Ważniejsze od dywidendy jest finansowanie rozwoju - jako akcjonariuszowi długoterminowemu zależy mi aby kwartalne przychody przekraczały 60 mln zł a rentowność netto oscylowała w okolicach 5%.
Jestem zwolennikiem wypłaty symbolicznej dywidendy na poziomie 15-20 gr na akcje - tak jak to miało miejsce w latach wcześniejszych.
Zgadzam się, ale dywidenda przyciąga. Rozumiem Ciebie "long term growth" , ja LUGu mam trochę i tak sobie myślę, ze będzie dostrzeżony w końcu. LUG dokonał dywersyfikacji: produkcja + wykonawstwo, dlatego dochody będą większe. Z fabryką w Maroku trzeba ostrożnie aby nie powtórzyć historii a Argentyny, najpierw dobre "feasiblity study" na ten obszar powinno być, ale zakładam że Zarząd otoczony jest dobrymi doradcami. Najlepszego
Cały czas są aktywni i szukają nowych rynków: Krajowa Izba Gospodarcza była organizatorem wirtualnej misji z Chorwacji do Polski, która odbyła się w dniach 2 – 4 marca 2021 r. Misja gospodarcza została zorganizowana dla przedstawicieli chorwackiego Ministerstwa Gospodarki i Zrównoważonego Rozwoju oraz Chorwackiej Izby Gospodarczej i lokalnych przedsiębiorców w ramach projektu: „ Advisory services – Action plan aimed at strengthening the position of the Republic of Croatia as a preferred investment destination for attracting investments in high-tech sectors and emerging industries and Action plan for promotional activities and marketing tool for encouraging investment”.
W kolejnych dniach pobytu w Polsce odbyły się wirtualne spotkania i rozmowy B2B z udziałem innowacyjnych polskich firm i klastrów, reprezentujących strategiczne branże z punktu widzenia rozwoju chorwackiej gospodarki. Delegacja z Chorwacji nawiązała kontakty m.in. z firmami: SPRINT SA, Blinkee.city, LUG Light Factory i Polską Grupą Motoryzacyjną. Polskie firmy zaprezentowały szeroki zakres tematyczny: inteligentne systemy transportowe (ITS), rozwiązania e-mobilności i mikromobilności, a także inteligentne rozwiązania oświetleniowe łączące technologie LED i IoT. https://kig.pl/misja-gospodarcza-z-chorwacji/
Ja już czekam kilka lat na prawdziwy przełom - skok obrotów i zysków. Czekam też aż inwestorzy zaczną postrzegać LUG jako spółkę technologiczną (rozwiązania smart) a nie produkcyjną.