Cześć.
Wiele wskazuje na to, że kurs szykuje się do opuszczenia błękitnego trendu bocznego i zamknięcia tego rozdziału na dobre. Tak to zaczęło wyglądać, a chwila do tego wydaje się naturalna. Jednak, najpierw chcę zobaczyć przebicie ceny 25.0 i zakończenie późniejszej korekty powyżej tego poziomu. Trzeba pamiętać, że czasem impet kursu jest tak nieprzewidywalny, że nie zobaczymy obrony 25.0, bo korekta zacznie i zatrzyma się dużo wyżej. Ale stawiam na klasyczną obronę 25.0. Tak czy siak, po tym zdarzeniu, wszystko co było do tej pory, to spacerek po parku. :)
https://i.imgur.com/ZIBfqdr.pngScenariuszy jest oczywiście bardzo wiele. Grup interesów jest na Blircie kilka, a papier będzie reagował na wszystkie możliwe cenotwórcze informacje od spraw makro po drobiazgi i nie ma opcji żeby to przewidzieć. Mimo to jak każdy, szukałem najbardziej prawdopodobnego scenariusza. Jest to amatorska projekcja i proszę nie traktujcie jej jako wskazówki do inwestowania. Jeśli ktoś wykorzysta to w celach edukacyjnych to fajnie. Używam Tradingview. Sytuację rozpatruję na różnych interwałach, ale opisuję tu dzienny.
Kurs będąc w trendzie bocznym ukształtował co najmniej jeden wyraźny lokalny motyw ruchu, który prawdopodobnie w najbliższych dniach stanie się dominujący. Jest wznoszącym się zakresem ceny, określony równoległą dolną i górną granicą. Analogiczne do poziomego błękitnego zakresu trendu bocznego, w którym kurs poruszał się do tej pory (przypominam go wyżej), z tą różnicą, że nowy zakres jest wznoszący, a nie poziomy.
Oznaczony przerywaną białą linią, wyznacza granicę dla pierwszego impulsu wzrostowego na poziomie około 33% i cenie 31.4 do 33.8 (na wykresie gruba biała kreska :)) Po nim może, ale nie musi nastąpić korekta (i wspomniana obrona 25). Biały trend na wykresie.
https://i.imgur.com/b0rgTus.pngPo nim kolejny impuls wzrostowy i kolejna korekta, ale nie musi nastąpić. Trzeba pamiętać, że korekty mogą być płytkie, widoczne jako bardzo krótkie zawahanie się kursu, lub super gwałtowne, zostawiające na wykresie tylko cień pod świecą. Nie do końca w to wnikam, bo nie ma to dla mnie większego znaczenia.
Po tym co wyżej, jeśli wszystkie sygnały będą optymistyczne dla Blirta, możliwe jest masywne uderzenie w górę, które rozpocznie supersonic thunder (odsyłam nowych do wątku o tym tytule :) ale nie ma co sobie tym zawracać teraz głowy.
(I na koniec, wariant mniej prawdopodobny (daje mu 20-30%), to bardzo silny ruch bezpośrednio do poziomu około 40.0, tam baza i kolejny ruch wyżej. I ostatni, któremu daje również niewielkie szanse (10-20%) to false breakthrough i jeszcze do do maja bujanie się w górnej części aktualnego błękitnego pola akumulacji i dopiero w maju wybicie górą boczniaka.)
Jakkolwiek to wszystko się nie potoczy, życzę Wam dobrego poniedziałku, jeśli poniedziałek może być dobry. I super, że dzika banda na Blircie jest coraz większa. :)