• Przelewy zagraniczne w HSBC Autor: ~Pawson [83.18.229.*]
    Jestem posiadaczem konta w ang banku HSBC. Otworzywszy konto w BZWBK myslałem, ze bez problemu dokonam przelewu poprzez intenet.niestety, okazało sie, ze transfer jest niemozliwy i że online moge dokonywac tylko przelewów pomiędzy bankami w UK. Wyciaganie kaski z bakomatu odpada , poniewaz jest to bardzo nieopłacalne.Chciałbym sie dowiedziec czy zna ktos jakąs alternatywe, zeby przesłac pieniadze do PL.Chodzi mi o cos bardzo wiarygodnego i sprawdzonego.Zalezałoby mi na tym zeby kaska nie została przewalutowana.
  • Re: Przelewy zagraniczne w HSBC Autor: ~monika [193.201.167.*]
    Właśnie w ubiegłym tygodniu otrzymałam taki przelew z HSBC do Polski ( Bank Millennium) . W Banku Millennium posiadanie konta walutowego jest bezpłatne więc pieniądze możesz otrzymać w takiej walucie w jakiej zostały wysłane. Pozostaje tylko kwestia opłaty za przelew, którą pobiera HSBC ( ok. 20 GBP)
  • Re: Przelewy zagraniczne w HSBC Autor: ~Pawson [83.18.229.*]
    Wszystko spoko, ale jak przelac kasę podczas gdy nie moge jej wyslac uzywając konta HSBC online.Nie mogę bo transferki sa tylko miedzy lokalnymi bankami w UK!!!!
    Wbk nie kasuje za transfer.Jestem teraz w PL i wlasnie to jest problem, nie ufam raczej serwisom ktore przelewaja kaske, wole zpalcic wiecej a miec pewnosc ,ze kasa dojdzie!
  • Re: Przelewy zagraniczne w HSBC Autor: ~Swojak [83.27.13.*]
    Dnia 2007-09-04 o godz. 15:39 ~Pawson napisał(a):
    > Wszystko spoko, ale jak przelac kasę podczas gdy nie moge
    > jej wyslac uzywając konta HSBC online.Nie mogę bo
    > transferki sa tylko miedzy lokalnymi bankami w UK!!!!
    Wbk
    > nie kasuje za transfer.Jestem teraz w PL i wlasnie to jest
    > problem, nie ufam raczej serwisom ktore przelewaja kaske,
    > wole zpalcic wiecej a miec pewnosc ,ze kasa dojdzie!

Uwazaj! WBK nie kasuje za transfer, ale moze to zrobic bank posredniczacy w przelewie. Moj bank tez nie pobieral oplat(WaMu), nie pobieral tez PKO, ale HSBC(posrednik przelewu) skasowal mnie $30.
  • Re: Przelewy zagraniczne w HSBC Autor: ~szymon [83.23.210.*]
    Czesc Pawson.

Jestem w takiej samej sytuacji, a widze ze watek zostal napisany prawie 2 miesiac temu, stad moje pytanie - czy udalo Ci sie jakos przelac te pieniadze?

Pozdrawiam, God bless the Queen ;)
  • Re: Przelewy zagraniczne w HSBC Autor: ~Performer [172.213.223.*]
    W HSBC masz dwie mozliwości, jedna to Worldpay za £9, ale pieniądze musisz wysłać w złotówkach no i jest limit-możesz w jednej transakcji wysłać max £2000. W dodatku koszt £9 może się okazać większy jeśli bank w Polsce jeszcze sobie zabierze jakąś prowizję dla siebie. Jeśli konto w Polsce masz walutowe, albo kasę chcesz wysłać np. w funtach to pozostaje płatność priorytetowa za £21 (£17 przy koncie paszportowym), nie powinno być prowizji w banku w Polsce.
  • Re: Przelewy zagraniczne w HSBC Autor: ~Performer [172.213.223.*]
    Jeszcze raz, bo znak funta się źle wyświetla :

W HSBC masz dwie mozliwości, jedna to Worldpay za 9 f., ale pieniądze musisz wysłać w złotówkach (walucie kraju do którego wysyłasz kasę) no i jest limit-możesz w jednej transakcji wysłać max 2000 f. W dodatku koszt 9 f. może się okazać większy jeśli bank pośredniczący w Polsce jeszcze sobie zabierze jakąś prowizję dla siebie (łącznie może to być coś do 18 f.). Jeśli konto w Polsce masz walutowe, albo kasę chcesz wysłać np. w funtach to pozostaje płatność priorytetowa za 21f. (17 f. przy koncie paszportowym), nie powinno być prowizji w banku w Polsce. No i pieniądze idą szybciej do ok 3 dni.
  • Re: Przelewy zagraniczne w HSBC Autor: ~tom [77.253.47.*]
    Najlepsza opcja to konto w Citibanku w UK i w Polsce - przelewy z Citi do Citi są online (w czasie żeczywistym) i jeżeli jest jakaś opłata to znikoma.
  • Re: Przelewy zagraniczne w HSBC Autor: ~Damian [195.20.110.*]
    Jesli w HSBC sa takie problemy z przelewami zagranicznymi to radze zmienic bank. Najlepsze rozwiazanie.

Z tego co wiem to w BZ WBK maja blankiety Transcash, wysylasz przez poczte z UK odbierasz na kocie w BZ WBK bez przewalutowania.Ale sa limity,koszty niskie.
  • Re: Przelewy zagraniczne w HSBC Autor: ~Damian [195.20.110.*]
    Koszt 5 blankietów to 3 PLN (wraz z kosztem przesyłki albo PL albo UK). Jednorazowo możesz przesłac do 750 GBP a miesieczny limit to 2000 GBP. Koszt przelewu to 2,5 GBP. Mozesz wysłac z kazdej poczty w UK na konto walutowe (bez przewalutowania) albo PLN w BZ WBK SA. Wiecej zagranica.bzwbk.pl