Dnia 2021-03-19 o godz. 15:46 ~pytam napisał:> Czemu insiderzy sypią akcjami? Czyżby zamierzali nie wypłacać dywidendy w tym roku? Przecież to się zwali do 8-10 PLN bez dywidendy....
...eetam bzdura! -> Rada Dyrektorów InterRAO przedstawiła zgromadzeniu akcjonariuszy zalecenia dotyczące punktów porządku obrad WZA. W odniesieniu do podziału zysków i strat na podstawie wyników roku 2020 zalecono wypłatę dywidendy w wysokości 18,866 mld rubli (czyli 0,180711206896552 RUR na akcję), co stanowi 25% zysku netto liczonego zgodnie z MSSF. Rada Dyrektorów zarekomendowała Zgromadzenie Wspólników określenie osób uprawnionych do dywidendy na dzień 7 czerwca 2021 r.
-> tyle wieści ze spólki matki, podobnie bedzie u nas. Czy to was satysfakcjonuje?
Wydaje mi się, że nie ta informacja stała za wzrostem wolumenu i kursu. W podobnym czasie wzrosły spółki posiadające w swoich aktywach elektrownie wiatrowe na morzu jak PEP i Interaolt. Może jakieś informacje z U.E.?.
Dnia 2021-03-19 o godz. 20:32 ~qwer napisał(a): > Wydaje mi się, że nie ta informacja stała za wzrostem wolumenu i kursu. W podobnym czasie wzrosły spółki posiadające w swoich aktywach elektrownie wiatrowe na morzu jak PEP i Interaolt. Może jakieś informacje z U.E.?.
Możliwe, ale zachowanie kursu spółki mamusi, która nie w UE działa - uprawdopodabnia moja tezę. sprawdź kurs IRAO na moex.com.
Co do unijnego funduszu modernizacji energetyki - to dla spółki bdb+ wiadomość. Tylko dlaczego właściciele większej liczby farm wiatrowych nie zareagowali równie entuzjastycznie? Albo spółki PGE I TPE które na tej decyzji więcej zyskają?
Pytam jest ewidentnym trollem spadkowym, ale jeśli ktoś się dał nabrać, to napisze jeszcze raz, coś co pisałem. Oni robią transakcję w tym okresie co roku, bo (info ze spolki) "To jest jedyny okres kiedy insiderzy mogą kupowac/sprzedawać akcje.". A czemu sprzedają? Nie wiem. Może chcą pojechać na wakacje w lato?
Pewnie zarabiają najniższa krajowa że muszą sprzedawać żeby wyjechać na wakacje :))))))))))))). Trollem to tutaj jest ten co ma akcję bo widzi wzrosty i ten co nie ma bo widzi spadki :)
W tym roku już sprzedali więcej niż w tamtym, ale niewiele. Obecnie sprzedają bo: i) tylko teraz jest okienko na sprzedaż po w miarę atrakcyjnych cenach, ii) dywidenda będzie niższa i trzeba jakoś uzupełnić kasę, iii) nie będzie dywidendy, ponieważ zysk zostanie przeznaczony na inwestycje. Osobiście uważam, że sprzedają zgodnie z punktem pierwszym, choć wolałbym, żeby sprzedaż dotyczyła punktu trzeciego.