po walnym kurs się odrodzi do tego czasu siły zainteresowane emisją nie są zainteresowane wzrostem kursu... wszystko wygląda dość zagadkowo, szczególnie, że od wczoraj w spółce naprawdę nic się nie zmieniło na gorsze
Co Ty opowiadasz za bajki. Jakie siły. Akcje będą oddawać po średnim kursie sprzed 6 miesięcy, teraz trzy tygodnie, jakby nawet zeszli do 10 zł, to by nie wiele uśrednił w dół.
no tak, zapomniałem - limity w kościołach! przecież... to się przełoży na biznes spółki hehe, tak się tworzy merytoryczne wpisy bo znajomość przyczyn to prawdziwa wiedza!
oj tam, oj tam ja to miałem papier jak ogłosili info o współpracy z Netflixem. I co ? Od tamtego czasu w dół, z 80 do 20. Wtedy to przeżyłem zdziwienie zachowaniami rynku ;) sprzedałem po jakimś czasie po 26
rado faktycznie teraz można wytłumaczyć ten zjazd; w okolicy 30 zeta naliczyłem ze 20000 sztuk się przewaliło do walnego na smyczy, ale kapitał tu jest i w swoim czasie pokaże moc
Madralinski, widzisz co się z kursem stało? może w końcu zrozumiesz dlaczego niektórzy krytycznie zareagowali na te emisje na podstawie średniej i z dyskontem. Twoje poklaskiwanie na nic sie zdało.
takie emisja zawsze są z dyskontem poza tym, pewnie obejmujący już obecny jest w akcjonariacie i pilnuje aby notowanie nie wystrzeliły przed walnym później, pewnie kolejne infa z obszaru ip i niejeden defetysta mocno się zdziwi
@FaniPli Wytłumacz proszę początkującemu akcjonariuszowi, dlaczego tak potencjalny fund pilnuje kursu, skoro wyceny i tak już nie zmieni. Musiałby ogromny wolumen, porównywalny do całych 6 miesięcy przewalić w granicach 10 zł, aby mu średnia spadła??
chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. 29.01 wolumen podczas jednego dnia wyniósł 15% całego wolumenu z ostatnich 6 miesięcy przy cenie 33zl, średni dzienny wolumen z tego okresu to 6k akcji. 2 mocne sesje mogłyby podnieść wycenę emisji o kilka/kilkanaście procent.
cinek całkowicie się z tobą zgadzam kilka wzrostowych sesji z dużym wolumenem mogłoby podnieść cenę która na dziś jest 30 zeta, sesja o której napisałeś to było 29 stycznia i wolumen był 810 877 szt po 33 zł!
masz rację b-cz, powinno się zliczyć każdą sesję osobno czyli, 120 sesji ( stawiam 27,5), aby uniknąć wpływu dziwnych zamknięć niskim wolumenem a, cena jest już zapewne ustalona z fundem i wydaje mi się, że to ew dyskonto to zabezpieczenie przed inną śr niż spodziewana, przecież 4 miesiące temu ciężko było kurs przewidzieć
taka sesja była w styczniu czemu więc - zdecydowanie można twierdzić, że w przyszłości się nie powtórzy? jak to mówią - nigdy nie mów nigdy... kilka lat temu było jakieś przegrupowanie akcji i zdarzyła się sesja z wolumenem 70 tys, obecnie to inny papier, nigdy tu nie było takich obrotów jak od kilku miesięcy jak rośnie zainteresowanie spółką to i rośną obroty - 2019 r - śr wolumen to ok 1700 akcji na sesję - 2020 r - 3200 sztuk - 2021 ostatnie 3 miesiące to prawie 9000 sztuk na sesję! co dalej? przy okazji zmiany rynku powinien być jakiś spektakularny kolejny skok
''sesja o której napisałeś to było 29 stycznia i wolumen był 810 877 szt po 33 zł!'' oczywiście przepraszam za błąd to pomyłka powstała ze sklejki dwóch informacji : - wolumen dotyczy półrocznego obrotu akcjami pli, który posłuży do wyliczenia śr arytmetycznej ważonej wolumenem - z kolei cena dotyczyła tej rekordowej sesji z 29 stycznia -119970 sztuk po 33 zł