Pytanie teoretyczne - jaka mogłaby być waszym zdaniem kapitalizacja UNIMOTU, gdyby zamknęli 2021 100 mln PLN zysku netto i na koniec roku byli w połowie budowy farm fotowoltaicznych o mocy 150-200 MW ?
Trzeba by policzyć ze średniej ceny jaka wychodzi z budowy farmy i szacunek powinien wyjść.
Ale na chwilę obecną 100 mln to chyba Jet nierealne. Ale mogę się mylić...
Pytam tylko teoretycznie. Choć jeśli dobrze liczę to IV kw 2020 zamknęli prawie 30 mln PLN zysku netto. Z informacji jakie wczoraj przekazał Prezes I kw. 2021 powinien być równie dobry, więc tak sobie zacząłem mysleć, ze 25 mln PLN co kwartał, to wcale nic nierealnego :) Tym bardziej, że z każdym kwartałem powinny dochodzić zyski z fotowoltaiki dla Kowalskiego oraz MSP i z farm fotowoltaicznych.
Zyski z fotowoltaiki będą dopiero w 3-4Q21.
Trzeba być cierpliwym.
Tutaj przyjdzie w końcu kapitał, bo zaczyna się jego powolna migracja ze spółek growth do value. I nie ma bata żeby tak nie było. Ostatnie 10 minut wywiadu. Sikorski mówi że są zaskoczeni wolumenami sprzedaży
i wyniki za 1Q21 będą świetne. Dodajmy do tego sprzedaż portfela klientów, za a których dostali tyle pieniędzy ile zarobiliby do końca umowy. Dodajmy wzrost wartości na etapie budowy farm PV. W końcu blienkie też przyniesie jakiś zysk jak tylko zrobi się cieplej. Dodatkowo ruszy sprzedaż do kolejnego kraju. To będzie dla nas niespodzianka. W Chinach sprzedaż idzie świetnie. Także na Ukrainie. Jest tego sporo więcej. Każdy zainteresowany znajdzie to z łatwością w portalach, które opisały wywiad, a jest tego kilka sztuk.
Patrzac na to że 2019 rok był udany, w zeszłym 'trochę nie wyszło', nie wiem czy takie nierealne. Gdyby w tym wszystko wyszło myślę że z 70 mln zysku mogliby wyciągnąć.
Wszystko jest do zrobienia gdyby nie mega słaby wynik 3q to mogli byśmy się już nieźle napompować ...
Przy 100m zysku to pytanie jaka była by pompa na spółce że względu na całe OZE. Bo 150 zł zysku za akcję dawało by lekko licząc c/z w okolicach 13 więc bynajmniej nie wskazujące na przewartościowanie.
Inwestor totalnie juz odlatujesz, 100 m zysku .... Czlowieku prognoza EBIDTY za 2021 jest nizsza niz 2020. Rozumiem ze chcesz pozbyc sie akcji korzystajac z chwilowego wzrostu zainteresowania spolka, ale badzmy rzetelni ....
Jeśli 100mln zysk netto będzie powtarzalny to wycena akcji spółki osiągnie ponad 120zł,osiągając kapitalizację 1mld i c/z 10 .Sam prezes Sikorski o tym mówił że do tego zmierza i ja ze swym pakietem na to czekam po drodze pocieszając się bonusami w postaci dywidend.pozdr
Pamiętajmy że info o mocnym kwietniu już było. A przed nami najgorętszy okres dla biznesu. Pomijając już smaczki z planowanymi zamknieciami projektów z OZE w 2 półroczu :)
Jak siądzie połowa planow Unimotu to za rok będziemy filozofować o zupełnie innych poziomach niż 100 m :)
Jaki najlepszy okres przed nami przecież 3 kwartal jest zawsze najgorszy bo nie ma sprzedazy gazu zastanów się co piszesz jakie 100 mln i jaki zysk z fotowoltaiki w tym roku....prezes jeszcz nie użył słowa że ten rok może być lepszy niż 2020 a on wie co mówić i wie jakie są zagrożenia nie mówi nic o produkcji paneli a mamy już połowę maja.Znowu spadnie bo tego nikt przy cenie 51-54 nie chce kupować,badźcie realistami....
