tylko w okolicach raportów bywa większy.

Czy niskie obroty zniechęcają? Pewnie niektórych tak, ale trzeba mieć na uwadze, że ma to swoje plusy - zmiany kursu są bardziej dynamiczne, a tych spodziewamy się w kierunku północnym. Trudniej wejść i wyjść ale potencjalny zysk większy.

Co do zmiany kursu w trendzie wzrostowym równolegle z poprawą wyników zupełnie się nie zgadzam. Krótkoterminowo może to nie mieć wpływu, natomiast w długim terminie korelacja jest ewidentna, czemu zresztą trudno się dziwić. Wskaźnik C/Z 9 dla takiej spółki jest po prostu żenująco niski, a bez ewentualnego wzrostu kursu (nie wierzę w to) nadal będzie się pomniejszał.

Dzięki za merytoryczną tym razem odpowiedź do naszej luźnej dyskusji.
    O taką właśnie wymianę doświadczeń, spostrzeżeń czy przewidywań względem przyszłości spółki się rozchodzi.
    Oczywiście w dłuższym okresie to przełożenie w kwestii korelacji wyniki-kurs-wskaźniki jest widoczne, ale akurat moje spostrzeżenie tyczyło się ostatniego raportu, gdzie (jak sam zauważyłeś) wyniki przerosły oczekiwania, a mimo to w żaden sposób nie przełożyło się to na zainteresowanie spółką, być może właśnie z powodu tej bardzo niskiej póki co płynności, która eliminuje możliwość mocniejszego wejścia, bo jednak w przeszłości z tą płynnością bywało zdecydowanie lepiej.
[x]
EKIOSK -4,52% 0,95 2025-10-10 15:16:43
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.