Jako półroczny akcjonariusz uważam, że spadek z 39zł do 33zł nie znajduje uzasadnienia w wynikach. Prawie 20mln na czysto skonsolidowanego zysku daje 5zł zysku na akcje co wydaje się być ok. Rok temu było to 4zł, więc w sumie mamy 9zł. 30% dywidendy to 3zł jakby nie patrzeć, a wydaje mi się, że może być więcej. Jeśli kurs jutro spadnie to będę bardzo zdziwiony, a bardziej nastawiam się na mocne otwarcie.
Pożyjemy zobaczymy, ja z papierem zostaje, ale kusiło go oddać w tym tygodniu i ratować nieco procentów ^^
Już niestety w tą spółkę nie wejdę(no chyba, że po wypłacie dywidendy jak spadnie), ale...
Uzyskać wynik w "roku covidowym" lepszy niż w 2019 to jednak pokazuje, że zarząd daje radę. Ja sprzedałem z 2 m-c temu przy 36-5-37,7zł za akcje.
Jutro czas pokaże czy zrobiłem dobrze(inna rzecz, że uwolnione środki pozwoliły mi na kupno BP co dało kolejne 20 % zysku więc Eurotel musiałby jutro skoczyć do 43,7 aby wyrównać moje dotychczasowe zyski.
raport jest w pytę. List do akcjonariuszy doskonale wszystko podsumowuje. 1) Zyski z Soon Energy prawie się podwoiły r/r. 2) Przychody ze sprzedaży abonamentów komórkowych i TV cyfrowej skoncentrowane tak bardzo w punktach w galeriach utrzymały się na poziomie z 2019 (DUŻY PLUS ZA TO!) 3) obniżenie kosztów sprzedaży 4) Zysk na akcję +25% r/r.
Zapinajcie pasy, jedziemy na 4 dychy. Zarząd ma ogromne pole do popisu z dywidendą, może być pod 3 zł, choć zyski na akcje z dwóch lat to 9,5 zł, a zazwyczaj ETL wypłacał około 70% zysku netto. Dywidenda może być ładnie podbijana takim zapasem co roku o kilkadziesiąt groszy. Oby zagospodarowali dobrze duży hajs co trzymają w kasie.