co chwilę spływają pozytywne wiadomości, ale z kursem nic się nie dzieje. Przy c/wk 1,0 i c/z 3,90 to powinno rosnąć bez żadnej przyczyny- po prostu w wyniku niedowartościowania w stosunku do reszty sektora.
Spółka ma problemy z płynnością. Wielu podwykonawców ma faktury opóźnione o 90 dni. Nie muszę chyba tłumaczyć jakie powoduje to komplikacje w przypadku, gdzie spółka bazuje przede wszystkim na podwykonawcach.
Nie chcę, żeby to zabrzmiało jak trollowanie, ale pierwszy raz słyszę, że są problemy z płynnością i ale żeś mnie nastraszył.
Gdzie można o tym więcej poczytać/dowiedzieć się, jak duże są to problemy? Czy należy się bać? Czy spółka coś robi w kierunku poprawy? Skąd ty masz takie informacje? Czemu ta płynność jest zaburzona?
Google nie za wiele wyszukuje, no może tylko to jest ciekawe i potwierdza jakby twoje słowa: https://www.pracuj.pl/praca/treasury-controller-specjalista-ds-plynnosci-finansowej-pinczyn-pow-starogardzki,oferta,1000845143?s=6fa8282b
Szukają kogoś do zapewnienia płynności finansowej.
ale po co odpowiadać na takie głupoty. obejrzyj sobie bilans, obejrzyj sobie ile wygenerowali gotówki w 2020 roku (w pierwszych trzech kwartałach) i sam sobie wyrób opinię. Spółka rozważa wypłatę dywidendy co najlepiej świadczy o jej sytuacji płynnościowej. opinia że dekpol ma problemy z płynnością jest tak samo prawdziwa i sprawdzona jak opinia że autor posta o tych problemach jest złodziejem.
Przyznaję, żadnych raportów i wyników nie czytałem, bo spółka jako inwestycja w ogóle mnie nie interesuje.
Współpracuję z Generalnymi Wykonawcami od kilku lat. Dekpol jest winny tylko jednej firmie podwykonawczej z którą współpracuję ok 300 000 zł. Netto. , aktualne opóźnienie w płatności to ok 130 dni . Jeśli nie wierzycie, zadzwońcie na ich główny telefon, następnie wewnętrzny "płatności" (poniedziałek i środa między 9:00 a 12:00)- nikt nie odbiera telefonów.
Podobnie z działem księgowym jeśli posiadasz telefon stacjonarny lub bś komórkę.
Znam kilku pracowników, z ich opowieści wynika że ostatnio sporo jest takich przykładów, szczególnie wobec mniejszych firm. Podobno nieco osób zajmujących się realizacjami odeszło z firmy ze względu na nie płacenie firmom z którym dogadywali dostawy i stąd też będą opóźnienia w realizacjach.
Zobacz sobie bilans ranking zadluzenia itp oraz jak ich obligacje sie sprzedają a nawet jesli jestes pracownikiem i jesteś blisko firmy to jesteś w błędzie co do rzekomego problemu z płynnością.
Pozdrawiam.
Termin płatności to normalna rzecz, jeżeli dostawca czy to usług czy materiałów się na to godzi to dlaczego płacić wcześniej. Gorszą sytuacją są płatności od usługobiorców ale z tego co słyszałem ich polityka jest konserwatywna i bez dobrych zabezpieczeń nie realizują inwestycji.
przede wszystkim jest cisza,wszelkie wskazniki OK,teraz spadek przy malym obrocie gdy praktycznie dzisiaj wszystko inne rosnie ,wydaje mi sie ze "kluczem" calej spolki bedzie dekpol steel ...........wszelkie sygnaly na niebie i na ziemi tak wskazuje - ale to moj poglad - nie sugeruj sie niczym,po prostu sprawdz,wez po uwage okolicznosci (to co bedzie za pol roku ) i zdecyduj ..............piatek - udanego weekendu !!