Na dzień dzisiejszy nie mają żadnego asa w rękawie którym mogą pozytywnie zaskoczyć.
Zabawny jesteś, chciał byś odkupić za 40 zł ? Też bym chciał ale to już nie realne. Do końca roku powinno być spokojnie za 65. Spółka się rozwija, ma mądry zarząd który wierzy w to co robi, spoko kupują akcje
Drogi kolego Siedzę w spółce już 12 miesięcy kupiłem po 29-31 . Wierzyłem w jej potencjał ale jak zapikowala w dół z 50 do 25 zł straciłem nadzieję,cudem urosła na 51zł . Kurs akcji unimotu można zbić 20-30 tyś. O 40-50% to świadczy o jej słabości. Fotowoltaika słabiutko sprzedaz, gdzie ta produkcja paneli drogi prezesie? Każda spółka której główny akcjonariusz posiada 70 80% jest słabo postrzegana przez rynek bo jaki wpływ mają inni? Kto ci kupi te akcje po 65 zł jak każdy w tej cenie chce sprzedać. Bynajmniej ja a mam ich ...dużo przy takich obrotach jak wczoraj to na tydzień bo jestem tylko tzw. Graczem z ulicy. Pozdrawiam
Było sprzedawać przed wczoraj gdzie obroty były ponad 1mln. Wciąż nie są to super obroty ale może pozwoliłby ci sprzedać ułamek akcji których posiadasz przecież "dużo"
widzę trochę złośliwości w twoim komentarzu ale czas pokaże do ilu dojdzie i wtedy zobaczysz ten mój znikomy procent akcji po prawej stronie i się przekonasz bo 70 zł tu nigdy nie zobaczysz ,no chyba że w swoich snach. Pozdrawiam
Rozumiem że jesteś filantropem ? Dbasz o pieniądze osób których nawet nie znasz. Zrób zlecenie sprzedaży swoich akcji, ustawie chętnie koszyk. 70 zł w tym roku raczej nie będzie ale w przyszłym jak najbardziej
Dnia 2021-05-16 o godz. 21:36 ~Inwestor napisał(a): > Filantrop to za dużo powiedziane ale Pan dobra rada w punkt. > Na ile ustawisz koszyczek ? Daj znać...
Znasz powiedzenie że darmowe rady są g..... warte?
Tak, spodziewałem się że nie będzie wielkiego szarpania a spokojny wzrost pod kolejny kwartał. Prezes zapowiadał że wyniki będą b.dobre więc ci co poszli tym tropem zapakowali się wcześniej. Pamiętaj żeby ustawić się na sprzedaż bo "drożej już nie będzie". Powodzenia
Nie trać czasu na tą spółkę. Idź sobie na Mabion lub xtb, tam na forum są Tobie podobni naganiacze na spadki, będziesz miał z kim porozmawiać. Pieniądz lubi ciszę
Bo z tego że jest tylko fajna zarobiłem 80 % a na jsw tauronie po 200% to jak nazwać ta pierwsza która dała mi teoretycznie zarobić o120% mniej? Wszyscy robimy to dla kasy .
To ile zarobiles zależy wyłącznie od Ciebie,mogłeś kupić dwa lata temu po 8zl tak jak ja i mieć +550% ale szczerze to życzę ci stopy zwrotu -100% ciekawe jakich wtedy będziesz używać określeń...
Ciekawe ile kupiłeś po te 8 zł bo jak ja miałbym 550% na jednym papierze to jestem milionerem a tobie ten zysk wystarczy na tydzień pobytu we Władysławowie.....